Читај ми!

Зашто Јокић манипулише игром боље него ико и због чега подсећа на "хладнокрвног убицу"

Никола Јокић је поново одушевио навијаче, играче, кошаркашке сладокусце, али и аналитичаре изврсном партијом у победи над Њу Орлеансом у НБА лиги. Најбољи кошаркаш на свету доминирао је против "пеликана" у једној од најважнијих победа ове године (138:130). На његово знање, вештину и лакоћу којом се игра кошарке сада веће ретко остају имуни и они који му нису наклоњени и оспоравају чињеницу да поново заслужује да буде проглашен за МВП-ја регуларног дела сезоне.

Зашто Јокић манипулише игром боље него ико и због чега подсећа на "хладнокрвног убицу" Зашто Јокић манипулише игром боље него ико и због чега подсећа на "хладнокрвног убицу"

Никола је одиграо антологијску партију коју је крунисао 17. трипл-даблом у сезони, постигавши 46 поена, уз 12 скокова и 11 асистенција.

Успео је да украде три лопте и направи чак четири рампе, поставши први човек са оваквим учинком откад је уведено праћење блокада и украдених лопти у статистици НБА.

Невероватно звучи податак да је 30 од својих 46 поена убацио у последњих 15 минута на терену, односно у четвртој четвртини и продужетку.

"Какав је луксуз имати МВП-ја у својој екипи током продужетака и знати да можеш да играш акције преко њега", рекао је тренер "грумења" Мајкл Мелоун.

Њега су новинари питали како је Јокић изгледао у завршници меча, током одлучујућих тајм-аута, али и након меча. Да ли је био узбуђен или...

"Смирен. Човече, изгледао је као хладнокрвни убица."

Такође, тек је други играч у историји који је забележио трипл-дабл са 45 и више поена, уз шут из игре бољи од 70%. Први је, наравно, Вилт Чемберлејн, чији ће многи рекорди очигледно бити порушени ове сезоне.

"Имао је доминантну партију. Трудили смо се да му одузмемо лопту из руку што је више могуће, посебно на ниском посту. Урадио је сјајан посао миксујући нападе – враћао се корак-два уназад, погодио је неколико тројки из транзиције...", навео је тренер Њу Орлеанса Вили Грин.

"Тежак је за чување, покушавали смо да у континуитету проналазимо различита решења за њега, али све ово вечерас је разлог због којег је играч какав јесте."

Када је у питању Чемберлејн, један од најдоминантнијих центара свих времена, Никола прети да га ускоро прескочи по још једном параметру.

Тренутно је на 74 трипл-дабла у каријери, само четири мање од Вилта, који заузима шесто место вечне ранг-листе. Ове сезоне Србин је убедљиво водећи са 17, чак пет више од првог пратиоца Дежонтеа Мареја.

Легендарни Ајзеа Томас, двоструки освајач шампионског прстена са Детроитом, његову доминацију објашњава тиме да је момак из Сомбора најинтелигентнији кошаркаш данашњице.

"Јокићеве (кошаркашке) основе су савршене, али не оне саме, него су беспрекорне у комбинацији са његовим интелектом", казао је Томас у емисији посвећеној овом сусрету.

Колеге у студију су биле сагласне да расправа о кандидатима за МВП-ја треба да буде завршена, јер гледамо некога ко је две године заредом најбољи у лиги. Томас додаје да би други играчи морали да студирају Јокићеву игру и хватају белешке.

"Када говоримо о центрима, имамо неке сјајне играче у лиги. Ембид игра феноменалну сезону, Јанис такође... Међутим, када говоримо о кошаркашком 'плану', на интелектуалном нивоу нико не игра као 'Џокер'. Можда играју са више атлетицизма, можда су атрактивнији, али када говорите о знању са којом одређени појединци играју, он је у овом тренутку супериорнији од свих играча", додао је Ајзеа.

Си-Џеј Меколум је, упркос разлици у позицијама, често водио директне битке са српским интернационалцем, па је из прве руке могао да се увери шта је то толико специфично код њега.

"Веома га је тешко чувати, може постизати поене на сва три 'нивоа'. Добија могућност да иде на слободна бацања, добро користи своје тело и судије знају како он игра. Зна да забаци главу уназад, зна да финтира шут и зна како да манипулише игром боље него ико кога сам гледао", објаснио је нови члан Пеликанса.

Јокић, уобичајено, није желео себе да истиче у први план – казао је да је био агресиван и имао добру енергију са лоптом у рукама, али је акценат ставио на сјајну тимску победу, упркос томе што је Денвер одиграо две и по веома лоше четвртине.

Ипак, саиграч Ерон Гордон је то учинио уместо Николе.

"Јокићев коефицијент интелигенције пробија плафон. Он је кошаркашки зналац. Једноставно је геније. Сјајно је са њим разговарати о кошарци и схватити како он разуме ову игру", закључио је Гордон.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво