Олимпијске игре без НБА играча и ново злато за Американце

Коронавирус је, мало по мало, постао највећи противник светског спорта. Из дана у дан пристижу нове информације о одлагањима или отказивањима мечева и такмичења, а одржавање Олимпијских игара у Токију овог лета је озбиљно доведено у питање. Сценарија за разноразне спортове има готово као и вируса, "мали милион", а један од занимљивијих је онај по којем би НБА лига забранила играчима нaступ у Јапану. Уколико би се та "шта би било, кад би било" хипотеза и остварила, како би онда изгледао олимпијски турнир без играча из најбоље лиге на свету?

Олимпијске игре без НБА играча и ново злато за Американце Олимпијске игре без НБА играча и ново злато за Американце

Новац. Медији. Таленат. Визија. Организација. Неки су од најбитнијих фактора за успех и фунционисање у модерном спорту. Ипак, појава новог опасног и непредвидивог вируса "корона" (COVID-19) све то ставио је у други план и почео да преузима контролу над спортским догађајима.

Европа се већ сада суочава са озбиљним проблемима, све више утакмица и првенстава у разноразним дисциплинама се или отказује или одлаже, или пак одржава иза затворених врата. Међутим, такве ригорозне мере још нису прешле "преко баре" и нису још узеле маха на месту где је спорт пре свега велики бизнис, али и велика забава.

Но, челни људи америчких националних лига се и те како озбиљно баве и спремају за долазак незваног госта, а можда ће одлука организатора тениског турнира у Индијан Велсу трасирати пут ка даљим дешавањима.

Ипак, много тога би везано за НБА и коронавирус биће познатије у среду, после састанка челника лиге са власницима франшиза.

Опрезност онога у кога сви гледају 

Тако је конкректно Национална кошаркашка асоцијација (НБА) издала упутства за играче и стручни штаб у којем саветује како да се понашају и делују у новонасталим околностима, а где је рецимо врло упечатљива препорука да се поптуно укине физички контакт и интеракција са навијачима. Такође, разматра се у смањење присуства медија (улазак у свлачионице, посета тренинзима), док је затварање дворана за сада само опција која се неће баш тако лако активирати.

Но, уколико последице и ширење коронавируса настави да иде узлазном путањом, треба очекивати и радикалније мере из највеће и свакако најозбиљније кошаркашке организације на свету. Играње финиша регуларног дела и потом плеј-офа пред празним трибинима велелепних арена за сада је на нивоу спекулација.

Спекулације постоје и у вези са наступом америчке кошаркашке репрезенетације на предстојећим Олимпијским играма у Токију. Уколико се здравствена ситуација на глобланом нивоу погорша у битној мери, НБА се, како се може чути, неће либити да заштити своје.

Као најпрогресивнија организација у свету кошарке, под вођством Дејвиду Штерну дораслог наследника Адама Силвера, лига ће сасвим сигурно донети за њу најбољу могућу одлуку.

Ако то буде била забрана одласка и наступа играчима 30 клубова који чине најбољу лигу на свету, изглед америчког тима али и целог олимпијског турнира био би драстично промењен. Наравно, и драстично ослабљен.

Уз јасну ограду да би вероватно у том случају и Евролига и домаће европске лиге, али кинеска "ЦБА" и аустралијска "НБЛ" лига следиле одлуку НБА, интересантно би било видети како би изгледао турнир без највећих звезди овог спорта.

Прве две мисли које мени лично падају на памет на такав сценарио јесу да би Американци свеједно освојили злато и да би олимпијсики турнир личио на "Фиба прозоре", односно да би квалитет кошарке укупно гледано био знатно нижи од идеално могућег.

Самим тим, шансе би порасле и неким мање квалитетним кошаркашким нацијама, чији главни играчи не играју НБА, али имају довољно квалитета да играју озбиљну кошарку.

Највише ослабљени а опет најјачи

Тако би места Леброна Џејмса, Стефа Карија, Кевина Дурента, Џејмса Хардена, Каваја Ленарда и осталих звезда које су се нашле на ширем списку Грега Поповића, вероватно попунили играчи који наступају у Европи, мада не би било изненађење да се у таквом тиму нађе и неки играч који наступа у Кини.

"Скенирањем" евролигашких играча, њиховог статистичког учинка и утицаја на игру својих тимова, (наш) избор је пао на следећа имена: 

Мајк Џејмс (ЦСКА Москва),
Вил Клајбурн (ЦСКА Москва),
Кори Хигинс (Барселона),
Брендон Дејвис (Барселона),
Кајл Хајнс (ЦСКА Москва),
Крис Синглтон (Ефес),
Дерик Вилијамс (Фенербахче)
Грег Монро (Бајерн Минхен)

Места би врло вероватно било и за играча који тренутно наступа у Еворкупу (Монако), иначе двоструког НБА шампиона Нориса Кола, а фикцијски "ростер" би комплетирала три играча са завидним НБА искуством, а који тренутно наступају у Кини:

Ленс Стивенсон (Лијаонинг)
Тај Лосон (Шандонг)
Џеред Салинџер (Шенжен)

Уколико се овај "црни сценарио" и обистини, онда би одлука најбољег играча Евролиге, ове сезоне невероватног Шејна Ларкина да почев од овог лета игра за селекцију Турске додатно добила на тежини. Он је на месту натурализованог странца заменио такође одличног Американца Скотија Вилбекина, док је Словенац и даље Ентони Рендолф из Реал Мадрида.

У тој констелацији снага, без играча који играју НБА а који дају главну снагу свим европским репрезентацијама, Американци би поново били главни кандидати за злато и вероватно би га без већих проблема и освојили. 

"Олимпијски прозор" 

Забрана играчима из НБА лиге да наступе на највећој светској спортској смотри, знатно више погодила би остале претенденте на медаље. Један од главних би, уколико освоји квалификациони турнир у Београду, била и репрезентација Србије.

"Орлови" би практично остали без прве петорке, јер не би могли да рачунају на Ол-стар центра и члана најбоље петорке лиге за прошлу сезону Николу Јокића из Денвера, дуо из Сакрамента Богдан Богдановић-Немања Бјелица, као и играче са мањом минутажом али који би и те како значили новом селектору Кокошкову - Бобана Марјановића, Марка Гудурића и Алена Смајлагића.

Истина, састав начињен од играча из Евролиге и Еврокупа сасвим сигурно био би конкурентан.

Партије које ове године приказују Василије Мицић у Ефесу и Никола Милутинов у Олимпијакосу дају за право да амбиције и тада буду највише.

Лучић и Јовић имају солидне сезоне у Химкију односно Бајерну, Маринковић у Валенсији осцилира али напредује, као и Недовић у Милану, где и и даље има пуно проблема са повредама.

Никола Калинић у Фенеру и Владимир Мицов у Олимпији имају изузетно важне улоге, али њихови наступи, тј. повратак у државни тим су и више него упитни из добро познатих разлога.

Што се тиче Еврокупа, Милош Теодосић игра врло добро у Виртусу и ако би био здрав, што није био случај прошлог лета, био би много важан за игру репрезентације, али и за "контролу атмосфере".

Алекса Аврамовић је у два меча недавних кавлификација био најбољи играч тима, а солидну ролу имао је и Дејан Тодоровић.

Од искуснијих ту би евентуално имали чиме да помогну и Милосављевић, Радуљица, Мачван и Симоновић, док би "затварање" тима могло да се уради уз помоћ играча "вечитих". Пре свих ту је Огњен Јарамаз, као и трагичар меча против Грузије Раде Загорац.

Са Малог Калемегдана би могли да помогну Огњен Добрић, Дејан Давидовац, Бранко Лазић, па можда чак и НБА таленат Бориша Симанић. 

Озбљне ударце претпеле би остале "главне" селекције светске кошарке.

Планетарни прваци Шпанци би били лишени услуга Марка Гасола, Рикија Рубија, Вилија и Хуанча Ернангомеза, као и натурализованог Сержа Ибаке.

Аустралија је такође знатно везана за најјачу лигу света, где са углавном битиним улогама играју Пати Милс, Метју Делаведова, Џо Инглс, Ерон Бејнс, Бен Симонс, Тон Мејкер и Данте Егзум.

Трећепласирани тим са последњег Мундијала у Кини, тим Француске, у том случају не би могао да рачуна на сјајног Ол-стар дефанзивца Рудија Гобера, али ни Евана Фурнијеа, Франка Ниликину, Венсана Поријеа, Секуа Думбију и Елија Окоба.

Можда и највећи хендикеп био би онај у редовима Грчке, чији је најбољи играч актуелни МВП НБА лиге и вођа Милвоки бакса - Јанис Адетокумбо, који би са собом у репрезентацију оправдано повео и своју браћу, Танасиса и Костаса. Наравно, све то под условом да изборе место на турниру у Канади, чији би тим такође био драстично ослабљен без Ендруа Вигинса, Џамала Мареја, Шаја Гилџс-Алегзандера, Ар-Џеј Берета, Келија Олиника, Нормана Пауела и Тристана Томпсона

Литваници би, ако до Токија дођу, тамо морали да наступе без Јонаса Валанчијунаса и све бољег Домантаса Сабониса, а једини сигурни представник Африке, екипа Нигерије, без Окогија, Аминуа, Метуа и Винсента.

С обзиром на резултате из европских квалификација за наредни Евробаскет 2021, односно првог квалификационог "прозора", где је рецимо Литванија остала на "минус 20" у Белгији, Шпанија код куће доживела пораз од Пољске, Француска убедљиво поражена у Немачкој, а Мађарска добила актуелног европског првака Словенију, можда буде јасније како би то могло да изгледа на "крњем" олимпијском турниру у "Земљи излазећег сунца"...

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (@LjubomirovicM)

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво