Читај ми!

Јапан - европска легија међу "самурајима"

Земља излазећег сунца од 1998. године редовно учествује на светским првенствима. У Катар долазе са никад већим бројем играча из европских клубова.

Од дебија у Француској Јапанци бележе наизменична испадања у групној фази и проласке у осмину финала. Даље од тога нису домогли.

На пpетходном Мундијалу у Русији су се једва провукли у врло изједначеној групи. Победили су изненађење првенства Колумбију у првом колу, ремизирали са Сенегалом и изгубили од Пољске. "Кроз иглене уши" су се нашли на другом месту изнад Сенегала, иако су имали исти скор.

Старт квалификација за Катар кренуо је од друге рунде где су имали заиста много слабу конкуренцију. Уписали су осам победа у исто колико утакмица са гол разликом 46-2. Следећа рунда је била много тврђа и неизвеснија. Навијачи су сигурно итрошили много живаца пратећи мечеве својих љубимаца. Јапан је увек био на ивици да киксне или да избегне пораз. Нити су икога "одували" , нити су били декласирани. Одбрана је одрадила добар део посла, примивши тек четири гола, најмање у тој групи.

Није кренуло обећавајуће. Минималан пораз од Омана на свом терену, потом иста таква победа кад Кином, па пораз 1:0 oд Саудијске Арабије. Уследио је низ одличних резултата, укључујући освету Саудијцима 2:0 и два врло важна тријумфа над Аустралијом. Нису искористили шансу да се поставе на прво месту, јер су у последњем колу ремизирали 1:1 са Вијетнамом. Остали су други у Групи Б са скором 7-1-2.

Љубитељима фудбала остали су у лепом сећању састави Јапана са почетка 2000-их са играчима који су букнули на светској сцени и добили европске ангажмане. Утрли су пут данашњој генерацији. Од 26 играча, чак 20 је у Европи.

Најзвучније име је ас Монака Такуми Манамино, кога смо могли да гледамо у дуелима са Црвеном звездом у Лиги Европе. Највијачи Партизана ће посебно обратити пажњу на свог бившег играча, сада члана Бохума, Такуму Асана. Током квалификација су се истакли и значајно допринели головима Брајтонов Каору Митома и Џуња Ито из Ремса.

Распоред је врло незгодан. Отварају против Немаца, следи дуел са Костариком, а завршава се са Шпанцима.

Због два европска гиганта у групи су мале вероватноће да ће проћи даље, али могу да грабе лош дан јачих ривала и направе изненађење. 

Састав Јапана:

Голмани: Шуићи Гонда (Шимизу), Данијел Шмит (Сент Тројден), Еиђи Кавашима (Стразбур).

Одбрана: Мики Јамане (Кавасаки), Хироки Сакаи (Урава), Маја Јошида (Шалке), Такехиро Томијасу (Арсенал), Шого Танигучи (Кавасаки), Ко Итакура (Менхенгладбах), Хироки Ито (Штутгарт), Јуто Нагатомо (ФК Токио), Јута Накајама (Хадерсфилд).

Везни ред: Ватару Ендо (Штутгарт), Хидемаса Морита (Спортинг), Ао Танака (Фортуна Дизелдорф), Гаку Шибасаки (Леганес), Каору Митома (Брајтон), Даичи Камада (Ајнтрахт), Ритсу Доан (Фрајбург), Џуња Ито (Ремс), Такуми Минамино (Монако), Такефуса Кубо (Реал Сосиједад), Јуки Сома (Нагоја).

Напад: Даизен Маеда (Селтик), Такума Асано (Бохум), Ајасе Уеда (Серкл Бриж).

Распоред свих мечева Групе Е 

Прво коло 23.11.

Немачка - Јапан 14:00

Шпанија - Костарика 17:00

Друго коло 27.11.

Јапан - Костарика 11:00

Шпанија - Немачка 20:00

Треће коло 1.12.

Јапан - Шпанија 20:00

Костарика - Немачка 20:00

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара