Историја се понавља, пут до Игара води преко Арене

Као и 2016. године, кошаркаши Србије ће се за пласман на Игре у Токију борити на квалификационом турниру у Београду. "Орлови" су се у Рио пласирали после убедљивих победа на турниру у Београдској арени. Могу ли поновити успех четири године касније?

Много се очекивало од кошаркашке репрезентације Србије на недавно одржаном Светском првенству у Кини. Ипак, "орлови" су подбацили – нису стигли до медаље, нити су успели да обезбеде пласман на Олимпијске игре у Токију.

Србија ће, међутим, имати још једну прилику да се домогне олимпијског турнира, где јој, по свим параметрима, место и припада. Фиба је одлучила да се један од четири предолимпијска турнира одржи поново у Београду.

Српски кошаркаши су и на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру дошли са квалификационог турнира, који је те 2016. године одржан у Београду.

Србија је тада била боља од Порторика и Анголе у групи, док су у полуфиналу и финалу забележене убедљиве победе против Чешке Републике (96:72), а онда поново Порторика (108:77).

Јокић и Богдановић су блистали на том турниру и показали само део свог огромног потенцијала, а оно право је уследило у Рију – освајање сребрне медаље, после пораза од НБА професионалаца у финалу.

Осим што им је пут ка Токију олакшан као домаћину квалификационог турнира, кошаркаши Србије имаће још једну предност: конкуренти им неће бити Канада, Хрватска и Литванија јер ће и саме организовати турнире.

Још једна олакшавајућа околност за "орлове" је и та да ће се турнир играти крајем јуна, када ће играчи већ завршити клупске обавезе и моћи да сву пажњу и снагу усредсреде на један циљ – пласман на Игре у Токију.

Међутим, постоје и околности које не иду на руку нашем тиму.

Прво, и основно, питање је ко ће бити селектор. После неуспеха на Мундобаскету у Кини Александар Ђорђевић одлучио је да не продужи уговор са Кошаркашким савезом Србије, па је место диригента остало упражњено.

Кога год да Савез поставо на ту позицију, задатак неће бити нимало лак. Велика је част и привилегија бити селектор "орлова", али и врло незахвално, пошто је размажена српска јавност навикла на медаље, док се неуспеси не праштају.

Друга ствар је непознаница у којем ће саставу Србија наступити на квалификационом турниру. Уколико изузмемо повреде, а ваљда ће нас бар оне заобићи, од новог селектора ће у великој мери зависити ко ће се од најбољих српских кошаркаша одазвати изазовима какве су квалификације, а нарочито, ако буде среће, турнир у Токију.

Много ће зависити и од жреба учесника турнира. Међу екипама које су потенцијални противници Србије су и Словенија, Италија, Грчка, Турска, Бразил, Чешка Република, Немачка, Русија, као и нешто лакши ривали: Ангола, Сенегал и Тунис, из Африке, Доминикана, Венецуела, Мексико, Уругвај и Порторико, из Америке, Кина и Јужна Кореја из Азије, као и екипе Новог Зеланда и Пољске.

Жреб за квалификациони турнир за одлазак на Олимпијске игре у Токију биће одржан 27. новембра у швајцарском Мису, а нашим кошаркашима можемо само да пожелимо срећу и добро здравље током сезоне која је увелико у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво