Еврокуп испред Лиге шампиона – шта је Партизан добио, а шта изгубио

Кошаркаши Партизана наредне сезоне играће у Еврокупу, одлучила је управа клуба. Иако су многи прижељкивали "освету" Евролиги и Ђордију Бертомеу, пресудила је жеља да се црно-бели што пре врате у елиту.

Кошаркашки клуб Партизан дао је нову шансу Ђордију Бертомеу и Евролиги, чини се последњу. Црно-бели ће и наредне сезоне играти у Еврокупу, иако су резултатима у прекинутој сезони и традицијом заслужили много више од тога.

Број тимова у Евролиги је ограничен, а после гласања клубова и одлуке да се сезона прекине, јасно је било да за црно-беле поново неће бити места међу најбољим европским клубовима.

Председник Остоја Мијаиловић нашао се на раскрсници – требало је одлучити да ли поново ићи путем који, бар номинално, води ка Евролиги, или изабрати не толико атрактивно, али свакако финансијски уносније такмичење, Фибину Лигу шампиона.

Партизан се определио да се што пре врати међу најбоље екипе Старог континента, а најсигурнији начин за то је преко "друге лиге", односно завршнице Еврокупа.

Освајање трофеја у АБА лиги више не доноси директан пласман у елиту, а делује да је Ђордију и сарадницима приоритет увођење немачких, италијанских, па и енглеских клубова, зашто не и белгијских и холандских, него екипа са ових, мало је рећи, кошаркашких простора.

Евролига је много пута била неправедна према клубу који је у последњих 30-ак година чак четири пута био учесник фајнал-фора, уз једну освојену титилу шампиона Европе 1992. године.

Партизан је, чини се, ове сезоне драстично оштећен самом чињеницом да му није пружена прилика да се бори за титуле. Црно-бели су бележили блиставе партије и у Еврокупу и у АБА лиги, деловало је као да могу до јединог евротрофеја који им у витрини недостаје, а онда је епидемија коронавируса све то гумицом обрисала.

Али, Партизан је одлучио да окрене други образ и да још једну прилику Евролиги, која је и даље доминантно такмичење у односу на Фибину Лигу шампиона, пре свега захваљујући десетогодишњим уговорима које је закључила са најбољим клубовима на континенту.

Фиба, ипак, ради одличан посао. У последње три године направила је од Лиге шампиона респектабилно такмичење, а чини се да ће наредне бити још квалитетније.

Наравно, далеко је то од нивоа на ком је такмичење у којем играју Реал, Барса, ЦСКА, Олимпијакос, Фенербахче, Ефес...

Ако не може да привуче Евролигаше са А лиценцом, Фиба ће покушати да под своје окриље прими тимове који нису задовољни наступима у Еврокупу, али и повремене евролигашке екипе.

Фибином царству већ су се приволели турски Тофаш и Дарушафака, литвански Ритас, шпански Билбао, а међу последњим клубовима то је учинио и Галатасарај.

Лига шампиона је и финансијски исплативије такмичење од Еврокупа, а ако се тај тренд настави, не би било превелико изненађење да за неколико година Фиба преузме примат у европској клупској кошарци.

За то је потребно да се неко од великана пресели у такмичење, а то ће се може десити већ наредне седмице, када ће газда Панатинаикоса обелоданити одлуку коју лигу ће "зелени" играти.

Иако је добар део навијача, али и чланова Управног одбора Партизана био за прелазак у Лигу шампиона, чини се да су црно-бели, макар у овом тренутку, донели праву одлуку.

По свему судећи, Еврокуп ће наредне сезоне бити знатно слабијег квалитета него ове, у којој је Партизан показао да је међу најбољима, што значи потенцијално лакши пут до Евролиге.

Ако Ђорди не смисли нешто ново...

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво