Шта од спорта гледати, чему се надати и од чега се опростити

Утакмице немачког фудбалског првенства, Бундеслиге, биле су један од најгледанијих садржаја на "малим" екранима протеклог викенда. И док многа такмичења желе ускоро да им се прикључе и наставе сезоне, постоје и она чије је крај, вероватно неизбежан.

Чак 27 голова у мрежама на девет одиграних утакмица, прегршт узбудљивости, преокрета и неизвесности, све то љубитељима фудбала и генерално спорта донео је повратак Бундеслиге.

Немачка лига у фудбалу прва је од пет највећих у Европи која је успела да организује наставак сезоне.

Иако су услови у којима се игра фудбал у Немачкој веома специфични и чудни, свет спорта добио је одговор на питање "може ли се организовати и одржати наставак сезона?"

Шта је настављено

Фудбал се, поред Белорусије која га није ни прекидала, игра или наставља до краја недеље још и у појединим државама Јужне и Централне Америке (Перу, Костарика), у Јужној Кореји, али и Мађарској, Чешкој, Естонији...

Наредне недеље, тачније 29. маја, Линглонг Суперлига Србије наставиће своје такмичење.

Међу најпознатијим спортовима који су настављени, налази се УФЦ. Најпознатија организација на свету у борилачким вештинама одржала је, окрњени, 249. догађај.

Уместо у Бруклину, због коронавируса УФЦ је такмичење организовао на Флориди, без присуства публике.

Као и у сваком спорту, изузетно је чудно било гледати празне трибине и не слушати реакцију гледалаца на врхунске ударце и потезе.

Коронавирус је такође утицао и на листу бораца који учествују, па су самим тим отказани неки од врхунских мечева, од којих је највише пажње требало да привуче одбрана појаса лаке категорије, који је у власништву Хабиба Нурмагомедова.

Уместо са Хабибом, Тони Фергусон је у склопу борбе вечери у ринг ушао са Џастином Гаетјеом и изгубио нокаутом. Уз њихов, највише пажње привукао је и двобој Френсиса Нгануа и Жаирзиња Розенструика, који је после 20 секунди завршен у корист Нгануа.

Америка је успела да организује и НАСКАР трку у Дарлингону, што је означило и повратак ауто-мото спорта.

Чему се надати, а од чега се опростити

Очекује се да би међу првима требало да се врати Ла Лига.

Шпанија је у Европи, после Италије, била највише погођена пандемијом коронавируса, али како стоје ствари, наставак Ла Лиге очекује се за 12. јун. Фудбалери су почели да тренирају у већим групама, што је крупан корак ка наставку сезоне.

Тренинзима су се вратили и фудбалери Премијер лиге, али након изјава појединих играча, као и шесторице играча који су били позитивни на масовном тестирању, повратак на терен могао би уследити касније од предвиђеног.

Прве процене биле су да ће се фудбал у Енглеској такође вратити 12. јуна, али би датум повратка врло вероватно могао бити померен.

Велике несугласице владају у Италији, пошто су групни тренинзи првобитно били дозвољени, али до тога није још увек дошло. Разлог су несугласица Владе и клубова око мера заштите. Наставак Серије А планиран је за 13. јун.

Бројне светске лиге већ су обустављене, међу првима она у Белгији, потом и у Холандији, док су најзвучније француска Лига 1 и шкотски Премијершип. ПСЖ и Селтик су аутоматски проглашени шампионима, али ће се ови клубови наћи у проблему уколико се наставе европска такмичења.

Прво, неће имати такмичарски континуитет за завршницу Лиге шампиона и Лиге Европе, док ће за следећу сезону морати да играју квалификације, што је потврдио и председник Уефе Александар Чеферин.

Тенис у Србији враћа се 30 маја, док ће на светском нивоу то највероватније бити друга половина јуна.

Највећи знак питања поставља се у свету кошарке. Велике одлуке очекују челнике организација широм планете.

НБА лига би почетком јуна требало да донесе одлуку о наставку такмичења. Нагађања су да ће се најјаче кошаркашко првенство наставити, највероватније у две државе (Невада и Флорида), али не зна се у каквом формату.

Не би било изненађујуће ни да комесар Адам Силвер одлучи да се такмичење прекине и сезона заврши без шампиона.

Што се тиче кошарке у Европи, представници Евролиге и Еврокупа требало би да до 25. маја донесу одлуку о даљем току сезона.

Што се Евролиге тиче, најреалнији сценарио јесте да се завршница одигра у једном граду, а како сада ствари стоје, Београд би поново могао да угости кошаркашку елиту.

Директор "Штарк арене" Горан Грбовић потврдио је да је наш главни град најближи да буде домаћин завршнице у најелитнијем кошаркашком такмичењу.

Неколико учесника тих такмичења директно или индиректно су нагласили да нису оптимистични по питању наствака кошарке у Европи, а одлука која буде донета утицаће на многа национална и регионална првенства, међу којима је и АБА лига.

Формула 1 жели да се сезона настави Великом наградом Аустрије, која је планирана за 5. јун, али организатори још увек нису објавили календар по којем би сезона била одржана...

Од великих такмичења, већ смо се опростили од Европског првенства у фудбалу, Олимпијских игара у Токију и многих других. Мораћемо да сачекамо најмање годину дана да бисмо уживали у овим турнирима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво