Читај ми!

Мбапе – од Крагујевца до Катара

Сан сваког дечака који тренира фудбал је да дотакне дугу. Многи од те замисли одустану или не остваре маштања због којих би касније били слављени на читавој планети. Многи, али не и Килијан Мбапе.

Мбапе – од Крагујевца до Катара Мбапе – од Крагујевца до Катара

Килијан Мбапе рођен је у години када је његова земља постала првак света у фудбалу. Симболично или не, 20 година касније, он је са Француском освојио Мундијал, тада у Русији. 

"Килијан је причао о фудбалу и на часу математике"  

Мбапе је одрастао у предграђу Париза, далеко од Монмартра, чак у 19. арондисману француске престонице, у месташцу Бонди. Крај у коме је живео Француз је назвао "лонцем за кување различитих култура – француске, афричке, азијске, арапске, културе целог света".

"У Бондију заправо постоји неписано правило које сви разумеју. Када ходаш улицом и видиш 15 људи како стоје на углу, а познајеш само једног од њих, имаш избор: или да махнеш и продужиш даље или приђеш и поздравиш се са свима. Ако приђеш и поздравиш се само са оним кога знаш, онда те остали никада неће заборавити. Знаће каква си особа", написао је Мбапе у писму "Младим Килијанима" 2020. године.

У поменутом тексту поделио је искуство када је требало да се поздрави са фудбалским стручњаком Жозеом Морињом. Важно му је било да други не помисле да је непристојан.

"Цео живот носим Бонди са собом. На једној од Фифиних церемонија приликом додела награда најбољим појединцима и тимовима, био сам са родитељима када сам видео Жозеа Мориња. Упознао сам га раније, али он је био са пријатељима које нисам познавао. Сетио сам се шта су ми рекли у Бондију, па сам размишљао да ли само да махнем или да приђем. Урадио сам ово друго", истакао је француски фудбалер.

Мбапе је један од скромнијих фудбалера, није попут Батистуте, што сав новац шаље мајци, али је од оних коме рана спортска слава није помутила разум. То показује фотографија на којој се налази окружен постерима Кристијана Роналда.

"Нека деца су имала постере суперхероја на зидовима собе. Ја сам имао Зидана и Кристијана. Да будем искрен, када сам одрастао, имао сам и неколико Нејмарових постера, што је њему (Нејмару) веома смешно, али то је друга прича", истакао је Мбапе.

У писму "Младим Килијанима" из 2020. године Мбапе је говорио о детаљима из живота који до тада нису били познати широј јавности: од оца је као трогодишњак добио играчку за рођендан, аутомобил са електричним мотором.

"Родитељи су ме пуштали да се возим од наше куће до фудбалског терена у близини, као да сам прави фудбалер који сопственим аутом иде на тренинг. Схватио сам рано своју малу рутину веома озбиљно", написао је Мбапе у писму.

Због аутомобила, према Мбапеовим тврдњама, вршњаци су били љубоморни, а њега та играчка није импресионирала.

"Само сам желео лопту, ништа више, за мене је лопта била све", тврди Мбапе.

Некада се љубав речима не може описати, али зато животни дриблинзи показују снагу хтења у стремљењу ка сновима. Мбапе је, према сопственим речима, уместо на јастуку сањао на фудбалској лопти, све оно што је у јави као голобради младић остварио. 

Популарни фудбалер каријеру је започео у Академији фудбала Бонди, на обалама париске Сене, где је његов отац био тренер клуба и с којим је радио пуних 10 година.

Фудбалски пут наставио у Клерфонтену, а затим у Кнежевини Монако у истоименим црвено-белима који су на титулу шампиона Француске чекали 17 година, али и на младу фудбалску звезду која није прихватила позиве популарнијих и успешнијих клубова попут Челсија или Реал Мадрида. 

У пресудној утакмици за освајање наслова шампиона Француске, против Сент Етјена маја 2017. године, вођство Монаку донео је млади Kилијан Мбапе у 19. минуту игре.

За сениорску репрезентацију Француске дебитовао је 2017. године на мечу против Луксембурга у квалификацијама за Светско првенство у Русији.

 

Мбапеов (не)очекиван долазак међ нас

Годину и два месеца пре него што је залудео фудбалски свет својим враголастим дриблинзима на теренима, тада седамнаестогодишњи Мбапе са бројем 13 на дресу, на "Чика Дачи" у Крагујевцу у оквиру квалификација за Европско првенство играо је за тим Француске до 19 година против вршњака из Србије.

Био је неухватљиво брз на крагујевачкој трави за, примера ради, Николу Миленковића и незаустављиво снажан при шуту за Вању Милинковића-Савића. У 41. минуту постигао је победоносни гол, а пред крај меча без аплауза са трибина тријумфално је напустио терен.

До сада Мбапе је још једном дошао у Србију. Овога пута као најбољи млади играч са Светског првенства у Русији 2018. године.

Фудбалска звезда која сија пуним сјајем играла је за Пари Сен Жермен у последњем колу Лиге шампиона поменуте године против Црвене звезде.

На стадиону "Рајко Митић" у 92. минуту Мбапе је поставио коначан резултат 1:4, којим су Парижани тријумфовали над црвено-белима, а имао је и асистенцију при првом голу и скоро сваки његов потез на мечу пропраћен је звиждуцима домаћих навијача.

На Светском првенству у Катару звиждука није било, барем до сада, а фудбалер једноставног имена – Мбапе, већ једном је ишао у сусрет дуги и последњем кругу сањарења. Са првим зрацима руског Сунца у његово наручје пала је Богиња. Приграбио ју је са само 19 година. 

Мбапе је у досадашњем такмичењу на овогодишњем Светском првенству постигао пет голова и уписао две асистенције, што га поставља на прву позицију најефикаснијих фудбалера Мундијала у Катару. 

У досадашњим наступима на светским шампионатима, Мбапе већ има девет голова, још седам погодака га дели од Клозеовог рекорда најбољег стрелца на Мундијалима.  

Игра Француске, упркос великом броју првокласних фудбалера, без Мбапеа у тиму делује помало неорганизовано. Млади Француз није попут појединих фудбалера који би да приграбе лопту и да се "сами играју", већ је несебично дели са саиграчима. 

Његове латералне кретње често заварају противничке фудбалере, те се дешава да опоненти на терену не знају шта да бране, Мбапеа или другог играча код кога је лопта.  

Понекад, чак и када у том свету заиста живите, мислите да је сан, баш тако се Мбапе осећао док је био у Зидановом ауту на путу до кампа Реал Мадрида.

Ове године Килијан Мбапе из Бондија има прилику да још једном на јави оствари сан, да освоји то чудо што се титула светског првака зове и то два дана пре 24. рођендана.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво