Читај ми!

Јокић на путу ка другом узастопном МВП признању

Најбољи српски кошаркаш Никола Јокић на добром је путу да другу узастопну сезону добије МВП награду за најкориснијег играча регуларног дела. Јокић, предводник Денвер нагетса који одлучно гурају ка плеј-офу, налази се на првом месту листе МВП кандидата ажуриране после Ол-стара. Главни конкурент му је, као и прошле године, Џоел Ембид из Филаделфије, док шансу за ласкаво признање имају и Јанис Адетокумбо и Демар Дерозан.

Јокић на путу ка другом узастопном МВП признању Јокић на путу ка другом узастопном МВП признању

Момак из Сомбора је други пут у каријери био стартер на утакмици највећих звезда и мало је недостајало да упише трипл-дабл, али много важније је оно што чини у дресу "грумења".

Екипа из Колорада тренутно је на шестој позицији на табели Запада, са изгледним шансама да се нађе у плеј-офу, пошто је у прошлој играла полуфинале конференције са Финиксом.

Такође је у серији од шест узастопних тријумфа, а Никола од почетка сезоне просечно бележи 26 поена, 13,8 скокова и 7,9 асистенција. После тродневног спектакла у Кливленду, вратио се у такмичарски ритам и у првом мечу му је недостајала једна асистенција, док је у другом узастопном против Сакрамента комплетирао трипл-дабл.

"Када дође утакмица, некако не размишљам о томе [о трипл-даблу)]. То ми је некако глупо. Није ми спортски, није такмичарски да сад ја јурим нешто – то ми је безвезе", рекао је Јокић за РТС на констатацију да му је чак 29 пута у каријери трипл-дабл измакао за један скок или асистенцију.

То му је био 16. пут ове сезоне да је двоцифрен у најмање три статистичке категорије, по чему је убедљиво први у лиги. Иза њега је Дежонте Мареј са 12, који једини има двоцифрен број трипл-даблова.

Јокић је и даље седми на вечној листи са 73, али има само пет мање од легендарног Вилта Чемберлена. Када га буде престигао (можда чак и ове сезоне), Никола ће бити најуспешнији центар свих времена по овом параметру.

Оно што српског центра одваја од осталих кандидата и због чега је константно на врху листе, јесте његов утицај на екипу – како дефанзивно, тако и офанзивно. Већ сада је, након што је одиграо 15.000 минута од доласка у НБА, његов +/– рејтинг међу најбољима свих времена.

Он одређује колико је Јокић ефикасан у нападу, тачније да ли тим постиже више или мање поена са одређеним играчем на паркету (отуда плус и минус), а испред су само легендарни Мајкл Џордан и Леброн Џејмс.

Све то треба посебно апострофирати, јер Нагетси већ дуже времена не могу да рачунају на првог плејмејкера Џамала Мареја, као ни на другу офанзивну опцију Мајкла Портера јуниора, који ће готово извесно паузирати до краја сезоне.

Међутим, оно што се много чешће заборавља јесте његов учинак у одбрани, пошто је Денвер другачија екипа када Никола брани рекет. Можда и највећи напредак од доласка у најјачу лигу света направио је на том пољу и све је почело да се враћа у овој сезони.

Већ три пута је у последњим нападима утакмице имао одлучујуће блокаде које су доносиле победе (највише од свих кошаркаша), док је у такозваним "клач" моментима, онима у завршници у којима се одлучује победник, баш као у последњем окршају са Кингсима, дефанзивним реакцијама доносио превагу.

"Веома је тешко играти против њега. Много акција играју преко Јокића и он ставља огроман притисак на вас", изјавио је привремени тренер Сакрамента Алвин Џентри.

Јасно је да је Јокић највећи фаворит да поново добије признање за МВП-ија регуларног дела сезоне, субјективни осећај је да игра на вишем нивоу него прошле сезоне у којој је доминантно изабран, али то не значи да ће лако и сигурно доћи до награде.

Баш као и пре 12 месеци, највећи изазивач свакако му је Џоел Ембид из Севентисиксерса, којем је очигледно жарка жеља да скине Јокића са трона. Физички најдоминантнији центар данашњице импресиван је од старта такмичења, а од последњег пресека његови бројеви су додатно скочили.

У овом тренутку просечно бележи скоро 30 поена по утакмици, уз 11,1 скок и 4,5 асистенција. Пре Ол-стар паузе је на две од три утакмице постизао више од 40 поена, док је у сличном ритму наставио и након одличног наступа у Кливленду. Против Минесоте је завршио са 34 поена, 10 ухваћених лопти и три успешна додавања.

"Стварно не желим да форсирам целу ствар, али начин на који играм говори за себе, посебно због свега што смо прошли – драму коју смо имали целе године, чињенице да су нам недостајали главни", рекао је Ембид који је покушао да индивидуалне амбиције остави по страни.

Међутим, пратећи вероватно и жељу западних медија, често изостављање српског аса из свих потенцијалних пројекција, Џоел је у прошлости умео храбро и јасно да тврди да њему припада МВП награда. Толико, да је прошле сезоне чак могло да се из његових изјава закључи да верује да је Јокићева победа била незаслужена.

"Због начина на који је наш тим формиран, морао сам да своју игру дигнем на виши ниво – офанзивно, дефанзивно, у организацији игре… Имам сјајне саиграче који ми свакога дана много помажу", додао је Камерунац.

До краја регуларног дела такмичења у НБА остало је нешто више од 20 утакмица и сва је прилика да ће се у коначном избору одлучивати између Јокића и Ембида. Обојица играју сјајно, шут из игре им је већи од 50 одсто целе сезоне, па ће ситнице, али и наступи до краја бити пресудни.

Предност је свакако на страни српског центра, што због већег броја асистенција, што и због нечега што су апострофирали и аналитичари НБА лиге. У питању су различити начини одбране коју противничке екипе играју на њему.

"Петица" Филаделфије нема толико утицаја на игру саиграча, обично је прва опција у нападу (видећемо колико ће се то сада променити доласком Џејмса Хардена), а и, без обзира на то колико је унапредио шут, чешће снагом него вештином одговара на различите дефанзивне изазове са којима се суочава.

На трећој позицији листе кандидата је и даље звезда Милвокија Јанис Адетокумбо, који је у последње две утакмице постигао 82 поена из само 30 шутева, док је на четвртом месту, са великом могућношћу за даљи напредак, најбољи појединац Чикага Демар Дерозан.

Дерозан је израстао у правог лидера Булса, који држе прву позицију на Истоку, а он је у међувремену оборио неколико невероватних рекорда. Везао је чак осам утакмица у којима је постигао 35 и више поена, уз проценат шута већи од 50%.

Такође је већ 10 узастопних мечева на 30+ поена, па му фали само једна да изједначи рекорд франшизе коју држи "његово летеће височанство" Џордан.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво