Читај ми!

Годину дана од смрти Кобија Брајанта

На данашњи дан пре 12 месеци, 26. јануара 2020. године, погинуо је један од највећих кошаркаша у историји ове игре – Коби Брајант. Легендарни амерички играч страдао је у хеликоптерској несрећи, у којој је живот изгубила и његова 13-годишња ћерка Ђијана, као и још седморо особа.

Хеликоптер Кобија Брајанта срушио се код места Калабасас, када је због лоше видљивости и тешких услова за лет ударио у брдо.

Преживелих није било у једној од највећих несрећа које су погодиле спорт, након које је трајала вишенедељна жалост за Кобијем и страдалима у летелици.

Брајант је рођен 1978. године у Филаделфији, од 1996. до 2016. године наступао је за Лос Анђелес лејкерсе, са којима је освојио пет НБА титула.

Драфтовао га је Шарлот, али је читаву каријеру провео у Лејкерсима, који су повукли дресове са бројевима 8 и 24, које је Брајант носио.

Коби је два пута био најкориснији играч финала НБА првенства, једном МВП регуларне сезоне, 18 пута учествовао је на Ол-стар утакмици, освојио такмичење у закуцавањима, у два наврата био најбољи стрелац лиге.

Са репрезентацијом САД освојио је две златне медаље на олимпијским играма у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године.

Брајант је освојио и Оскара 2018. године, за кратки анимирани филм "Драга кошарко".

Иза себе је оставио супругу Ванесу и три ћерке, али ће заувек остати упамћен јер Мамба никада не умире.