Читај ми!

Mbape poput Zidana – da li će istorija biti nepravedna posle svega što je učinio

Najveća zvezda Francuske Kilijan Mbape je u finalu Mundijala protiv Argentine imao jedan od najimpresivnijih performansa u istoriji fudbala. Postigao je het-trik, sve golove Francuza u 120 minuta igre, i na kraju ipak ostao bez pehara. Partija koja ne sme da se zaboravi.

Мбапе попут Зидана – да ли ће историја бити неправедна после свега што је учинио Мбапе попут Зидана – да ли ће историја бити неправедна после свега што је учинио

Sedam minuta je prošlo od starta finala na Olimpijskom stadionu u Berlinu 9. jula 2006. godina kada je Zinedin Zidan uzeo loptu u ruke, stavio je na belu tačku i pred moćnog Đanluiđija Bufona. Sudar titana pred globalnim auditorijumom. "Zi-Zu" kao na treningu šutira "panjenku", koja se odbija o donji deo prečke i prelazi tik iza gol-crte. Bufonu je ostalo samo da sa trave pogleda iznad sebe i prizna da je prevaren od velemajstora.

Ispostaviće se, bio je to jedini pogodak Francuske za 120 minuta, a poslednji u Zidanovoj karijeri. Usledio je dobro poznati incident sa Materacijem koji je bacio senku na briljantnost rođenog Alžirca i postao najprepoznatljiviji momenat sa te utakmice. Italijani su posle jedanaesteraca došli do četvrtog svetskog trofeja u istoriji. Junak Francuske iz 1998. je ostao druge svetske titule sa neslavnim krajem karijere okončane gorkim porazom.

Kilijan Mbape je tad imao tek sedam godina. Dvanaest godina kasnije je kao najveća mlada fudbalska senzacija plenio u Rusiji, pokazavši da je pravi "đavo" na terenu. Sa 19 godina je imenovan za najboljeg igrača prvenstva. 

Četiri godine kasnije ista meta, isto odstojanje – drugi rival. Mesijeva Argentina. Pobedom nad čovekom koji cilja mesto pored Maradone stavljaš Francusku u društvo sa Peleovim Brazilom.

Činilo se da je Francuska u nokdaunu posle 70 minuta finala. Argentina je vodila 2:0 još na poluvremenu, ekipa Didijea Dešana nije znala kako i šta da čini. Tad Kilijan preti jakim šutem u Martineza. Osam minuta kasnije Otamendi ruši Kolo Muanija i sudija svira penal. Mbape smanjuje na 2:1. Zatim, već minut kasnije Mbape odigrava dupli pas sa Markusom Tiramom i šalje loptu u mrežu. Izjednačenje! Francuzi se vraćaju "iz mrtvih".

Drugi pogodak Mesija za 3:2 u produžetku bio bi savršen kraj sportske bajke. Pisanje te poslednje stranice se odužilo zahvaljujući Montijalu, koji je igrao rukom posle šuta, gle koga – Mbapea. Novi jedanaesterac, zna se ko uzima loptu i ko postiže gol. Het-trik u finalu Svetskog prvenstva. Ko još može da kaže da je to učinio?

Kreću penali. Prva serija, prvi izvođač – Kilijan. Ne maši. Tri penala – tri puta u mrežu. Ukupno četiri.

Nažalost, koliko ti uradiš svoje, u timskom sportu zavisiš i od drugih. Kingsli Koman i Orelijen Čuameni su bili neprecizni, Argentinci su bili nepogrešivi. 

Superzvezde su tu da prave razliku i da budu kad je ekipi najpotrebnije, što je Kilijan Mbape i učinio. Da nije ništa učinio u karijeri, da je imao samo ovu partiju, ostao bi upamćen, a on je pokazao dodatne herojske sposobnosti sa tek 24 godine pred više od milijardu gledalaca širom sveta. I nije bilo dovoljno. Seo je iscrpljen na klupu, izgubljenog pogleda i pomešanih misli od kojih nijedna nije lepa.

Istoriju pišu pobednici. Bilo bi nepravedno da "učiteljica života" sa table izbriše Mbapeovo ime ispisano kredom kada na red dođe čas "Katar 2022" i na njemu ostavi samo Mesijevo ime. Da se ne ponovi Zidanova sudbina.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво