Čitaj mi!

Šest mitova o reprezentaciji Srbije na SP

Najbolja posledica nastupa srpskih fudbalera je predvidljivost, bili smo slabi tamo gde se to očekivalo, jaki tamo gde smo znali da smo jaki, pitanje možemo li to da popravimo je tema ovog pokušaja analize koja se više bavi statistikom nego emocijama.

Ako optimista vidi polupunu, a pesimista polupraznu čašu, onda revnosni statističar vidi punu mrežu fudbalske reprezentacije koja se vraća iz Katara posle grupne faze. U tom „ribarenju" samo nas je Kostarika nadmašila, čak se i Iran izvukao iako je na prvoj utakmici primio šest komada, samo gol manje od Kostarikanaca protiv Španije.

Kažemo da je analiza bolja posle prospavane noći, e pa ova je onda dvostruko bolja jer smo u međuvremenu spavali dvaput.

Razočarani smo, nezadovoljni, mislimo da smo morali više, bolje, ima nas koji smo cinični, zajedljivi, a poneko se i raduje. Takoreći, uobičajeno. Kao u Južnoj Africi pre dvanaest i Rusiji pre četiri godine.

Ali, šta nam govore činjenice?

Ispadanje u grupi je loš rezultat

Da biramo u kom „šeširu" bismo da se nađemo kod sledećeg izvlačenja da li bismo radije bili sa Nemačkom, Belgijom, Danskom i Urugvajom ili sa Japanom, Južnom Korejom, SAD, Australijom i Marokom? Prvi dele našu sudbinu, drugi su otišli korak dalje, ali jasno je u kom društvu želimo da budemo.

Ovo prvenstvo pokazalo je da svi igraju dobar fudbal, nema izrazitih favorita, „slabih" grupa, prestiž mora da se dokaže na terenu. Ni Nemci ne mogu da kažu da su ispali jer se nisu trudili ili su nekoga potcenili (Japan).

Drugi su bili bolji ili su imali malo više sreće, ali to je lepota fudbala. Mogu da pobede i autsajderi, s tim što ih na ovom prvenstvu stvarno nije bilo, ako ne računamo domaćina.

Takođe, ne stoji ni argument da je rezultat posledica lošeg rada u fudbalu i slabe domaće lige, ispale su ili se nisu ni kvalifikovale (Italija) reprezentacije zemalja kod kojih je sve suprotno.

Među tri najgore smo ekipe na prvenstvu

Ovaj mit uglavnom se izvlači iz statistike, gledajući broj osvojenih bodova i primljenih golova.

Tačno je, opet, da je samo Kostarika primila više (11) od toga sedam na prvoj utakmici. Mi smo primili osam, više i od Katara i Kanade, jedinih ekipa bez bodova na prvenstvu.

Međutim, i pre prvenstva smo znali da nam je odbrana daleko najslabiji deo tima, a da imamo moćan napad. I to smo potvrdili.

Napadači su postigli najviše golova u grupi, efikasniji od Srbije su samo Engleska, Francuska, Španija i Nemačka, još pet timova je dalo po pet golova, po efikasnosti smo u prvoj trećini na prvenstvu. Pritom su golove davali oni od kojih se to očekivalo, Mitrović (2) i Vlahović.

Nema iznenađenja ni u tom segmentu, ali ima upozorenja da dok se to sa odbranom ne ispravi ne treba biti preterano ambiciozan. 

Još jedan interesantan podatak kada su „najgori đaci" u pitanju je da su i Srbija i Kostarika u jednom trenutku u trećoj utakmici imale rezultat koji ih je vodio dalje, teoretski do titule svetskog prvaka.

Što potvrđuje tezu da je ovo bilo verovatno najujednačenije svetsko prvenstvo od 1930. godine i da biti među najgorima nije garancija nekvaliteta. Da smo izjednačili protiv Švajcarske, možda bi iz naše grupe prošao Kamerun (ako je primaran broj datih golova), a to je bilo samo pitanje jednog gola u poslednjim minutima.

Slabo smo pripremljeni, igrači su bez snage

Da se igralo samo jedno poluvreme, prošli bismo dalje, govore cinici na društvenim mrežama ukazujući da igrači nisu imali snage za više od 60 minuta utakmice.

Ovo prvenstvo igra se usred sezone kada bi svi trebalo da budu u top formi i to je odgovornost klubova za koje igraju, a ne reprezentacije. U klubovima taj problem sa kondicijom nije primećen. 

Ono što jeste pitanje za stručni štab je da li je taktika postavljena tako da se igrači prebrzo „potroše" igrajući u visokom ritmu i po celom terenu.

Što nas vodi ka sledećem „mitu".

Nemamo tim (igrače) za sve pozicije

Kao što je ranije rečeno, Srbija kuburi sa odbranom, nema bekove u pravom smislu te reči (oko toga se slaže većina analitičara, autor samo citira), ali ima dobar srednji red i fantastičan napad. I to je, rekosmo, dokazano i na ovom takmičenju. Većina golova je primljena zbog grešaka odbrane koje su se mogle izbeći, tačnije rečeno morale su se izbeći.

Nasuprot tome su golovi protiv Švajcarske koji su majstorstvo napadača i nema mnogo igrača na prvenstvu koji su za tako nešto sposobni, a bilo je dosta pokušaja.

Dobra vest je da su, osim kapitena Tadića, svi igrači u godinama da mogu da iznesu još jedan ciklus od četiri godine, a dobro je i to što se naše prednosti i mane ponašaju predvidljivo.

Popravimo li odbranu, imamo pravo na veće ambicije. U suprotnom, ovo nam je mera. Sem ako nas „pogleda Fortuna" tu i tamo ili nam VAR pripomogne, kao što nikada nije.

Treba nam bolji selektor

Moguće. Možda zato nismo sačuvali prednost nad Kamerunom i Švajcarskom, možda bi neko drugi to bolje uradio. Pod uslovom da je taj drugi uopšte doveo ekipu u poziciju da brani prednost.

Dragan Stojković, statistički, ima veoma dobre rezultate. Od kako je preuzeo reprezentaciju u martu 2021. na 23 utakmice pobedio je na 13 uz pet nerešenih i izgubljenih, nažalost na ovom turniru je najviše pokvario statistiku.

Takođe, kvalifikacije za SP i takmičenje u Ligi nacija završio je kao prvi u grupi.

Možda je kontinuitet (pored odbrane) ono što nam nedostaje da napravimo korak dalje na velikim takmičenjima.

Ako je bilo primedbi na taktiku i strategiju tokom utakmica, gotovo da ih nije bilo na račun selekcije. Igrali su najbolji koje imamo u ovom trenutku, ne spominje se da su neki izostali zbog povreda ili pizme selektora, čega je ranije bivalo.

Možda nemamo igrače za sve pozicije, kao i u košarci, što otvara pitanje da li se to može rešavati kao u košarci, naturalizovanjem stranaca. Kako to rade Švajcarci u fudbalu, pa se mora reći da igramo protiv Švajcarske, a ne protiv Švajcaraca. Ovako su za nas već drugi put neprelazna prepreka, ni bod da im otmemo.

Rezultat ne bi izostao, ali bi možda izostala ona fantastična scena pre utakmice kada se cela reprezentacija i stručni štab, uključujući i kondicionog trenera, nadvikuje pevajući himnu.

Više od igre, manje od rezultata

Mnoge od nas je od tri gola Švajcarske najviše zaboleo prvi iz potpuno nefudbalskih razloga. Kada te razloge prevaziđemo i mi i igrači i selektor, sigurno pobeđujemo. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 04. dec 2022, 21:16) - Prosexan navijac [neregistrovani]

Odgovor

Oprostite a zasto bi Vama trebalo naglasiti da mi imamo ocajnu odbraju pre prvenstva, gde stebto videli da jedna reprezentacija avodi racune mudrovima i "selektorima" pre odlazak na SP?

(nedelja, 04. dec 2022, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Mitovi

Svaki od tih "mitova" plasirali su mediji i selektor, sporadično igrači. Niko nije pre prvenstva rekao da imamo očajnu odbranu, a ni "gornja trećina" nikako ne znači "moćan" napad. Takođe, Brazil je prvi na rang listi Fife, Švajcarska je na 15. mestu, a Srbija (sasvim nezasluženo) na 21. To znači da je rasplet sasvim očekivan i ne vidim razloge za traženje nekog objašnjenja. Jednostavno, svi su bolji.. Ovo "šta bi bilo da je bilo" nije ni neodgovorno novinarstvo nego propaganda o ideju koja veze s mozgom nema. I ono "na putu do titule svetskog prvaka". Onda je svaki učesnik kvalifikacija bio na putu ka tituli. Toliko je besmislena takva priča. Možda smo imali tim za veći uspeh, ali je selektor bio katastrofa.

Ipak, najgore je što, iako srpski fudbal decenijama nije ostvario nikakav uspeh, predsednik trči da baci 150 miliona narodnih evra na neki "nacionalni stadion". Istovremeno, niko ne pominje "nacionalni bazen" za naše vaterpoliste, najdominantniju ekipu u istoriji, u bilo kom sportu, a bazen je daleko jeftiniji od stadiona. Niko ne pominje ni desetine ili stotine miliona evra ulaganja u nacionalnu tekvondo akademiju, a redovno osvajamo medalje na evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Gde je nacionalna streljana, za naše strelce koji su takođe već decenijama pretplaćeni na medalje na najvećim takmičenjima? Gde su rvači? Pa i veslači zaslužuju tih 150 miliona neuporedivo više od fudbalera, ali za pripreme i takmičenja ipak koriste KUPALIŠTE, a beogradski timovi su u raspalim objektima na Adi.

Nemoguće je naći aktivnost u kojoj nismo uspešniji od fudbala, pojedinačno, timski ili reprezentativno. Pa ipak, predsednik države hoće naših 150 miliona evra da baci na stadion? To je zastrašujuće. Kao što svet pokušava da se "skine" sa fosilnih goriva, Srbija mora da se "skine" sa fudbala (i alkohola i cigareta). A tih 150 miliona (i mnogo više) treba uložiti u decu i obrazovanje.

(nedelja, 04. dec 2022, 19:01) - barbareta92@gmail.com [neregistrovani]

Pamet sa zakasnjenjem.

Sve to sto pisete posle odigranih utakmica na svetskom prvenstvu u Kataru trebali ste da analizirate u toku kvalifikacija i posle njih,imali ste dosta vremena.Treba biti pametan na vreme,pa ukazati na probleme a ima ih dosta.

(nedelja, 04. dec 2022, 19:00) - ,," [neregistrovani]

одмах морали да се врате у своја предузећа

Одличан извештај и процене.

Временом ( за око 16 година, наредна 3 неуспешна првенства), научиће поуке, провриће пркошење и проћићемо у други или чак стићи до четвртине.
Фудбалска велесила нисмо били, и никада нећемо бити, због Народних црта : својеглавости, зависти и уображености.
Можда ћемо и постати најбољи на свету, једном у вр' капе, али није ли здравије да израдимо једначину по којој ћемо увек бити при врху, не неки пут, него увек међу осам најбољих на свету.

Предвидљиво, без повремених брукања, полако али сигурно, уважени, како Нам доликује и где по свим правима и правилима јесмо.

Јер:

Врхунских, светских, дебело добро плаћених, надарених играча смо увек имали, имамо и имаћемо, а и главни управници су Нам увек, такође, светски цењени. Колико истих, напишимо, је имао, има Јапан, Мексико, или низијска (лични превод државе, чије је земљиште углавном низија без надморских домета)
____

Значи, без бриге, научиће се и имаћемо предвидљво добре представнике и у том такмичењу и на таквим првенствима.

А сада, драги Моји, вратимо се пошумљавању, проналажењу начина да смањимо увоз струје...
Јер од фудбала се плућа чистог ваздуха надисати неће, нитти ће Нам бубрези лакше пречистити загађене воде.

][
][

(nedelja, 04. dec 2022, 18:33) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

Sest mitova o reprezentaciji Srbije na SP'22 u Kataru

Danas su se reprezentativci i strucni stab reprezentacije Srbije vratili sa Mundijala '22 u Kataru vratili u Beograd izuzev igraca koji su morali odmah po zavrsetku svog ucesca na Svetskom Prvenstvu natrag u svoje klubove . Ostatak reprezentacije vratio se natrag kuci , ali sa kakvim utiscima se vracaju znacemo verovatno sutra na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi kada nam svoje utiske o nastupu reprezentacije Srbije iznese selektor reprezentacije Dragan Stojkovic Piksi i igrci koji su se danas popodne vratili u Beograd sa strucnim stabom reprezentacije . Mogli bismo malo iz "svog neutralnog ugla" posmatranja toka dogadjaja zbivanja oko nase fudbalske reprezentacije Srbije tokom fazne grupe sampionata u Kataru reci neku rec . Naime nadali smo se najboljem , dogodilo se najgore i sta sada reci na kraju krajeva naravno moglo je mnogo bolje od prikazanog na ovome Mundijalu u Kataru od reprezentacije Brazila izgubili smo ocekivano mec rezultatom 2-0 , medjutim nesto bolje sa vise elana ,motivacije , srcanosti i borbenosti usli smo u mec sa reprezentacijom Kameruna i odigrali mec neresenim rezultatom 3-3 mada smo mozda taj mec mogli cak i dobiti jer imali smo protiv" Lavova iz Cameruna" aktivan rezultat u toku meca vodili smo rezultatom 3-1i eto po nasem starom dobrom oprobanom obicaju ispustili smo prednost od dva gola od gotovog napravili veresiju i umesto 3 boda iz togmeca izvukli smo 1 bod i sve nade polagali u mec sa "Casonicarima iz Helvetije" reprezentacijom Svajcarske u nadi da cemo im kojim slucajem vratiti milo za drago za poslednji nastup nas sa njima u Johanesburgu na Svetskom sampionatu 2010 godine i tada smo od njih izgubili mec rezultatom 3-1s tim sto je tada tim vodio Vladimir Petkovic a na ovom sampionatu im je selektor Murat Jakin ali bez obzira ko im bio selektor ili ne Svajcrci su i ovog puta prosli u 8Finala sampionata kao uostalom i tada u Juznoj Africi i za protivnika imaju reprezentaciju Portugala predvodjenu Kristijanom Ronaldom a mi smo morli natrag u Beograd nakog prvog kruga takmicenja po grupama posto smo u svojoj
grupi G ostali "prikovani" na poslednjem mestu sa 1 bodom i gol-razlikom 5-7(-2) a od nas su i ovog puta bile reprezntacije Svajcarske koja se kao drugoplasirana reprezentacija G grupe kvalifikovala u 8 finala zajedno sa 5 strukim Svetskim prvakom reprezentacijom Brazila cuvenim "Kariokama" . I sta nam sada sledi detaljne analize kako je i sta je moglo biti da je kojim slucajem bilo ? Jedini pozitivni zakljucak iz ovog cetvorogodisnjeg ciklusa mozemo izvuci kao pohvalu ali i pouku kao za nauk ubuduce je to da smo na celu reprezentacije imali novog selektora Dragana Stojkovica Piksija i imali smo fenomenalno odradjen ciklus kvalifikacija za Mundijal u Cataru gde u svojoj kvalifikacionoj grupi takmicenje zavrsili pobedom u poslednjem mecu kvalifikacija u Lisabonu kada smo rezutatom 2-1 savladali domacina reprezntaciju Portugala i kvalifikovali se direktno za Svetsko Prvenstvo u Cataru '22 , tako ovaj model kvalifikacija moramo primeniti i za novi ciklus kvalifikacija za Euro'2024 u Nemackoj a mozda i za kvalifikacioni ciklus reprezentacije do 21 godine za Evropsko Prvenstvo'23 u Izraelu koje je ujedno i kvalifikaciono takmicenje za Letnje Olimpijske igre u Parizu'24 . Uglavnom sa Svetskog sampionata u Cataru '22 moramo izvuci sto pre neophodne pozitivne pouke da nam se ovako los nastup pogotovu u kvalifikacijama za Euro'2024 u Nemackoj ne bi vise nikad ponovile .

(nedelja, 04. dec 2022, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

Mladi ali ipak bez snage

Pa i "babe" bi imale vise snage barem za trcanje, ako im oprostimo nedostatak znanja (baratanje loptom duze od 3-sekunde) i strategije (nepobedjuje se odbranom i mlitavim dodavanjem) (2-3 igraca se izuzimaju). Bilo je zalosno gledati izcrpljene mladice na terenu koji jedva cekaju da pistaljka oznaci kraj i da ih spasi. A selektor u uhvacenom kadru "samo sto nije izdahnuo" zavaljen u stolici.

Mediji su posebna prica. Srbija - svetski prvaci! I u tom smislu na kojem bese onoTV Kanalu kviz - koju bi pesmu selektor reprezentacije narucijo za proslavu? Pobedila je: "Niska Banja". Znase se za koga je "...ziva zgoda..."

(nedelja, 04. dec 2022, 16:03) - Nemanja [neregistrovani]

Biće bolje

Uopšte se ne slažem sa autorom ovog članka. Ta taktika koju Piksi forsira je nešto najlepše i najbolje u fudbalu. Fudbal se igra zbog publike, ljudi troše veliki novac da bi bodrili svoju ekipu. Piksijeva taktika može u bliskoj budućnosti da nam donese neki veliki rezultat na nekom velikom takmičenju. Ovog puta nam je sreća okrenula leđa. Puno igrača je vuklo povrede i nisu bili 100 % fizički spremni. Imamo odbrambene igrače i moglo se defanzivnije igrati. Zašto Piksi nije igrao tako? Odgovor je jednostavan. Kada skoro dve godine uigravate ekipu sa sistemom 3-4-2-1 ili 3-5-2 jako je teško iz nužde da se krene nekim drugim sistemom, na primer 4-4-2 ili 5-4-1. Jednostavno ekipa u tim nekim drugim sistemima nije uigrana i doživeli bismo fijasko mnogo gori nego što jesmo. Ovako smo makar u sve tri utakmice odigrali prvo poluvreme fantastično. Za više jednostavno nismo imali snage zbog tih silnih povreda. Kompletan stručni štab ima od mene podršku. Rezultati će doći samo treba biti strpljiv što je kod nas Srba jedan veliki problem. Imamo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, imamo A ligu nacija pa opet svetsko prvenstvo. Piksija i njegov stručni štab ostaviti na miru naredne 4 godine pa ajmo onda da podvučemo crtu. Malo je vremena godinu ipo dana. Malo vremena a mnogo se uradilo. Da smo igrali na primer neku defanzivniju taktiku protiv Švajcarske ne bi im dali gol do sledećeg svetskog prvenstva. Za cele kvalifikacije je Švajcarska promila 2 pogotka a Brazil im je jedva dao jedan gol. Jednostavno se moralo rizikovati pa šta bude. Da je Živković pogodio i da smo im dali još dva komada do kraja poluvremena i da smo imali malo sreće da se naša mreža nije zatresla u prvih 45 minuta mislim da bismo danas pričali drugu priču. Orlovima puno sreće, fudbalskom savezu želim pamet u glavu i strpljenja a našem narodu i našoj javnosti želim malo više optimizma i malo više poverenja u ono što radi Piksi. Da se ne lažemo, ipak je Piksi Piksi i nemojmo sumnjati u ono što radi naša živa legenda. Pozdrav

(nedelja, 04. dec 2022, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Promasaji Selektora

Potpuno je neshvatljio da selektor ni jednu sekundu nije stavio u tim golmana Rajkovica koji je osvojio svetsko prvenstvo sa mladim igracima Srbije u finalu protiv Brazila 2015. On je nedavno kada je u Francuskoj bio u ekipi Remsa proglasen najboljim golmanom u prvenstvu Francuske. Da je on bio u timu ekipa bi primila manje golova.
Zasto je selektor izveo iz igre Vlahovica? Raspored igraca Srbije na terenu bio je potpuno pogresan. Kada su primili jedan gol od Kameruna samo su dva igraca Srbije bili na njihovoj polovini terena. Kad su se branili igraci Srbije nisu imali raspored igraca da onemoguca lak prolaz protivnika kroz odbranu i da postize golove.

Ja i pored svega cijenim Piksija. Kada je reprezentacija dosla u Zenevu za Svetsko prvenstvo u Francuskoj ja sam bio u Srkretarijatu UN. Dan kasnije svi clanovi ekipe su posjetili UN i dva sata sam proveo s njima.
Zelim Piksiju i Reprezentaciji sve najbolje u narednim godinama. B. Micevic

(nedelja, 04. dec 2022, 15:36) - Nenad [neregistrovani]

Tresla se gora po ko zna koji put

Nije smak sveta i nije prvi put da su mediji zatresli goru, a nije se rodilo ono čemu smo se nadali. Momci su igrali kako su mogli i umeli. Bilo je momenata kada smo skakali od sreće i pevali zbog golova koje su davali, i hvala im na tome! Piksi je čovek ipo, ovaj kup ga je koštao zdravlja, što mi posebno teško pada. Neka su i on i igrači živi i zdravi!

(nedelja, 04. dec 2022, 15:12) - anonymous [neregistrovani]

I da dodamo...

Nije mit, nego stvarna odlika. Mnogo se busamo u grudi, baš mnogo. Kao da smo zaboravili da je škripalo kao stara vrata na promaji. Igru nismo imali, plasirali smo zahvaljujći protivničkom podcenjivanju, povremenoj lucidnosti pojedinih igrača i uz dašak sreće. Trebalo je u potpunoj tišini otići na mondijal. Trebalo je unajmiti nekoga iz Matematičke gimnazije da urade statističku analizu određenog skupa parametara za svakog protivnika u grupi na uzorku poslednjih 10 utakmica koje su ti protivnici odigrali. Trebalo je i tim psihologa unajmiti da psihički spreme reprezentaciju. Na osve ovo, treba dodati i tu žalosnu činjenicu da su naši fudbaleri u najvećem procentu ljudi izuzetno niskog nivoa opšteg znanja, škrtog fonda reči, skolni poštapalicama i izazito nedovoljne koncentracije. Čast izuzecima, ali mnogi ne žele fizički da se troše zahto stalno i osciliramo. Ako se želi pobeda, nema prepuštanja poseda lopte i pokrivanja terena od strane protivnika. Ovako, fudbalska reprezentacija je potvrdila staro i njima tako svojstveno pravilo: "Mnogo buke ni oko čega."