Читај ми!

Крај једне ере – Одлазак какав Меси није заслужио, фудбал и Барса какве нећемо моћи да препознамо

Оно чега су се многи љубитељи фудбала, а поготово Барселоне, највише плашили, десило се много раније и ружније него што је требало. Лионел Меси - дете, херој и икона клуба, исти напушта након 21 године, пошто је драма око новог уговора и регистрације најбољег фудбалера на свету добила своју последњу епизоду.

У дану када је најављивано да ће Лионел Меси потписати нови, петогодишњи уговор са својим вољеним дечачким клубом, навијачи Барселоне добили су све само не добре вести.

Уместо новог уговора, каталонски клуб на друштвеним мрежама и сајту објавио је опроштајну поруку од свог капитена и тако за 180 степени окренуо планету Земљу.

Друштвене мреже су се "усијале" од броја коментара, објава, смешних фора, али и несланих шала на рачун одласка најбољег фудбалера свих времена из Барселоне и његове фудбалске будућности.

Оно што је веома тужно у целој овој ситуацији, јесте што ће једна фудбалска икона и легенда клуба, из њега отићи на најгори могући начин.

Када је сам хтео да оде прошле године, управа му то није дозволила. Сада, када жели да остане, то није изводљиво... 

Ко је крив и ко треба да одговара

Неки, попут аутора овог текста, чекали су конференцију председника Ђоана Лапорте, надајући се да није све готово и изгубљено и да ће стари лисац извући неки трик из добро познатог рукава.

Ипак, последњи трачак наде угасио се и преминуо је са том конференцијом, која је уместо обрта у целој овој заврзлами, била правдање садашње управе, као и тешење и припремање навијача за еру без Лионела Месија у Барселони.

Иако је успео да се договори са Месијем око услова новог уговора, да га наговори на драстично мању плату, па чак и то да новац буде одложено исплаћен, Ђоан Лапорта је морао да уради много, много више.

Али, доћи ћемо и до њега. Пре тога, не сме се заборавити да је главни кривац за све нико други до претходни председник Ђозеп Марија Бартомеу.

Да фудбалски закони важе ван терена, Бартомеу не би смео да као слободан грађанин шета улицама било којег града.

Бивши директор Барселоне је и био у притвору у марту ове године, због "Барсагејт" скандала и трошења клупског новца у приватне кампање које су служиле да нападају и блате садашње и бивше фудбалере и чланове управе.

Бартомеу је након једне ноћи проведене у притвору, пуштен да се брани са слободе, али је након одласка Леа Месија из Барселоне, најмање морао бити ухапшен из моралних, ако већ не из правних разлога.

Наиме, нова управа Барселоне није успела да среди финансијски фијаско који је оставио Бартомеу пре смене.

Поред дуга који износи више од милијарду евра, клуб је имао огромне препреке у виду заосталих и превеликих плата појединих играча, али и надолазећих финансијских обавеза које се тичу катастрофалног пословања претходног председника.

Главни разлог због којег Меси није потписао нови уговор јесте то што Барселона не би могла да га региструје, пошто је пробила лимит са платама играча, а тиме не би подлегала финанијском фер-плеј правилу Ла Лиге, чији је власник Хавијер Тебас.

Тебас, јавно опредељени навијач Реал Мадрида, рекао је да мењања правила или излажење Барселони у сусрет неће бити.

Барселона је до катастрофалне финансијске ситуације дошла између осталог захваљујући нестварно лошом трансфер-политиком Бартомеуа (Кутињо, Дембеле, Малком, Умтити, Ленгле, Пјанић, Видал...).

Било је ту трансфера вредних око 150 милиона евра, за играче који су се потом или налазили на клупи и ван протокола, или послати на позајмицу у друге клубове.

Тако је Барселона сада у ситуацији да здравог и правог Фелипеа Кутиња не сме ни да пошаље на терен, јер би је ускоро чекала нова клаузула и нових 10-20 милиона евра које немају, а које би морали да плате Ливерпулу.

Исти тај Кутињо плаћен је до сада укупно 150 милиона евра, само да би укуцао последња два ексера у ковчег у утакмици осмине финала Лиге шампиона пре две сезоне, када је Барселона доживела највећу срамоту у историји клуба, изгубивши од Бајерна са 8:2. 

Ту је и случај Дембеле, који је пре пар година купљен за 135 милиона евра и сада чека продужетак уговора, а и то мало што је на терену (када није повређен), боље да није.

Умтити, Пјанић, Ленгле и још понеки играчи, имају једне од највећих уговора у Европи, клуб жели да их се отараси, али нема коме да их прода.

Ту долазимо до закаснелих реакција и грешака нове управе.

Лапортин једини и главни адут за повратак на место првог човека Барселоне био је Лионел Меси и његов останак у "Блауграни".

Човек под чијим је првим мандатом на месту председника, клуб освојио све што се дало освојити и био страх и трепет на светској фудбалској сцени, морао је да има боље опције и план како да извуче клуб из блата у којем се налази.

Лапорта је на поменутој конференцији више времена причао о лошим потезима старе управе, него о томе шта је он требало да уради и шта њега чека у будућности.

Иако је потпуно исправног мишљења и тврдњи о скандалозно лошим потезима Бартомеуа, Лапорта мора знати и схватити да и он сноси одговорност.

Како је финансијски фер-плеј Ла Лиге и правило о лимиту плата једне екипе кључ у томе што Меси не може бити регистрован (као ни нова појачања Депај, Агуеро, Емерсон, Гарсија), Лапорта је морао раније да се ослободи играча који црпе Барселонина средства.

Већ неколико недеља није успео да реши статус Самјуела Умтитија и Миралема Пјанића, који су међу најплаћенијим играчима у клубу, а којих на терену готово да нема.

Њих двојица су само нови у низу играча који су више него задовољни ситуацијом да, иако не играју, примају више десетина милиона евра годишње, живе у прелепом граду и воде се као чланови једног од највећих клубова на свету.

Барселона је покушала да споразумно раскине уговоре са играчима, прода их или пошаље на позајмице, али ниједан клуб или није био заинтересован за њихове услуге – или не може да издвоји толики новац за њихове астрономске плате. 

Лапорта се помало и хвалио како је он успео да се договори са Месијем и његовим оцем око новог уговора, што прошлој управи није пошло за руком. Нови председник Барсе рекао је како је Аргентинац био одлучан да остане, па је тако прихватио и 50 одсто мању плату, као и то да би му иста била одложено исплаћена.

Ипак, договори и прича су једно, а стварност друго – он нам каже да Меси неће више играти за Барселону и да је једино обећање и изборни план Лапорте пао у воду. 

Такође, главни аргумент, којим се водио, јесте ситуација око помоћи Ла Лиге и тога како би у случају прихватања финансијске помоћи, Барселона зацементирала себе у катастрофалну ситуацију наредних 40 до 50 година. 

Лапорта, иако је у много чему имао право, па чак и у реченици коју је изговорио, а коју никако није смео да употреби (ниједан фудбалер није већи од овог клуба), заборавио је да објасни ширу слику око будућности финансија свог клуба.

Наиме, Ла Лига је пронашла спонзора, тј. фирму која би клубовима, па и Барселони, између осталог, плаћала ТВ права наредних 40 година. Тако би Барселона добила одређена средства, која би јој свакако помогла да реши финансијске проблеме или бар један део.

Барсина управа сматрала је да би та помоћ била само привидно добра, али да не би решила њене проблеме, већ да би они могли у наредним годинама да пронађу и зараде и до десет пута више новца. 

Оно што се незванично наговештало, јуче је постало и јасно и званично, а то је да каталонски клуб није одустао од, сада већ чувене и кивне Суперлиге, која је наводно једини спас за каталонског великана. 

Тако се може закључити да је овај клуб изабрао Суперлигу, испред своје легенде...

Шта даље чека Месија и Барселону 

Готово извесно је да ће омалени Аргентинац наставити каријеру у Паризу, то преносе бројни светски и европски медији.

Из трке је отпао Сити, који је своју десетку дао Џеку Грилишу, а Астон Вили 100 милиона евра. Гвардиола је и сам рекао да "грађани" нису очекивали овакав расплет ситуације Месија са Барселоном, те да нису у трци за његов потпис.

Челси, Јувентус, Јунајтед, Интер и остали европски гиганти, једноставно немају превелике шансе да привуку Месија.

Иако би повратак у Аргентину и његов први клуб у животу – Њуелс, био можда једини прихватљив и исправан потез, Меси ће готово извесно одабрати да вероватно последње године врхунског фудбала одигра у Европи, са својим другарима који играју за ПСЖ.

Наводно је Нејмар већ контактирао свог бившег саиграча и припремио терен за Месијев долазак. 

У ПСЖ-у су и Месијеви сународници и добри пријатељи Ди Марија и Паредес, а познато је и да власници клуба из престонице Француске имају финансијски неограничена средства.

ПСЖ ће тако одрадити један од најбољих прелазних рокова у историји фудбала, јер ће без обештећења довести Месија, Рамоса, Вајналдума и Донаруму, те направити можда и најбољи трио у историји фудбала – Нејмар, Меси, Мбапе. 

Што се тиче Барселоне, њу тек чекају тешке одлуке и још тежи период.  

Агуеро и Депај дошли су у Барселону претежно да би играли са најбољим на свету, па сада желе да напусте клуб и пре него што буду регистровани.

Познато је да је некада морало да дође до овога, до ере Барселоне без Месија. Ипак, далеко од тога да је то морало на овакав начин и да је Барса била спремна на овакав расплет.

Наравно да "Блауграна" има квалитетне фудбалере који могу да одрже клуб на највишем нивоу у периоду транзиције, али атмосфера у клубу, ако је уопште и била позитивна, сада више није.

Бројни саиграчи у неверици се опраштају од свог капитена, саборца и узора и сумњају у то да клуб може да се избори са свим што га је снашло.

Једина нада Барселоне јесте да ће појединци, који су били у сенци најбољег фудбалера, сада преузети улогу лидера на прави начин и делимично покушати да испуне ту празнину.

Каталонски клуб доживео је тектонске промене од којих ће се веома тешко опоравити. 

Његови слогани "више од клуба" и "ми бојимо фудбал" полако, али сигурно губе на смислу и снази. 

Барселона из дана у дан губи корак у трци са осталим гигантима на врху европског и светског фудбала, губи свој идентитет, значај, статус и бренд...

А што се тиче оног бојења, себе је оваквим растанком са иконом клуба обојила у сиво... 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво