Читај ми!

Аустралија - цео континент чека тријумф још од победе над Србијом 2010.

Репрезентацији Аустралије наступ у Катару биће пето узастопно, а укупно шесто учешће на Светским првенствима. Са искусним Грејамом Арнолдом на клупи и поузданим Метјуом Рајаном на голу, али без дугогодишњег лидера Тима Кејхила, покушаће да понове успех из Немачке и прођу групу, готово пресликану из Русије - у којој су Тунис, Данска и Француска.

Аустралија - цео континент чека тријумф још од победе над Србијом 2010. Аустралија - цео континент чека тријумф још од победе над Србијом 2010.

"Сокеросима", како Аустралијанци зову своју фудбалску репрезентацију, наступ у Катару биће укупно шесто, а пето узастопно учешће на Светском првенству.

Аустралија је на Мундијалу дебитовала 1974. у Западној Немачкој. Нису тада после три утакмице групне фазе уписали бод, ни постигли гол, а да поправе утисак морали су да чекају чак 32 године.

Пошло им је за ногом, пошто су у Немачкој 2006, на свом другом учешћу, забележили до сада најбољи пласман - победили су Јапан, играли нерешено са Хрватском и изгубили од Бразила, а четири бода била су довољна да први и једини пут до сада прођу у нокаут фазу такмичења.

Уз репрезентацију Бразила, оставили су иза себе у групи селекције Јапана и Хрватске, али су у осмини финала поражени 1:0 од будућег шампиона Италије, голом Тотија из пенала у 95. минуту.

Четири године касније, у Јужној Африци, осим што су победили Србију и покварили јој планове, нису прошли групу. Поново су имали четири бода, колико и Гана, али је афричка репрезентација због боље гол разлике наставила такмичење. Тријумф од 2:1 против Србије и даље је последња победа Аустралије на Мундијалу.

У Бразилу 2014. остали су "сокероси" без освојеног бода у претешкој групи са Холандијом, Шпанијом и Чилеом.

Нешто успешнија, али без много разлога за славље, била је Аустралија у Русију, где поново није изашли из групе након пораза од Француске и Перуа, али је почасни бод освојен ремијем са Данском.

Као и репрезентацију Србије, "сокеросе" је жреб за турнир у Катару сместио у готово пресликану групу из Русије. Поново ће снаге одмерити са Француском и Данскон, а једина разлика је Тунис уместо Перуа.

Трновит пут до Катара и џокер Редмејн

Пут Аустралијанаца ка Катару био је буран и неизвестан до последњег корака.

У првој фази азијских квалификација доминантно су протитњали кроз групу са осам победа у исто толико мечева, уз 28 постигнутих и само два примљена гола.

Ситуација се закомпликовала већ у наредној рунди пошто је Аустралија у новоформираној групи, много конкурентнијој од претходне, завршила као трећепласирана, иза Саудијске Арабије и Јапана, а са само бодом више од Омана.

Треће место водило је до Катара само кроз бараж. Аустралија је у Дохи победила Емирате 2:1, а као последња препрека, у финалу интерконтиненталног баража, чекао је Перу, стари познаник из Русије. После 120 минута фудбала без голова морали су да одлуче пенали.

Селектор Аустралије Грејам Арнолд повукао је смео и одважан потез и уместо Метјуа Рајана, капитена и прве звезде тима, увео пред извођење једанаестерац у игру Ендрјуа Редмејна, голмана који никада није бранио ван Аустралије, али који у домовини јесте познат као специјалиста за пенале, са карактеристичним "плесом" по гол-линији и сличним методама деконцентрације извођача.

Редмејн је оправдао улогу џокера. При резултату 5:4 одбранио је ударац Валере и резервисао својој репрезентацију улазницу за Катар.

Ако прођу групну фазу такмичења, што би био велики подвиг, Аустралијанци се сигурно неће плашити пенала у мечевима који не могу да се заврше без победника.

Треба напоменути и да је "сокеросима" пут до Светског првенства у Катару додатно био закомпликован строгим епидемијским правилима и законима због којих дуже од две године Аустралија није била домаћин међународне утакмице, па су 16 од укупно 20 квалификационих утакмица играли ван своје државе.

Искуство на клупи и прање флека из Емирата

Први пут Аустралију ће на Светском првенству као селектор предводити Грејам Арнолд (59), бивши репрезентативац који је за национални тим дебитовао 1985. године, одиграо 54 утакмице и постигао 19 голова. Осим у домовини, играо је и у Белгији, Холандији у Јапану.

Занимљиво је да селектор Аустралије највише утакмица у каријери одиграо, а и тренерску каријеру, још као активан играч, започео у Сиднеј јунајтеду 58, клубу који су у Аустралији основали Хрвати избегли након Другога светског рата.

Некада "Сиднеј Кроација" морао је 1992. да промени име када је Фудбалски савез Аустралије одлучио да сви клубови из својих назива морају да избаце националне одреднице.

Управо је некадашњи клуб селектора Аустралије био велика сензација, а затим и епицентар скандала у октобру ове године.

Јунајтед је постао први друголигаш у историји који је стигао до финала Купа Аустралије. Изгубили су 2:0 од Макартура у мечу за трофеј, али су финале обележили бројни навијачи екипе из Сиднеја, који су на трибинама на Вестерн Сиднеј стадиона уздигнутих десних руку узвикивали су "За дом спремни".

Арнолд је данас један од најуспешнијих и најцењенијих аустралијских тренера, са богатим искуством рада у неким од најбољих локалних клубова.

Један је од менаџера са највише утакмица и највећим процентом успешности у аустралијској А лиги и само један од тројице који има више од једне титуле шампиона Аустралије - до трофеја је водио Сиднеј и Централ Коуст маринерсе.

Иако ће први пут као селектор водити Аустралију на Светском првенству, Арнолд има дугачак стаж у националној селекцији. Радио је у млађим и олимпијској селекцији, од 2000. до 2006. године био је на позицији помоћног тренера, а као члан стручног штаба учествовао је на Мундијалима у Немачкој и Јужној Африци.

У јулу 2006. постављен је на кормило националног тима као привремено решење. Квалификовао се на Азијски куп, где су "сокероси", после победе, пораза и ремија у групи, испали у четвртфиналу од Јапана, на пенале.

Друга шанса, коју још увек користи, да буде селектор, Арнолду је указана 2018. године. Заменио је Берта ван Марвајка, Холанђанина који је водио своју земљу до финала у Јужној Африци, али се са Аустралијом у Русији није прославио.

Први велики турнир у Арнолдовом другом мандату био је Куп Азије 2019. у Емиратима. Аустралија је, као бранилац своје једине титуле, испала у четвртфиналу од домаћина, након што је и у групи доживела неочекиван пораз од Јордана.

Арнолд је претрпео критике јавности због лоше игре и неубедљивог наступа репрезентације на континенталном такмичењу, али је пласманом у Катар оправдао поверење и одлуку надређених да не буде смењен.

У недостатку Кејхила ту је Метју Рајан

Што се играчког персонала тиче, репрезентација Аустралије ће пут Катара без дугогодишњег лидера и најбољег играча Тима Кејхила, који је предводио сокеросе на претходна четири Мундијала.

У одсуству некадашњег фудбалера Милвола и Евертона, најбољег стрелца у историји репрезентације (50 голова) и другог по броју наступа за национални тим (108 наступа), нови лидер, капитен и прва звезда Аустралије је голман Метју Рајан, бивши играч Брајтона и Арсенала, који сада чува мрежу Реал Сосиједада.

Уз Рајан, који је већ наступао на претходна два Светска првенства, међу искуснијим и бољим фудбалерима из Аустралије је и офанзивни везни Ајдин Хрустић, освајач Лиге Европе са Ајнтрахтом из Франкфурта прошле сезоне, сада играч италијанске Вероне.

Опције у одбрани су фудбалер Сандерленда Бејли Рајт, али и бивши члан Црвене звезде Милош Дегенек.

Важан шраф и мозак репрезентације Аустралије је Арон Муј, бивши везни играч Хадерсфилда и Брајтона, који сада брани боје Селтика. Помагаће му сигурно и Џексон Ирвин из Сент Паулија.

У Катар ће и нешто млађе и мање искусне снаге, које тек треба да се докажу на највећој фудбалској сцени, као што су крило Кадиза Авер Мабил или десни бек Хартса Натанијел Аткинсон, који је тек у марту дебитовао за репрезентацију, али је већ заслужио место у првих 11.

Као и увек, међу репрезентативцима Аусралије је доста фудбалера који наступају у домаћем првенству, као што су играчи Мелбурн ситија - свестрани нападач Метју Леки и Џејми Мекларен, најбољи стрелац А лиге.

Отворена критика домаћина

После успешног завршетка драматичних квалификација "сокероси" су одиграли две припремне утакмице и два пута били бољи од Новог Зеланда.

Ипак, у Катару их чекају много озбиљније репрезентације од комшија и сваки освојен бод биће вредан славља, а евентуални излазак из групе раван чуду.

Не иде Аустралијанцима на руку ни распоред, пошто их већ у првом колу чека Француска. Наредна утакмица са Тунисом биће кључна, а победа неопходна да би се у последњем колу против Данске тражила шанса за пласман у осмину финала.

Аустралијанци су пред пут у Катар направили несвакидашњу увертиру - јавно су прозвали домаћина Светског првенства.

На званичним налозима "сокероса" на друштвеним мрежама објављен је видео-снимак на којем репрезентативци Аустралије критикују Катар због кршења људских права.

У троминутном снимку, чланови аустралијског тима прочитали су саопштење у којем, између осталог, позивају на декриминализацију истополних заједница у Катару, као и на побољшање положаја радника и миграната.

Тим Аустралије:

Голмани: Метју Рајан (Копенхаген), Дени Вуковић (Маринерс), Ендрју Редмејн (Сиднеј)

Одбрана: Хари Сутер (Стоук), Милош Дегенек (Колумбус), Бејли Рајт (Сандерленд), Томас Денг (Нигата), Фран Карачић (Бреша), Натанијел Еткинсон (Хартс), Азиз Бехић (Данди јунајтед), Кај Ролс (Хартс), Џоел Кинг (Одензе)

Везни ред: Арон Муј (Селтик), Џексон Ирвин (Сент Паули), Ајдин Хрустић (Верона), Камерон Девлин (Хартс), Рајли Мекгри (Мидлсбро), Кини Бакус (Сент Мирен)

Напад: Џејми Мекларен (Мелбурн), Мичел Ђук (Окајама), Џејсон Камингс (Маринерс), Гаранг Куол (Маринерс), Авер Мабил (Кадиз), Метју Леки (Мелбурн), Креиг Гудвин (Аделајд), Мартин Бојл (Хибернијан)

Распоред:

22.11. 20.00 Аустралија - Француска
26.11. 11.00 Тунис - Аустралија
30.11 16.00 Аустралија - Данска

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво