U Ivangorodu

Ekipa Programa za dijasporu RTS-a donela je iz Rusiji i priču o jednom od najstarijih ruskih gradova - Ivangorodu.

Na krajnjem severozapadu Ruske Federacije nalazi se stari ruski grad Ivangorod ili kako bismo mi to u prevodu rekli - Ivangrad.

Na samoj granici sa Estonijom, ima oko 11 hiljada stanovnika i udaljen je zapadno od Sankt Peterburga 150 kilometara, administrativno pripada lenjingradskoj opštini.

Simbol grada je srednjevekovna Ivangorodska tvrđava na reci Narvi. Oko utvrđenja rodio se danas savremeni grad. Ivangorod je osnovan pred sam kraj 15. veka, tačnije 1492. godine i jedan je od najstarijih ruskih gradova.

Osnivač utvrđenja je Ivan III Vasiljevič koji je grad nazvao po sebi. Po njegovom nalogu, vojničko utvrđenje bilo je sagrađeno zarad očuvanja zapadne granice Ruske države od napada, uglavnom Šveđana, koji su tada gospodarili baltičkim obalama.

U unutrašnjosti tvrđave nalaze se i dve manje crkve. Ivangorodska tvrđava na listi kulturnog nasleđa Rusije zavedena je kao arhitektonski spomenik od nacionalnog značaja.

Ivangorod je na krajnjem zapadu Rusije. Reka Narva koja ovde protiče a uliva se u Baltičko more, celom svojom dužinom je granica između Rusije i Estonije. Ove dve države, Rusiju i Estoniju spaja most na reci Narvi.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">