Читај ми!

Постоји могућност да невакцинисани Ђоковић уђе у Америку, можда и Бајден буде морао да реагује

Новак Ђоковић потврдио је после Вимблдона да се неће вакцинисати и да се нада добрим вестима из Сједињених Америчких Држава поводом уласка у земљу и наступа на Ју-Ес опену, али је навео да не верује да постоји могућност изузећа. Међутим, опција да уђе на територију Америке и без потврде о вакцинацији ипак постоји и у доношење такве одлуке би морао да буде укључен државни врх, па и сам председник Џозеф Бајден.

Ђоковић је пре неколико дана освојио нову, седму титулу на Вимблдону и дошао до 21. гренд слем трофеја, чиме је наставио потеру за првопласираним Рафаелом Надалом на вечној ранг-листи.

Након тог успеха одмах је постављено питање да ли би Новак већ у Њујорку могао да стигне великог ривала и дође до пехара, пошто је познато да није вакцинисан.

Према законима који су тренутно на снази ни Ђоковић, нити један странац који нема потврду о потпуној вакцинацији против коронавируса, не може да допутује на територију Сједињених Држава. Легендарни Џон Мекинро је апеловао на тамошње власти да му дозволе да наступи, док је Тенис Сандгрен више пута подвлачио бизарну ситуацију која је настала.

Наиме, Сандгрен није вакцинисан, али ће моћи да игра на Ју-Ес опену јер је Американац, док је то Ђоковићу онемогућено пошто је страни држављанин.

Његов тренер Горан Иванишевић послао загонетну поруку која се тиче председника Америке Џозефа Бајдена.

"Идем на одмор, а не знам до када. Можда се Џо Бајден предомисли, а можда не. Биће дивно ако будемо ишли у САД. Свашта може да се догоди", казао је Иванишевић.

Седми играч света је због тога најавио одмор после великог успеха у Лондону, уз додатак да не верује да ће бити могуће изузеће попут оног за које је аплицирао у Аустралији (није имао среће да наиђе на одобравање министра за имиграције Алекса Хока), али шанса за изузеће ипак постоји.

Бајден је 25. октобра прошле године донео Прокламацију 10294 под називом "Унапређење безбедног наставка међународних путовања током пандемије ковида 19".

Тим документом се суспендује и ограничава улазак у Сједињене Државе путницима који нису држављани, а ни емигранти (суштински – странцима). Међутим, постоји сегмент који се односи на изузетке и то само у случају када би "улазак одређене особе у Америку био од националног интереса". Тај део Прокламације 10294 је до данас два пута проширен изменама и допунама.

"Председничка прокламација 10294 садржи одређене изузетке, укључујући посебан изузетак за неимигранте који нису држављани 'чији би улазак био у националном интересу', и поверава секретару за унутрашњу безбедност (заједно са државним секретаром и секретаром за саобраћај) да донесе ову одлуку", наводи се у сегменту прокламације који се тиче изузећа.

Због тога би у читаву причу могао да буде укључен и споменути амерички председник Џозеф Бајден, који има право да некога прогласи "особом од националног интереса" и омогући му улазак у земљу и без потврде о вакцинацији.

Поред њега, изузеће Новаку могли би да дају државни секретар Ентони Блинкен, секретар за саобраћај Пит Бутиџиџ и директор државне безбедности Алехандро Мајоркас – или било ко кога они одреде.

Амерички медији истичу да је ситуација у САД другачија од оне у Аустралији и да не постоји особа која би, у случају да до изузећа дође, имала дискреционо право да га поништи, какво је имао министар за имиграције Алекс Хок.

Подсетимо, Хок је тада упркос одлуци суда да је Новаку бесправно први пут укинута виза за Аустралију то поново урадио, а онда га без доказа и надзора депортовао из земље.

Питање је да ли ће актуелна администрација размишљати уопште о српском тенисеру као особи због које треба направити изузетак, упркос томе што су све чешћи притисци да му се омогући играње, а покренута је и онлајн петиција коју је потписало више од 9.000 људи.

Држава Њујорк недавно је олакшала мере, Тениска асоцијација (УСТА) није увела обавезну вакцинацију за играче и навијаче, што значи да, уколико би му било дозвољено да допутује, могао би и да заигра на Флашинг Медоузу.

Ђоковић се у овом тренутку налази на списку учесника за мастерс у Монтреалу, али само зато што се исти прави на основу пласмана на АТП ранг-листи. У Канади важе иста правила као у Америци и извесно је да неће играти на том такмичењу.

Што се Ју-Ес опена тиче, има још мало времена да се промене околности јер последњи гренд слем у сезони почиње 29. августа.

"За Америку има мање времена. Нада последња умире, волео бих да играм Ју-Ес опен, то је гренд слем, то је оно што ме највише мотивише и инспирише", рекао је недавно Ђоковић за РТС.

Како и сам каже, ако се то не деси, није крај света, биће још највећих турнира на којима ће се наћи на победничком постољу.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво