Читај ми!

Хрватска - са једном победом у још једно полуфинале

Репрезентација Хрватске се након пенала у мечу са Бразилом пласирала у полуфинале Светског првенства у Катару. То би била сасвим обична вест да се „ватрени“ до завршнице турнира нису домогли са само једном победом.

Чини се да су Далић и „ватрени"  постали специјалисти за утакмице на гол мање и пролазак након пенала, тако је било и у Русији на прошлом Мундијалу.

Пре четири године, у Русији, након одличне групне фазе у којој су остварили три победе, Хрватска је стигла у нокаут фазу где ствари нису текле тако сјајно.

У осмини финала су налетели на данце где су после регуларног тока меча где је било 1:1 (оба гола су била постигнута у прих пет минута) дошли до пенала након којих су тријумфовали 3:2.
У наредном колу играли су против домаћина Русије које су такође савладали након боље одрађене пенал завршнице.

Драме је било и у финалном мечу, где су у продужетку успели да постигну гол који их је послао у финале против Француске.

Од почетка турнира у Катару Хрватска репрезентација није показала пуно, тријумфовала је само једном, и то у групној фази против аутсајдера Канаде резултатом 4:1. „Ватрени" су у групи играли још против Белгије и Марока, а оба меча завршена су без голова.

Против Марока, "коцкасти" су контролисали игру и били бољи ривал, ипак фалила им је завршница те је гол Бунуа остао нетакнут.

У утакмици против Белгије виђена је сушта супротност. „Црвени ђаволи" нападали су у већем делу меча, низале су се шансе за Де Брујнеа а поготово Лукакуа који је пропустио велики број шанси и проглашен за трагичара сусрета.

У осмини финала Хрватска се састала са Јапаном који је са првог места завршио такмичење у Групи Е. „Самураји" и „ватрени" регуларни део меча завршили су резултатом 1:1, што је руку на срце био и најпоштенији резултат. У продужецима је ритам игре опао, те је деловало да су обе екипе чекале да судија свира крај и да се пређе на извођење једанаестераца што се и догодило.

Ношени искуством од раније и сјајним Домиником Ливаковићем који је феноменално бранио, Хрвати су резервисали карту за меч са Бразилом.

Против највећих фаворита Хрватска је имала јасну намеру, циљ је био што више успорити игру ривала. Ово им је јако добро полазило за руком. Након првог полувремена незанимљиве игре ниједна екипа није направила превагу која је могла да одлучи исход сусрета.

У другом делу меча, ствари су се мало промениле, мало више. Бразил је нападао константно, низале су се прилике за прилиом а онда је на сцену поново ступио сјајни голман Динамо Загреба. Бранио је све. Сви покушаји, Нејмара, Родрига и Пакете остали су само то, обични покушаји да се дође до гола.

Након звиждука који је одлучио крај регуларног дела меча било је јасно да ће Бразил по сваку цену покушати да дође до гола и победе само да не оду у пенал завршницу.

Нејмар је нападе Бразила крунисао тек пред крај првог продужетка, повели су 1:0 у најбољем тренутку. Ипак чини се да је то превише опустило изабранике Титеа, који су почели да играју бункер и испуцавају лопту на проивничку половину чим освоје посед. Далић је на другој страни све наде положио у напад, изводио је дефанзивне играче који су одлично радили посао да би увео три нападача. 

Хрватсој се офанзива и отварање исплатило. Три минута до краја "коцкасти" су стигли до изједначења које им је донело пенал завршницу.

Искуство и Доминик Ливаковић поново су донели пролаз Хрватској.

Хрватска је у последња два мундијала, четири меча нокаут фазе добила након пенала, у сва четири меча заостајали резултатски али су успели да се врате у меч.

Хоће ли Хрватска моћи да понови успех са прошлог Мундијала или ће се ватрени "угасити" у наредном колу.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво