Читај ми!

Холандија – Титула светског шампиона пропуштена у три финала, да ли је време за највиши степеник?

Репрезентација Холандије имала је најлакши жреб, свртана је у Групу А у којој су домаћин Катар, Еквадор и Сенегал. Кроз групу ће лако проћи, а после следе права искушења за високе циљеве ове селекције.

Холанђани нису учествовали на претходном Светском првенству и за њих је период од осам година као вечност. Сада су наоштрени и жељни доказивања. Проблем може да буде да не сагоре у тој жељи. Међутим, селектор Луј ван Гал има искуства да све укомпонује и из екипе извуче максимум.

За фудбалски моћну селекцију каква је Холандија, осам година од 2014. је изгледало као предуг период да би се поново нашла на највећој светској смотри фудбала.

Њихова игра је тотално промењена. У време Ван Бастена то је био тотални фудбал. Сада када је ту Ван Гал то је више тика-така.

Репрезентација Холандије се три пута домогла финала Светског првенства, последњи пут 2010. године, али још није осетила сласт победе у великом финалу.

Те 2014. Холандија је освојила треће место. Када су Робин ван Перси, Дејли Блинд и Ђини Вајналдум без страха напали и победили домаћи Бразил са 3:0 у сусрету за треће место на Светском првенству.

Из те перспективе велико је изненађење што оваква селекција није успела да се квалификује на наредна два велика такмичења - Европско првенство 2016. и Светско првенство 2018.

Након лошег Европског првенства 2020. тренер Франк де Бур је отпуштен. На ужарену клупу сео је Луј ван Гал, који је повучен из пензије да би по трећи пут прихватио очајнички позив савеза.

На сцену су дошли нови таленти. Пре свих своју шансу су искористили бек Јунајтеда Тајрел Маласија и Коди Гакпо из ПСВ-а. Велики напредак остварили су и везни играчи Тен Копмајнерс и Стивен Бергхуис.

Оптимизам у редове Холанђана се вратио. Наравно селекцију ће предводити велика имена - Матијс де Лихт из Бајерна Минхен, Вирџил ван Дајк који игра за Ливерпул, и Френки де Јонг и Мемфис Депај који су у Барселони.

Упитна је форма Де Јонга и Мемфиса, а признаћемо овај тим је тотално другачији без њих двојице. Барса је покушала њихов трансфер али није успела да их се реши. Тако да у ово Светско првенство њих двојица улазе недовољно припремљени и са недовољно минута проведених на терену.

Екипа је сјајно укомпонована мешавина талента и искуства вођена искусним тренером.

Фудбалској Холандији требало је много времена да се оправи од пензионисања генерације из 2014. Звезде попут Ван Персија, Веслија Снајдера и Арјена Робена нису имале праву замену. Зато је и дошло до пада и пропуштеног Светског првенства.

Тај ниво врхунских звезди можда нема ова екипа, ипак она има своју снагу.

Састав селекције Холандије:

Голмани: Џастин Бејлоу (Фајенорд), Андрес Ноперт (Херенвен), Ремко Пасвер (Ајакс).

Одбрана: Нејтан Аке (Манчестер Сити), Дејли Блинд (Ајакс), Вирџил ван Дајк (Ливерпул), Дензел Дамфрис (Интер), Џереми Фримпонг (Леверкузен), Матијс де Лихт (Бајерн), Тајрел Маласија (Манчестер Јунајтед), Јуриен Тимбер (Ајакс), Стефан де Фрај (Интер).

Везни ред: Стивен Бергхуис (Ајакс), Френки де Јонг (Барселона), Дави Класен (Ајакс), Тен Копмајнерс (Аталанта), Мартен де Рон (Аталанта), Ћави Симонс (ПСВ Ајндховен), Кенет Тејлор (Ајакс).

Напади: Стивен Бергвајн (Ајакс), Коди Гакпо (ПСВ Ајндховен), Винсент Јансен (Антверпен), Лук де Јонг (ПСВ Ајндховен), Ноа Ланг (Клуб Бриж), Мемфис Депај (Барселона), Вут Вегхорст (Бешикташ).

Распоред утакмица Групе А:

Прво коло:
20. 11. Катар - Еквадор 17.00
21. 11. Сенегал - Холандија 17.00

Друго коло, 25. 11.
14.00 Катар - Сенегал
17.00 Холандија - Еквадор

Треће коло, 29. 11.
16.00 Холандија - Катар
16.00 Еквадор - Сенегал

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво