Почела је Бундеслига - да ли је почео фудбал?

После месец дана током којих су фудбал играле Белорусија и Никарагва, појавило се, за многе љубитеље фудбала, оно право. Мада, није баш изгледало тако. Уз мере прописане због пандемије вируса корона, празне стадионе, маске и све остало, почела је Бундеслига.

"Један коментар је погодио у срж, а то је да је почела Бундеслига, али да још није почео фудбал", каже за РТС спортски психолог др Владимир Борковић. Додаје и да су неки клубови покушали да улепшају "кулисе" песмама после голова на пример, али да је деловало доста "чудно и непримерено ситуацији".

За професора Душка Илића, професора биомеханике и моторне контроле, све је деловало "херметизовано, чак је и лопта деловала спорије, надахнуће и ангажовање у игри били су некако на пола", каже.

Редитељ Милорад Милинковић је такође и спортски коментатор и прошлог викенда је коментарисао Бундеслигу.

"Раније сам преносио утакмице које су се из разних разлога играле без публике, па знам како то изгледа. Нажалост, није то то, али фудбал је добар", каже Милинковић.

Вирус намеће правила

Није било навијача, полиција је патролирала околином, за сваки случај. На терену и око њега било је око стотинак људи. Ван стадиона још сто, обезбеђење и ВАР екипа. Лопте дезнфиковане, фудбалери из карантина где су били редовно тестирани, стигли су у неколико аутобуса. До терена носили су маске, држали дистанцу. На празним трибинама, доста незгодно, чује се свака, па и ружна реч.

"Немачки систем воли правила, они имају каталог правила како се понашати пре а како после утакмице. Казнили су Хајка Херлиха јер је отишао да купи пасту за зубе и крему за лице. Мислим играчи се добро носе, али тешко је играти а не осварити физички контакт, честитати, тако да је било и смешних ситуација", каже Владимир Борковић.

Подсећа на тренутка када су играчи Херте пољупцем прославили гол, па су после рекли - нисмо. Бундеслига је саопштила да то неће санкционисати.

"С једне стране, фудбал играју људи, а с друге стране су уведена правила као да играју роботи", додаје Борковић.

"Нема ту шта, не скачу једни на друге када постигну гол. Мени је то ионако било претерано" каже Милорад Милинковић.

Говори и о једном од занимљивих детаља са првих утакмица.

"Ја сам преносио утакмицу Борусија Дортмунд - Шалке. Борусија има највећи број констаних навијача и они имају тај жути зид, то је обичај када на крају утакмице играчи истрчавају и поздраве публику. То су и сад урадили истрчали и поздравили празне столице".

Почетком маја одиграни су први мечеви корејске лиге, који су и пре немачког фудбала били нека врста показне вежбе. Да би све деловало мање необично, понегде је преко звучника пуштана снимљена реакција публике.

Проблем празних стадиона неки клубови решавају на маштовите начине. Почело је већ у Кореји, у којој је почео и бејзбол пред празним стадионима, са навијачима од картона. То је била иницијатива навијача, која је брзо узела маха. Слично се дешава и у Немачкој. Навијачи подржавају клуб тиме што плаћају за сопствени аватар на стадиону. Тај новац иде за помоћ клубу или за борбу против пандемије.

Немачка лига је израдила детаљни извештај од 50 страна како играти фудбал усред пандемије. Између осталог, гостујући клуб треба да проба да букира цео хотела, а стриктна правила мораће да важе и за њихове породице. Да ли је фудбал ипак почео прерано?

"Фудбал је одигран један викенд, постоји та врста емоционалног лобија: ако играмо фудбал све ће бити ок, вратићемо веру људима. По мени који живим фудбал и од фудбала, то је депласирано тренутно", каже Владимир Борковић.

Професор Душко Илић каже да још има непознаница. Пита се како је Бундеслига решила ситуацију уколико се деси да се у једној екипи нађе неко ко је позитиван на коронавирус.

"Како онда, ако се цела екипа искључи из такмичења? И даље је превише заражених. Ово је део на који је утицала политика спорта, да је у марту све блокирано, неки тренинг је почео у априлу, почетком маја већ се дају услови за играње и почињу 16. маја. За мене је то пребрзо", каже Илић.

Бундеслига је почела, нека се припреми....?


После Бундеслиге, постоји могућност и да Премијер лига почне половином јуна. Сем Енглеза тренирају Шпанци, најављују се и Италијани.

За Милорада Милинковића у Енглеској може већ да се прогласи победник, јер је "Ливерпул направио социјалну дистанце, како бисмо рекли, од 20 бодова. Тамо је првенство завршено. Што се Шпанаца тиче, ту је неизвесније, али не видим зашто се не би играло. Видим да су сви које знам срећни што је почела Бундеслига, јер су седели кући и гледали старе утакмице. Што старија, то боља јер су заборавили резултат", каже Милинковић.

Владимир Борковић верује да се сви држе препорука државе, и да ће велике лиге које зависе од телевизијских права пробати да рестартују првенства.

"Ту и лежи одговор зашто су почели", каже. "Нису почели због фудбала самог, него због свог опстанка. Велики клубови имају огромне приходе од ТВ права И то доноси профит".

Хоће ли навијачи на дуже "остати код куће"

Фудбал је и у овим условима, изазвао огромно интересовање. Ране процене су да је шест милиона гледалаца пратило мечеве Бундеслиге у Немачкој што је рекорд у земљи. И 70 телевијских станица у свету је преносило неколико мечева. Велико интересовање за Бундеслигу било је и у Јужној Африци, Колумбији и Гани, на пример. Не и у Великој Британији, где је меч Борусија Дортминд - Шалке, победила крими серија "Убиства у Мидсамеру".

Укупан обрт Бундселиге у сезони 2018/2019 био је 4 милијарде евра, од тога 500 милиона долази са самог стадиона, од карата и продаје сувенира. Што је довело до следечег питања: значи ли велика гледаност да навијачи и после короне могу да остану код куће?

Милорад Милинковић у то не верује. Сматра да свако ко је био једном на стадиону зна разлику између гледања уживо и преноса на телевизији, као и да се вредност сваког играча види тек на стадиону.

У међувремену, већ постоје идеје да се оформи суперлига највећих клубова која би била преношена на телевизији широм света.

"Тај доживљај који ми сада имамо, где неки нижеразредни клуб побеђује Бајерн у купу Немачке је незаменљив за већину навијача. Сви навијачи Бајерна су навикли да клуб побеђује али када га победи четвртолигаш, то је драж фудбала. Тенденција са кризом нас води ка томе да постоје они који ће моћи да играју фудбал и да они који ће само моћи да га гледају. То није реално", мишљење је Владимира Борковића.

У прилог ономе да је Бундеслига почела а да још није почео фудбал, можда иде и то што су заиста најбогатији клубови сада једини у стању да почну да играју. Они имају средства да спроведу све неопходне заштитне мере на стадионима и ван њих.

Професор Душко Илић примећује да почињу прва и друга лига, трећа и четврта не. Ако они из слабијих лига у јуну не пређу у неке јаче, ланчана реакција се губи.

"Бојим се да ће све ово остати актуелно за три. Четири европске лиге и две америчке. Све остале због опрезности и тога што немају услова за константно тестирање на пример неће бити активне. Боље би било да се све ово помери за септембар или октобар", каже професор Илић.

Ових дана се појавила вест да се током Бундеслиге у Немачкој 300 младића из једног дела земље окупило да одигра турнир. Полиција их је растерала.

"Питање је зашто не могу, зашто и њима не дају неки портокол, фудбал је кохезивни фактор друштва али не на елитном нивоу. Фудбал повезује људе, не зато што је елитна већ глобална игра коју сви могу да воле", каже Владимир Борковић.

Гари Линекер је одавно рекао да је фудбал игра у којој увек на крају победе Немци. Сада, можемо да кажемо да је фудбал игра којој су се први вратили Немци. Остали размишљају како да изведу сопствену дезинфекцију фудбала.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво