Читај ми!

Данска - француска ноћна мора могла би да уништи сан многима у Катару

Искусни и уиграни Данци су кроз квалификације за Светско првенство пројурили доминантно и ефикасно као мало која репрезентација. На свом шестом Мундијалу покушаће пети пут да прођу групну фазу, а на путу им стоје Аустралија, Тунис и бранилац трофеја Француска, коју су ове године два пута тукли у Лиги нација.

Данска - француска ноћна мора могла би да уништи сан многима у Катару Данска - француска ноћна мора могла би да уништи сан многима у Катару

Репрезентацији Данске наступ у Катару биће шесто учешће на Мундијалу. Дебитовали су тек 1986. у Мексику, а само у Јужној Африци 2010. нису прошли групну фазу такмичења.

На премијери у Мексику, потом у Јапану и Јужној Кореји 2002, као и на претходном Светском првенству у Русији дошли су до осмине финала.

Најбољи резултат фудбалери Данске забележили су у Француској 1998, када су направили корак више и дошли до четвртфинала, где су добро намучили будућег финалисту Бразил (2:3).

У Европским оквирима, Данци су још успешнији - учествовали су на девет Европских првенстава, три пута су заустављени у полуфиналу, последњи пут 2020. године, а 1992. постали су у Шведској шампиони Европе, након што су на такмичењу заменили дисквалификовану Југославију.

Као и репрезентацију Србије, Данце је жреб за турнир у Катару сместио у готово пресликану групу из Русије. Поново ће играти против Француске и Аустралије, а једина разлика је Тунис уместо Перуа.

Пре четири године играли су нерешено са Француском (0:0) и Аустралијом (1:1), а победили Перу, чиме су заслужили да као другопласирани прођу у осмину финала, где их је, тек након извођења пенала, избацила Хрватска, која је касније догурала све до финала.

Данци су кроз квалификације за Светско првенство у Катару прошли доминантније и безболније од било које друге репрезентације.

Одиграли су 10 утакмица, девет пута победили и једном изгубили од Шкотске (0:2). Ако се занемари само та утакмица, Данци су од осталих ривала у групи Ф примили само један гол. Са гол разликом 30:3 завршили су на првом месту, испред Шкотске, Израела, Аустрије, Фарских Острва и Молдавије, те изборили директан пласман у Катар.

Селектор Хјулманд - неславни наследник Томаса Тухела

Селектор Данске је Каспер Хјулманд (50), који је у јуну 2019. на клупи заменио Агеа Хареидеа. Предводио је Данце до полуфинаал Европског првенства и доминантно са својим изабраницима прошао кроз квалификације за Катар.

Након скромне играчке каријере по данским клубовима, почео је као тренер у млађим категоријама, а потом и првом тиму Лингбија, екипе из истоименог града.

После 10 година сакупљања искуства и знања, стигао је у Нордшеланд, где је три године био помоћник, пре него што је устоличен за првог тренера. У сезони 2011/12. донео је тиму из града Фарума прву и за сада једину титулу шампиона Данске и пласман у Лигу шампиона, где су претрпели неколико тешких пораза, али и отели бод Јувентусу (1:1).

Провео је Хјулманд у Фаруму још неколико мање успешних сезона, да би 2014. био именован за наследника Томаса Тухела у немачком Мајнцу.

Дебитовао је у двомечу трећег кола квалификација за Лигу Европе против грчког Астераса. У првој утакмици Мајнц је победио 1:0, али је у другој изгубио 3:1, што је био неславан крај европског пута.

Затим је Мајнц поразом од нижелигаша испао и у првом колу Купа Немачке, али је у првих осам утакмица Бундеслиге остао непоражен. Доспели су у једном тренутку до трећег места на табели, али је онда уследио велики пад и само један тријумф у наредних 13 мечева, због чега је садашњи селектор Данске заслужио отказ.

Већ наредне године, у јануару 2016. вратио се на клупу Нордшеланда. После веома лошег деветог, у наредне две сезоне водио је свој тим до шестог и трећег места у данској лиги, чиме су у сезони 2018/19 изборили пласман у квалификације за Лигу Европе, где их је у трећој рунди избацио Партизан.

По истеку уговора, у лето 2019, Хјулманд је напустио Нордшеланд и започео (за сада) успешну епизоду са данским националним тимом.

Ништа без Кјера, Ериксен поново у пуној снази

Захваљујући комбинацији лидерских и фудбалских вештина лидер и капитен данског тима је Симон Кјер, дефанзивац Милана који је ове сезоне имао проблема са повредом, али вратио се на терен и биће спреман да заигра у Катару.

Неизоставан у штоперском пару са Кјером, испред голмана Каспера Шмајхела - млађег члана династије Шмајхел и тренутно чувара мреже француске Нице, је Андреас Кристенсен, од ове године штопер Барселоне.

Kao прва опција на левом беку наметнуо се Јоаким Меле, стандардни првотимац Аталанте.

Поред ветерана Кјера, највећа звезда Данске је свакако Кристијан Ериксен. Везни играч Манчестер јунајтеда поново игра врхунски фудбал. Веома успешно и неочекивано брзо вратио се професионалном спорту, након што су му каријера, али и живот били угрожени када је колабирао током меча Финске и Данске на Европском првенству.

Кјер и Ериксен заједно имају више од 230 наступа за репрезентацију своје земље, а ускоро би могли да престигну Дениса Ромедала и Петера Шмајхела, дуо који се још увек може похвалити са највише мечева у црвеном дресу Данске.

Од најискусније репрезентативне гарде Хјулманд рачуна и на Томаса Дилејнија из Севиље, нападача Еспањола Мартина Брајтвајта и Пјер Емила Хојбјерга из Тотенхема, играче са више од 50 наступа за националну селекцију.

Озбиљну снагу и будућност Данске представља неколицина млађих, али доказаних момака, попут Микела Дамсгора, фудбалера Брентфорда, али и ове сезоне одличних Андреаса Сков Олсена из Брижа и Јеспера Линдстрема из Ајнтрахта.

Нека се пази Француска

После брзо и успешно завршених квалификација за Светско првенство, репрезентација Данске је у две пријатељске утакмице победила Србију 3:0 и изгубила од Холандије 4:2.

У групи 1 А Лиге нација завршили су као другопласирани, па им је само за бод измакао пласман на финални турнир.

Занимљиво је да су два пута ове године у Лиги нација победили Француску (2:0 и 2:1), са којом ће се поново надметати у Катару. Били су у обе утакмице успешнији и од Аустрије, али их је Хрватска два пута поразила.

У групи Д, са Француском, Аустралијом и Тунисом, Данци су готово па сигуран кандидат за пролазак у нокаут фазу, а уз мало среће могли би да догурају и до саме завршнице такмичења у Катару.

На папиру су значајно квалитетнији, а на терену уигранији и искуснији од Аустралије и Туниса, а очигледно да знају како и са Французима, пошто од 2015. године нису изгубили од "триколора", па би очекивана борба за прво место у групи могла бити веома занимљива.

Ипак, неће им бити лако у дуелу са сигурно мотивисаним и рањеним „галским петловима" који ће по сваку цену вребати освету за два пораза, тамо где највише боли.

Репрезентативци Данске биће препознатљиви у Катару и по необичним дресовима који су потпуно једнобојни, односно, како је објаснила компанија "Хумел" - "невидљиви", а све у знак протеста против турнира у Катару који, како кажу, коштао живота хиљаде "невидљивих" људи.

Фудбалски савез Данске желео је и да играчи националног тима тренирају у Катару у дресовима на којима би писало "Људска права за све", али је Фифа забранила такав потез.

Тим Данске:

Голмани: Каспер Шмајхел (Ница), Оливер Кристенсен (Херта)

Одбрана: Андреас Кристенсен (Барселона), Јоаким Андерсен (Кристал палас), Јоаким Меле (Аталанта), Јенс Стригер Ларсен (Трабзон), Виктор Нелсон (Галатасарај), Расмус Кристенсен (Лидс), Симон Кјер (Милан)

Везни ред: Данијел Вас (Брендби), Јеспер Линдстрем (Ајнтрахт Франкфурт), Матијас Јенсен (Брентфорд), Томас Дилејни (Севиља), Кристијан Ериксен (Манчестер јунајтед), Пјер Емил Хојбјерг (Тотенхем)

Напад: Јонас Винд (Волфзбург), Мартин Брајтвајт (Еспањол), Каспер Долберг (Севиља), Андреас Корнелијус (Копенхаген), Андреас Сков Олсен (Клуб Бриж), Микел Дамсгор (Брентфорд)

Распоред:

22.11. 14.00 Данска - Тунис
26.11. 17.00 Француска - Данска
30.11. 16.00 Аустралија - Данска

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво