Завршене најуспешније ПОИ

Наступима групе Колдплеј, Ријане и Џеј-Зија, у Лондону су у недељу завршене Параолимпијске игре, највеће и најуспешније у историји, а са њима и незаборавно спортско лето у Великој Британији, током којег су одржане и Летње олимпијске игре.

Параолимпијске игре су затворене тросатном ноћном забавом у спортској арени на истоку Лондона, чији је капацитет 80.000 људи и која је била испуњена до последњег места. У свечаности је учествовало 4.200 параолимпијаца из 164 земље.

Ова спортска манифестација, на којој учествују инвалиди, а постоји 52 године, трајала је 11 дана и оборила је све дотадашње рекорде. Више од 2,7 милиона људи дошло је на спортска борилишта а од продаје карата прикупљено је 70 милиона долара. Поврх свега, Параолимпијске игре су преношене на телевизијама у више од стотину земаља.

Председавајући организационог комитета Себастијан Коу (Себастиан Цое) изјавио је да се у Британији после Параолимпијских игара "више никада о спорту неће размишљати на исти начин и више се никада о инвалидима неће размишљати на исти начин".

Британски премијер Дејвид Камерон, чији је хендикепирани син Ајван преминуо 2009. године, оценио је да су Параолимпијске игре биле "апсолутни тријумф од почетка до краја" и да је ово било "златно лето британског спорта".

"Сећам се Ајвана. Као сваки родитељ, размишљате о свим стварима које хендикепиране особе не могу да раде, али на Параолимпијским играма, они су суперљуди; видите све ствари које они могу да ураде", изјавио је Камерон.

 

Свет се на Параолимпијским играма упознао с холандским тенисерком Естером Вергером која је из инвалидских колица заређала непрекинути низ од 470 добијених мечева у сингловима, и са Дејвидом Виром, тркачем у инвалидским колицима, који је у родном Лондону однео четири златне медаље.

Ту је и јужноафриканац Оскар Писторијус, који је упркос двострукој ампутацији постао први атлетичар који се такмичио и на Олимпијским и на Параолимпијским играма. На потоњим је освојио две златне медаље.

То је био тек један од 251 светског рекорда постављеног на Параолимпијским играма у Лондону.

"Мислим да ће се људи сећати ових Параолимпијских игара и први пут заиста поверовати да параолимпијски спорт није само инспиришући, већ је - прави правцати спорт", изјавио је Писторијус.

На почетку церемоније затварања појавили су се рањени британски војници, попут Лука Синота, капетана који у Авганистану 2010. године услед експлозије изгубио обе ноге од бутина па наниже. Он је окачио британску заставу на барјак на центру стадиона.

Такмичари из више од 100 земаља носили су заставе у склопу моторизоване параде налик оним из серијала филмова о 'Побеснелом Максу".

Организатори Параолимпијских игара наводе да је глобално интересовање за овај догађај било толико да су многи музичари желели да наступе на затварању, али су неки морали да буду одбијени.

Звездама које су наступиле на затварању плаћен је хонорар од по једну фунту (1,6 долара).

Следеће Параолимпијске игре биће одржане 2016. у Рију де Жанеиру, одмах, као и у Лондону, после Летњих олимпијских игара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво