Читај ми!

Сага Меси, последња епизода: Барселонин очајнички покушај и нестрпљиви навијачи у Паризу

Деловало је да је сага око Месијевог избора новог клуба готова и да ће омалени Аргентинац већ бити представљен као нови фудбалер ПСЖ-а. Барселона је покренула последњи, очајнички потез, па ће навијачи у Паризу морати да буду још мало стрпљиви.

Иако се Лионел опростио од клуба у ком је одрастао и провео читаву каријеру, одржао емотивну конференцију на којој је објаснио какви су били планови и где је шта запело, изгрлио са саиграчима и поздравио навијаче, сага око његове фудбалске будућности још није доживела завршницу.

"Није готово док дебела жена не запева", каже позната изрека и тиме се изгледа воде и људи у врху Барселоне.

Меси, који је потврдио да је ПСЖ једна од опција и клубова у којима би могао да настави каријеру, још није прихватио њихову понуду и заказао лет за Париз, већ је отишао на Ибицу како би се склонио од јавности и притиска око наставка каријере.

Неколико сати касније, за њим је кренуо и Ђоан Лапорта, дугогодишњи пријатељ и некадашњи и садашњи председник Барселоне.

Како наводе бројни европски и каталонски медији, Лапорта ће се састати на Ибици са Месијем, у покушају да предложи последњи план који би задржао икону Барселоне "код куће". 

Оно што никоме није познато, јесте то шта ће Лапорта имати да изнесе пред Месија, пошто је познато да је његов останак у Барселони готово немогућ и раван чуду.

Наиме, "Блауграна" и Лео имали су договорене услове за нови уговор, пошто је Аргентинцу стари истекао у јуну. 

Према новом уговору, Меси би примао око 50 одсто мању годишњу плату у поређењу с прошлим уговором, а та плата била би одложено исплаћена. Радило би се о петогодишњем уговору, са опцијом прекида након друге године.

Лапорта и Меси су те детаље изнели на конференцијама за штампу, одржаним након што је клуб саопштио да Меси напушта свој вољени клуб.

Ипак, упркос доброј вољи обе стране, правила Ла Лиге о платним лимитима клубова, имала су предност и учинила су да Барселона не може да региструје Месија, али ни четири нова појачања (Агуеро, Депај, Емерсон, Гарсија).

Наиме, Ла Лигино правило каже да укупне плате играча било ког клуба, не смеју прећи одређену цифру, што је у Барселонином случају 348 милиона евра.

Како је каталонски клуб прошле године прекршио то правило, а налази се у финансијском дугу у износу већем од 1,2 милијарде евра, председник шпанског првенства Хавијер Тебас одлучио је да не изађе поново у сусрет Барселони и буде оштар у примени свог правила.

То значи да Барселона, уколико не би направила драстичне промене (нпр. продала Гризмана, Кутиња, Пјанића, Умтитија, Брајтвајта, Ленглеа...) не би могла да региструје Месија, чак и да овај прихвати да игра за симболичну годишњу суму, или чак и да нема плату.

Такође, правило каже да годишње плате играча шпанских клубова не смеју износити више од 100 одсто годишње зараде тог клуба, а у каквом је Барса финансијском хаосу, говори податак да би "ублажени" Месијев уговор сам износио око 95 одсто читавих примања клуба.

Што се тиче ПСЖ-а, његови навијачи нестрпљиво чекају долазак Аргентинца на аеродромима у Паризу.

Бројни медији наводе да је тим из престонице Француске резервисао Ајфелов торањ како би тамо представио вероватно и најбољег фудбалера у историји овог спорта, којег би чак дочекао и председник Макрон. 

Како преноси трансфер експерт из редова Скаја Фабрисио Романо, људи на челу ПСЖ-а су стрпљиви, што је у оваквим ситуацијама кључна особина. 

Клуб из Париза уверен је да је последњи предлог уговора, од пре 48 часова, који је прослеђен Месију, задовољио Аргентинца и да га је овај прихватио.

Наводно да се ради о двогодишњој сарадњи, вредној 35 милиона по години, те да се Меси током поподнева очекује у главном граду Француске.

Сага о будућности Лионела Месија долази до своје завршнице.

Да ли следи чудесни повратак у Барселону, очекивани прелазак у ПСЖ, или ће Меси одлучити да шокира цео свет и врати се у аргентински Њуелс или оде у Лидс код свог пријатеља Бјелсе, сазнаћемо у новој епизоди ове драме.

Александар Петровић (AlexPetro23)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи