Читај ми!

Поступак пребачен на Савезни суд, Новак на испитивању вечерас у 22.00

Новаку Ђоковићу по други пут је поништена виза за Аустралију, одлуком министра за имиграције Алекса Хока који је искористио своје дискреционо право у петак. Суђење је почело у петак ујутру по нашем времену пред судијом Ентонијем Келијем када су обе стране имале уводна излагања. Ђоковићеви адвокати спремили су жалбу и она је поднета судији Келију, који је одложио моменталну депортацију из земље до суботе, али је поступак сада пребачен на Савезни суд. У случају да суд одлучи у његову корист, моћи ће да наступа на Аустралијан опену, али у случају да потврди одлуку Федералне владе, Новак ће морати да напусти Аустралију и прети му трогодишња забрана уласка у земљу. Најављено је да ће Новака Ђоковића вечерас у 22.00 испитати имиграциона служба.

"Документ о позитивном тесту на ковид 19 Новака Ђоковића је валидан, издат од стране надлежне институције Србије, и он га је добио истог дана, у вечерњим сатима.", изјавио покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је, на конференцији након седнице Кризног штаба, одговарајући на питање новинара Си Ен Ен-а о валидности документа који је Ђоковић приказао аустралијским властима, казао да је тај документ, од 16. децембра, апсолутно валидан.

"Уз могућност да будем кривично гоњен од стране Ђоковића, пошто је медицинска документација коју неко има, по закону, његово лично власништво, а свако објављивање без његовог знања кривично дело, могу да кажем да смо, након појављивања документације у медијима и на друштвеним мрежама, анализирали тај документ и закључили да је он апсолутно валидан, издат од стране надлежног државног органа Србије. За нас је та прича апсолутно јасна - Новак Ђоковић је имао валидан документ издат од стране медицинске установе Србије да је био позитиван на присуство ковид 19.", рекао је Гојковић.

На констатацију да Ђоковић тврди да је резултат тестирања добио тек следећег дана, Гојковић је одговорио да је то питање за самог Ђоковића, када је он видео мејл.

"Документ који има је валидан, прослеђен након очитавања на његову адресу, у току тог дана, у касним вечерњим сатима. Шта је Ђоковић после тога радио, не могу да коментаришем, то је питање за њега и за рад државних органа", објаснио је он.

Упитан да ли је Ђоковић требало да буде кажњен за признање да је прекршио карантин 18.децембра, Гојковић је указао да у овом тренутку не постоји казна којом би могао бити кажњен по важећим законима, везан за прекршај који је направио, ако га је направио.

"Да је ухваћен у прекршају мера самоизолације, која му је наложена од стране надлежних органа, могао је бити само враћен у изолацију. Казна за прекршену самоизолацију могла је да буде само у ванредном стању и то смо у ванредном стању и имали. У ванредном стању таква особа би била лишена слободе.Слична је ситуација свуда у свету. Без ванредног стања немате механизме да лишите некога слободе.", рекао је он.

На констатацију да је Ђоковић узор многима у Србији и региону, и питање какву поруку шаље тиме што није вакцинисан, Гојковић је рекао да је он лично вакцинисан, а да влада зове све грађане Србије, али и света да се вакцинишу, јер је то тековина 21. века и науке.

"Живимо у слободном друштву, прихватамо све могуће различитости да неко то не жели из било ког разлога. Веома ми је жао што се Новак није вакцинисао, јер би то био подстрек и за друге да се вакцинишу, али браним његову слободну вољу иако се с тим не слажем. Ниједна држава у свету није донела одлуку да се њени грађани морају вакцинисати", казао је он.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво