Читај ми!

Dijaspora obnavlja Centar za hemodijalizu u Užicu

Na donatorskoj večeri u Čikagu prikupljeno je dovoljno finansijskih sredstava potrebnih za obnovu Centra za hemodijalizu u užičkoj bolnici.

Prikupljanje sredstava za obnovu Centra za hemodijalizu u užičkoj bolnici bio je cilj donatorske večeri u jednom restoranu u čikaškom naselju.

Događaj je realizovala Srpsko-američka medicinska asocijacija iz Vašingtona, čiji predsednik dr Ivan Aksentijević kaže da je veče bilo uspešno.

"Ove godine smo imali nekoliko projekata, ali glavni projekat će biti obnova Centra za hemodijalizu u Užičkoj bolnici. To je centar koji pokriva oko 350000 stanovnika i verovatno da radi oko 90 dijaliza svakodnevno. To je po svakom standardu, to je stvarno veliki broj ljudi koji se tamo tretiraju svakog dana. Nažalost, taj centar nije obnovljen od oko 1970. godine", kaže dr Aksentijević.

Uz dr Aksentijevića, u Srbiju redovno putuje i dr Zoran Mladenović i Branko Palikuća, kojem je ovaj događaj, kao rođenom Užičaninu, posebno značajan.

"Ovo je za mene bilo posebno značajno, jer mi je majka provela zadnje dane života u bolnici, u Užicu, gde rade dijalizu. Kada smo završili projekat u Ivanjici, dr Ivan, Zoran i ja smo otišli u Užice, obišli ceo projekat sa dr Vanjom i videli da mora da se pomogne", kaže dr Palikuća.

"Uradili smo dosta projekata, uložili smo do sada više od 826000 dolara direktno u projekte, znači prave investicije, kupljena oprema...cilj nam je da dotaknemo što više primarnih ustanova, domova zdravlja...", ističe dr Mladenović.

Predstavnici Srpsko-američke medicinske asocijacije očekuju da će projekat u Užicu biti gotov za nekoliko meseci, a otvoreni su za to da čuju i nove predloge i ideje.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво