Владимир Станковић: Партизан оштећен, али није могао да утиче на одлуку

Одлука Евролиге о прекиду сезоне утицала је тако да Црвена звезда остане у елитном такмичењу, а да Партизан и наредне сезоне игра у Еврокупу. О томе шта је разлог доношења одлуке и какве су њене последице, у Јутарњем програму РТС-а говорио је спортски новинар Владимир Станковић.

Станковић је пре свега нагласио да председник Евролиге Бартомеу није донео личну одлуку, већ изнео став већине клубова.

"Он је пренео став клубова, то није одлука директора Евролиге, већ клубова који су у врсти самоуправног система, пошто сами одлучују о такмичењу, њихово право је да расправљају на ту тему и донесу одлуку. Борд Евролиге припрема одлуке, али оне не значе ништа ако их клубови не прихвате, за разлику од неких ранијих времена, када су клубовима потуране одлуке које су морали да прихвате", рекао је Станковић.

"Могло се очекивати да ће расплет бити овакав када су капитени тимова најавили нерасположење њихових саиграча о наставку сезоне, али чекао се понедељак и разговор са клубовима који имају дугогодишње А лиценце и одлука је таква каква је", додаје Станковић.

"Обично је најтежа она одлука која вас се тиче а на коју никако не можете да утичете. Очигледо да је превагнуо став већине да се Евролига не настави, а онда је из тога произашло да играју исти клубови коју су учествовали ове сезоне. То је условило да из Еврокупа не иде нико у Евролигу, јер се није ослободило ниједно место. Опција проширења није разматрана, јер то тражи 38 термина, а календар је и овако натрпан, то није била реална опција и сад смо у тој ситуацији која је таква каква је", рекао је спортски новинар.

Београд се ранијих дана истицао као главни кандидат за град у којем би могла да се настави сезона и одигра завршница оба такмичења.

"Београд јесте био кандидат за завршни турнир, али да би се о њему уопште расправљало, требало је да се донесе одлука о завршетку сезоне у једном граду, Београд, Вилњус, Атина, Каунас, били су конкуренти, али одлука о начину завршетка сезоне је условила другачије."

"Можемо да ту одлуку гледамо као навијачи, а ту ћемо с обзиром на традиционалну поделу на црвено-беле и црно-беле, бити подељени, а можемо да покушамо да будемо реални аналитичари и да се помиримо са одлуком на коју нисмо могли да утичемо и коју нисмо могли да променимо", изјавио је Станковић.

Највећи разлог о прекиду сезоне чинили су играчи.

"Играчи су заузели став, много је везаних разлога и саопштено је да је ово била најтежа одлука у историји организације. Морам да за тренутак проширим тему, јер видим да у медијима влада конфузија око одлуке и неки напад на УЛЕБ. То је удружење лига и оно нема везе са овом одлуком, то су две независне организације који у последњих неколико година нису у најбољим односима.

Одлучили су клубови који су креирали то такмичење које су сами организовали. Ван надлежне организације, то је био озбиљан експеримент, којем ипак није предвиђана далека будућност, али ево, Евролига постаје озбиљна организација која је остварила озбиљне резултате, али први пут неће имати првака."

Станковић је изјавио да је Партизан, као фаворит за освајање АБА лиге и Еврокупа, оштећен, а Црвена звезда, иако није имала најбољу сезону, привилегована.

"Нема шампиона, екипе која ће прикачити нову звездицу на свој дрес и ако гледамо наше клубове, чињеница је да је Партизан озбиљно оштећен, али је и чињеница да он није могао да утиче на ту одлуку. Ја сам разговарао са председником Партизана, Остојом Мијаиловићем, који се надао да ће победити кошарка, али победила је ситуација која јесте. Партизан је био лидер АБА лиге и имао шансу да преко ње буде учесник Евролиге, био је најбоље пласирани у Еврокупу, где је имао и предност домаћег терена до саме завршнице, што је такође отварало пут ка повратку у Евролигу, али од свега тога неће бити ништа, па ће морати да скупи снагу за наредну сезону. Бенефицирана је Црвена звезда, која није имала сјајну сезону, али због околности остаје учесник и наредне сезоне", изјављује Станковић.

"Нагласио бих да је битно да је Београд остао на кошаркашкој мапи, па макар и у ово варијанти, која није идеална", закључио је Станковић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво