Партизанов пут до Евролиге води преко Трента

Кошаркаши Партизана, пре последње утакмице топ 16 фазе, обезбедили су пласман у четвртфинале Еврокупа и то као првопласирана екипа из Групе А. Уколико савладају италијански Тренто у београдској Арени, црно-бели би, готово сигурно, обезбедили предност домаћег терена до краја такмичења.

Под диригентском палицом Андрее Тринкијерија Партизан ове сезоне бележи фантастичне, за многе и неочекиване резултате. Црно-бели су већ освојили два трофеја (АБА Суперкуп и Куп Радивоја Кораћа), а у два такмичења, АБА лиги и Еврокупу, држе челне позиције.

Посебно је фасцинантан наступ у Еврокупу, где је пре последњег кола топ 16 фазе такмичења већ обезбеђено прво место у групи и предност домаћег терена у четвртфиналу.

И поред тога, утакмица против Трента има изузетан резултатски значај. Уколико тријумфују, црно-бели ће, готово сигурно, обезбедити предност домаћег терена до краја такмичења.

"Готово сигурно" значи да би, у случају победе Партизана против Трента, Уникаха требало да савлада Хувентуд у Бадалони са више од 30 разлике у утакмици последњег кола Групе Д, што је мало вероватно, али не и немогуће.

Црно-бели у овом тренутку, пре утакмица последњег кола, имају кош разлику +55, екипа из Малаге +25, па је лако закључити да један тријумф дели црно-беле од доминације у такмичењу у које нису ушли као фаворити.

Из Шпаније стижу информације да ће Уникаха против Хувентуда играти са само седам играча у ротацији због бројних повреда, што би требало да олакша посао Партизану.

Монако или Уникс противник у четвртфиналу

Иако су обезбедили прво место у групи, црно-бели и даље не знају име противника у четвртфиналу - сазнаће га вечерас када ће се у оквиру Групе Ц за прво место борити Монако и Уникс.

Екипа Саше Обрадовића је благи фаворит пошто меч игра на домаћем терену, али Уникс спада међу озбиљне кандидате за пласман у финале, па и победа гостију не би била превелико изненађење.

Прва звезда Кнежева је свакако Норис Кол, некада двоструки НБА шампион са Мајамијем, док добре партије пружају Американци Ерик Бакнер и Ди Бост, који је у међувремену заиграо за бугарску репрезентацију.

Има и Уникс чиме да се похвали – грчки тренер Прифтис може да рачуна на искусне Американце Ерика Маколума, Алекса Тајуса и Џордана Тиодора (репрезетативца Северне Македоније), док су љубитељима кошарке у Србији добро позната имена Елџина Кука и Костаса Кајмакоглуа.

Ко год да буде противник Партизана у четвртфиналу, неће бити лако. Ипак, црно-бели су ове сезоне показали велики квалитет и још већи потенцијал, нарочито у дуелима са Виртусом, а и није реално очекивати да у завршници такмичења добијете лаког противника.

Грчки Промитеас последња препрека до Евролиге

Уколико савлада препреку у четвртфиналу, Партизан би се за пласман у финале, уједно и за наступ наредне сезоне у Евролиги, борио против грчког Промитеаса, екипе која је некако "ван радара" освојила прво место у Групи Б, у конкуренцији Венеције, Олденбурга и Бреше.

Уколико црно-бели савладају Тренто у "Штарк атрени", и у полуфиналној серији би имали предност домаћег терена, у утакмицама, уколико до њих дође, а сви се надамо да хоће, које ће бити најзначајније у сезони.

Грчка екипа је комбинација домаћих и америчких кошаркаша, добро укомпонована, а највећа претња су Американци Ленгстон Хол и Чејс Филер, као и Грци Лукас Маврокефалидис и Димитрис Аграванис.

Међутим, да би стигли до полуфинала Грци морају прво да савладају тим турског Тофаша, још једну екипу која је била у групи са Партизаном у првој фази такмичења. 

На другој страни костура су Уникаха (победник Групе Д) и Венеција (другопласирани из Групе Б), као и победник меча Виртус-Дарушафака и поражени из дуела између Монака и Уникса.

Потенцијално финале са "српским" Виртусом

Иако није обезбедила пласман у четвртфинале, екипа Виртуса предвођена Сашом Ђорђевићем, Милошем Теодосићем и Стефаном Марковићем, важи за најозбиљнијег кандидата за освајање такмичења, али Италијани прво морају да савладају Дарушафаку, у утакмици која ће се због коронавируса играти у Београду, пред празним трибинама.

Виртус је оба пута поражен од Партизана, па је сигурно да црно-белима неће бити нимало лако да поново нанесу пораз италијанском великану, нарочито што клуб из Болоње има велика очекивања када је наступ у Евролиги селедеће сезоне у питању.

Озбиљан конкурент са те стране костура је и шпанска Уникаха, екипа која готово редовно наступа у Евролиги, али и Венеција, која је у првој фази такмичења била прва у групи са Партизаном, али и једина која је црно-белима нанела пораз у Београду.

Први пут у историји, финалиста Еврокупа стећи ће право наступа у Евролиги. До сада је пракса била да пласман у елиту обезбеди само победник, али је новим правилом друго по квалитету такмичење додатно добило на значају.

Предност домаћег терена може имати кључну улогу

То се посебно односи на екипу Партизана, пошто победнику АБА лиге није гарантовано, макар не написмено, учешће у Евролиги, а црно-бели желе да се врате међу најбоље тимове у Европи, где квалитетом ове сезоне, а нарочито због богате клупске историје, свакако припадају.

Све серије у завршници такмичења, укључујући и само финале, играју се на две добијене утакмице, по принципу 1-1-1. Повлашћена екипа ће први меч, као и потенцијални трећи, играти пред домаћим навијачима, док би другу утакмицу играла у гостима.

Готово све екипе које ће остати у самој завршници, укључујући и Партизан, важе за добре домаћине, што значи да ће предност домаћег терена играти велику улогу у вероватно врло неизвесним дуелима.

Мотив више за црно-беле да у Арени савладају Тренто и пруже навијачима могућност да подрже тим у тренуцима када то буде најпотребније.

А екипа Андрее Тринкијерија ове сезоне то је свакако заслужила.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи