Читај ми!

Тунис - аутсајдери са великим сновима и малим шансама

Тунис је прва афричка репрезентација која је, у Аргентини 1978, прославила победу на Светском првенству, али су на наредну чекали 40 година, а, по свему судећи, у групи са Француском, Данском и Аустралијом, мале су шансе да у Катару упишу и трећу упркос великим амбицијама селектора Џалела Кадрија.

Тунис - аутсајдери са великим сновима и малим шансама Тунис - аутсајдери са великим сновима и малим шансама

Тунис је до сада пет пута играо на светским првенствима, а само учешће им је било и највећи домет.

Тунижани су се први пут на Мундијалу појавили 1978. године у Аргентини, када су победом над Мексиком постали прва афричка репрезентација у историји која је прославила победу на Светском првенству. Играли су нерешено са Западном Немачком, али и изгубили од Пољске.

Чекали су фудбалери Туниса на наредно појављивање 20 година, а онда од 1998. до 2006. године играли на сва три Светска првенства и три пута такмичење завршили у групи са ремијем и по два пораза.

Прескочили су Јужну Африку 2010. и Бразил 2014, а онда се квалификовали на претходни Мундијал у Русији, где су завршили као трећи у групи, са три освојена бода након пораза од Енглеске (2:1) и Белгије (5:2) и победом над Панамом (2:1) - укупно другој у историји Мундијала, а првој још од 1978.

Једна од најконкурентнијих афричких репрезентација 20 пута је учествовала на Афричком купу нација. Рекордери су по броју узастопних учешћа, са 15 везаних у периоду од 1994. до 2021.

Три пута су играли финале континенталног шампионата, а титулу шампиона славили су 2004, када су били и домаћини.

Квалификациони пут за Катар 2022. водио је Тунис кроз групу у којој је, у конкуренцији Мауританије, Замбије и Екваторијалне Гвинеје, завршио као првопласиран са четири победе, ремијем и поразом.

У двомечу за пласман на Мундијал један гол им је био довољан да избаце Мали. Муса Сисако је направио велику услугу Тунижанима пошто је у првој утакмици, у року од пет минута, постигао аутогол и добио црвени картон.

Промена селектора након неуспеха на Купу афричких нација

Селектор Туниса на Светском првенству у Катару биће Џалел Кадри (50), Тунижанин који је у каријери водио преко 20 клубова широм Туниса, Саудијске Арабије, Емирата и Либије.

Радио је у млађим селекцијама националног тима, 2013. је први пут био помоћник Набилу Малулу у А селекцији, да би на исту позицију по други пут дошао у јуну 2021, овај пут као сарадник Мохадера Кебаиера.

Као главнокомандујући на клупи репрезентације Туниса неочекивано је дебитовао у осмини финала Афричког купа нација против Нигерије јер се испоставило да је селектор заражен коронавирусом.

Тунис је претходно једва прошао групу, као тек трећепласирана екипа, а онда са Кадријем на челу победио Нигерију 1:0 и пласирао се у четвртину финала, где су неочекивано елиминисани од Буркине Фасо.

Само дан након пораза Кебаиер је смењен због лоших игара и само две победе у пет утакмица на континенталном шампионату, а Кадри је унапређен у селектора.

Прекаљени Мсакни и Казри, талентовани тинејџер Мејбри...

Прва виолина репрезентације Туниса на терену биће капитен Јусеф Мсакни, фудбалер који ће се лагодно осећати у Катару пошто тренутно наступа за Ал-Арабију из Дохе. Искусни крилни нападач је за Тунис одиграо преко 80 мечева и постигао 17 голова.

Има међу Тунижанима и имена познатих пре свега љубитељима енглеског и француског фудбала, као што је Вахби Хазри, некада крило Сандерленда, сада фудбалер Монпељеа.

Хазри је други најбољи стрелац у историји афричке земље са 24 гола на преко 70 одиграних утакмица.

Ту су и Мохамед Драгер, којег је Нотингем Форест проследио на позајмицу Луцерну, Монтасар Талби из Лорјана и играч италијанске Салернитане Дилан Брон.

Фудбалер који би могао да бљесне у Катару свакако је деветнаестогодишњи Ханибал Мејбри, тренутно везни фудблаер Бирмингема, на којег право полаже Манчестер јунајтед.

Иако талентованом тинејџеру још увек није пружена права прилика у Манчестеру, задобио је поверење селектора Туниса и уписао већ 18 наступа у дресу националног тима.

Селектор амбициозан, шансе танке

Након што су се квалификовали за Светско првенство, Тунижани су одиграли шест утакмица - играли су нерешено са Боцваном и победили Екваторијалну Гвинеју у новом циклусу квалификација за Куп афричких нација, освојили су Кирин куп у јакој конкуренцији Гане, Чилеа и Јапана и у две пријатељске утакмице изгубили од Бразила 5:1 и славили против Савеза Комора.

Тунис на папиру изгледа као најслабији од пет афричких репрезентација у Катару. Делује да су Камерун, Гана, Мароко и Сенегал озбиљније екипе које пре него Тунис могу пријатно да изненаде.

Иако је селектор Кадри признао да му је амбиција да Тунис прође групу у Катару и испуни свој сан, Тунижани стижу на своје шесто Светско првенство са скромним очекивањима јавности.

Само се Саудијској Арабији и Костарики дају мање шансе да славе у Катару, али се у Тунису надају да статус аутсајдера у групи Д може бити добра полазна тачка да се, без много притиска, направи добар резултат.

И само једна победа, укупно трећа на Мундијалу у историји ове афричке земље, била би подвиг, а највеће шансе да се славље у Тунису и догоди биће свакако против Аустралије.

Против Француске, чија је Тунис била колонија, а и Данске мало је вероватно да могу нечему да се надају.

Тим Туниса:

Голмани: Ајмен Дахмен (Сфаксиен), Муез Хасен (Африкаин), Бешир Бен Саид (Монастир), Ајмен Балбули (Етоил Сахел)

Одбрана: Билел Ифа (Кувајт), Монтасар Талби (Лориен), Али Абди (Кан), Надер Гандри (Африкаин), Дилан Брон (Салернитана), Али Малул (Ал Ахли), Мохамед Драгер (Луцерн), Вајди Кехрида (Атромитос), Јасмин Мерија (Есперанс)

Везни ред: Мохамед Али Бен Ромдан (Есперанс), Ферјани Саси (Ал-Духаи), Ханибал Мејбри (Бирмингем), Елијес Скири (Келн), Гаилен Шалали (Есперанс), Аиса Лаидуни (Ференцварош)

Напад: Јусеф Мсакни (Ал-Араби), Вахби Хазри (Монпеље), Сеифедин Јазири (Замалек), Наим Слити (Ал-Етигаф), Исам Џебали (Оденсе), Анис Бен Слимане (Брендби)

Распоред:

22.11. 14.00 Данска - Тунис
26.11. 11.00 Тунис - Аустралија
30.11. 16.00 Тунис - Француска

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво