Фудбалска тама у Француској, руши ли се финансијска тврђава Премијер лиге?

Пандемија коронавируса блокирала је читав свет и обуставила спорт до даљег, али проузроковала велике финансијске проблеме. Тенисери, посебно они слабије рангирани, у страху су од будућности јер немају никакве приходе, Јапан је изгубио милијарде због одлагања Олимпијских игара за 2021. годину, кошарка ће тек осетити последице кризе, која је већ добрано захватила и фудбал.

Фудбалска тама у Француској, руши ли се финансијска тврђава Премијер лиге? Фудбалска тама у Француској, руши ли се финансијска тврђава Премијер лиге?

Неки клубови морали су да прогласе банкрот због недостатка средстава, у оним највећима је спортски сектор пристао на огромна смањења плата како би друге службе опстале, али сада се спрема нови удар.

Он би могао да буде погубан и за финансијски стабилне клубове, посебно у Француској, где су водећи медијски спонзори и покровитељи одбили да наставе са плаћањем.

У среду су Канал плус и Беин спортс објавили да обустављају плаћање телевизијских права за мечеве француског фудбала, све до завршетка тренутне ситуације. Два медијска гиганта деле права на преносе Лиге 1 и Лиге 2, које се не играју од 13. марта.

Међутим, како је Француска Влада продужила мере превенције и трајање карантина, Канал плус и Беин спортс су морали да реагују.

"Беин спортс је данас обавестио Француску професионалну лигу (ЛФП) да обуставља све исплате за Лигу 1 и Лигу 2 док се такмичење не настави", пренео је портал Спортс бизнис.

Вест стиже само неколико сати после потврде да ће Канал плус учинити исто, што ће "додатно повећати финансијски притисак који осећају тамошњи клубови узрокован маркетиншким крахом, услед пандемије Ковида-19".

Губитак од 200 милиона евра

Корак на који су се одлучиле споменуте компаније требало би да се осети одмах, пошто је Беин требало да уплати 42 милиона евра 5. априла, али је то сада на чекању, док је 55 милиона резервисаних за 5. јун потпуно повучено.

ЛФП не може да рачуна ни на 110 милиона европских новчаница од домаћег телевизијског канала, колико је требало да износи следећа рата.

"На платне активности за телевизијска права снажно утиче затварање великог дела наших продајних канала и слабљење атрактивности наших спортских понуда. Приходи од оглашавања су у слободном паду, међународне активности и деловање Студио Канала су такође озбиљно погођене", наводи се у саопштењу Канал плуса.

"Због тога смо дужни да предузмемо потребне мере за ублажавање финансијског утицаја ове кризе. Нема више утакмица, нема ни плаћања. Строго примењујемо услове уговора и не видимо зашто бисмо то урадили на било који други начин. Канал плус није банка."

Јусуф Ал-Обаидли, извршни директор катарске фирме, образложио је одлуку Беин спортса.

"Она је донета узимајући у обрзир потпуни недостатак реалне могућности да се утакмице играју и сезона настави. Ситуација је додатно погоршана одлуком да се карантин продужи на још две недеље."

Нент повукао ногу

Нису само наведене медијске куће направиле финансијске резове, то је претходно учинио нордијски бродкастер Нент, чија платформа ДАЗН ради на подручјима Северне Америке, Јапана, Немачке, Италије, Аустрије.

"Нећемо пријавити трошкове за медијска права одложених спортских догађаја у нашим извештајима, све док они не буду организовани. То значи да нећемо вршити никакве уплате док ти спортски догађаји не буду настављени", истичу у Ненту.

Имају спремну стратегију и ако неки од њих буду потпуно отказани.

"Очекујемо да носилаца медијских права да испоштују уговорне обавезе и рефундирају нам већ извршене уплате."

Пре само месец дана, почетком фебруара, Нент је објавио историјски шестогодишњи уговор за телевизијска права Премијер лиге. Од 2022. до 2028. требало би да плати две милијарде фунти за ексклузивне преносе у Скандинавији.

Страх у Премијер лиги, милијарда је на коцки

Због новонастале ситуације, као и чињенице да ће епидемија коронавируса трајати још сигурно неколико недеља, повећан је страх да би покровитељи могли да престану да плаћају телевизијска права и за елитно фудбалско такмичење у Енглеској.

Премијер лига према актуелном уговору добија три милијарде фунти на годишњем нивоу.

Ипак, тај уговор истиче крајем јула (почиње следећи за сезону 2020-2021) и има клаузулу да, уколико сезона не буде завршена до 16. тог месеца, Премијер лига губи 762 милиона фунти, односно 850 милиона евра.

Међу бродкастерима су Скај спортс и БТ спорт, као и међународни власници права, који би могли да блокирају део свог новца до краја сезоне. Због тога су челници под великим притиском да заврше сезону до задатог датума.

План је да се почне почетком маја, утакмице би биле игране пред празним трибинама, упркос одлуци Уефе да сва фудбалска такмичења буду завршена пре краја јула.

Овакав план предложен је током конференцијског позива одржаног у петак на којем су учествовали челници Премјер лиге и представници 20 клубова, међутим, да би био реализован потребно је одобрење Владе Велике Британије, Завода за јавно здравље и Асоцијације професионалних фудбалера.

Једна од могућности, о којој је недавно писао Индепендент, јесте Затворено "Светско првенство" од 92 утакмице, а директни преноси били обављани свакога дана.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара