Велики успех наших параолимпијаца

Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић изјавио је да би био задовољан да су у Лондону освојене две медаље, а да га постигнути успех чини изузетно поносним. Наше параолимпијце данас ће примити председник Србије Томислав Николић, а у уторак у 13 часова биће организовано дружење са грађанима на платоу код теразијске чесме.

Спортисти Србије су на Параолимпијским играма у Лондону освојили пет медаља - две златне и три сребрне, заузели два четврта места и у још пет дисциплина били у финалима.

"Мало који председник неког спортског савеза или клуба може да се похвали са толико освојених медаља, у односу на број учесника. На Параолимпијске игре су дошли најбољи на свету. Дакле, само врхунски спортисти. Због тога је овај успех толико значајан и због тога сам ја изузетно поносан и задовољан", рекао је Мићовић агенцији Бета.

Он је додао да је задовољан и целим руководством Параолимпијског комитета Србије који "броји два члана, два запослена, једног вођу пута и два волонтера".

"Био бих задовољан и са две медаље. Сви су били сјајни и не могу никога да издвојим. Мало ми је жао што Синиша Видић није успео да у стрељаштву узме сребро, јер му је мало недостајало", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, Параолимпијске и Олимпијске игре не могу да се пореде, јер је сада у Лондону било само 13 такмичара из Србије, па је онда "успех по броју освојених медаља неупоредиво већи".

"Ми смо се спремали од када су се завршиле Параолимпијске игре у Пекингу 2008. године. Наш план за Лондон је успео", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије раније је био на функцији председника Рукометног савеза Србије, а каже да разлике у послу нема, "јер увек недостаје новац".

"Држава је направила сјајан потез када је изједначила параолипијце са осталим спортистима када су у питању награде и национална признања. Остаје нејасно како ћемо надоместити ону рупу у буџету.

Државе у окружењу и државе Европске уније имају десетак, 12 одсто од буџета за спорт и то се поклапа с процентом особа са инвалидитетом у једном друштву. Требало би и ми да одредимо квалитетна правила како се дели новац", рекао је Мићовић.

Он је нагласио да после Параолимпијских игара у Лондону "више ништа неће бити као што је било".

"Просто, позорност јавности је другачија. У Србији до пре неколико дана 90 одсто људи није знало да постоји параолимпијски спорт, а сада 95 одсто зна. Знају људи и да тим спортистима треба помоћ", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, кренуће се са једним јасним пројектом за Бразил 2016. године, што подразумева да ће се влади, односно министарсртву за спорт предочити програм како да се обезбеди несметан рад.

"Очекујем да ће министартво уважити наше захтеве и да ћемо моћи мирно да путујемо на квалитетне припреме, како бисмо у Бразилу били озбиљна екипа и како бисмо поновили овај сјајан успех", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије оценио је да "посебну димензију за овај спорт тренутно има јавност".

"Захвалан сам новинарима који су пратили наша такмичења, јер сада људи знају да постоји један врхунски параолимпијски покрет у Србији.

Могли смо ми да освајамо медаље, али да није било добрих и правовремених извештаја из Лондона, то нико не би сазнао", рекао је Мићовић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. сеп 2012, 16:54) - Aspalathos [нерегистровани]

dve pobede

Svaka paraolimpijska pobeda predstavlja dve pobede . i duha i snage! Najiskrenije čestitke osvajačima medalja i svim srpskim predstavnicima na POL!

(понедељак, 10. сеп 2012, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Треба да вас поздравимо и да вам се до земље поклонимо.

(понедељак, 10. сеп 2012, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast Nasi parolipijici

Svaka cast cistita vam Vste Bolji od onih sto su bez hedikepa oni nam doneli tri Medalje Ja sam Crebralna praliza dijgnoza moja bilo bi lepo svi oni koji su bez hedikipa da vas docekuju i cestitaju navijaci.