Читај ми!

Klivlend - mesto dobrih srpskih vibracija

Muzički pedagog Nada Martinović upoznala nas je sa brojnom i aktivnom srpskom zajednicom iz Klivlenda u američkoj državi Ohajo, koja neguje našu kulturu i tradiciju na različite načine: od naučnih skupova do kulturnih manifestacija.

Nada Martinović, diplomirani muzički pedagog, magistraturu i doktorske studije nastavila je u Americi, gde i danas živi. Klivlend u Ohaju, već dve i po decenije je mesto koje je izabrala za život, a srpska zajednica u tom gradu bogatija je za još jednog aktivnog člana koji se bori da se srpsko tradicionalno i kulturno nasleđe vidi širom Amerike.

U Klivlendu postoje dve srpske crkve, obe pod istim nazivom - Sveti Sava, u kojima se uči srpski jezik, članovi srpske zajednice aktivni su u nekoliko folklornih i sportskih društava, a postoji i više horova. Nada je osnivač dečjeg hora "Sveti Sava" koji ove godine slavi dve decenije rada a diriguje i muškim horom „Kosovo".

U Klivlendu, izgrađenom na predivnom jezeru Iri, danas živi oko 30000 Srba, a tu su od kraja 19. veka.

"Tu je narod koji je 40, 50 godina živeo u Americi, svako iz svog kraja je nešto doneo, pa se trudio da to sačuva i sad u tom zajedničkom životu u Klivlendu, u Americi, daleko od Srbije to se sve izmešalo sa američkim običajima, tako da je to bilo interesantno, ja sam to nazvala subkultura, srpska subkultura, za koju mi je trebalo vremena da se naviknem. Naravno, divno je što se svako trudio i što je puno toga sačuvano, ja sam se vremenom uklopila u sve to i uključila aktivno u rad, u očuvanju i širenju srpske kulture i tradicije", kaže Nada za RTS.

Nada je proteklih godina bila pokretač i organizator brojnih izložbi i kulturnih manifestacija. Tesla je nezaobilazna tema Nadinih predavanja, a aktivni je član i predstavnik Tesline naučne fondacije za Ohajo.

"Vrlo često pominjemo i govorimo o Tesli, svi su uvek iznenađeni i razgovor krene na temu frekvencija, vibracija i energije i onda posmatramo muziku sa tog fizičkog aspekta. Naravno, tako se otvaraju novi vidici i za neke nove konverzacije...", objašnjava Nada .

Nedavno ste dobili priznanje od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije?

"Sarađujem sa TNF već dugi niz godina i predstavnik sam za Ohajo, a ta nagrada je za mene zaista bila veliko iznenađenje, nisam je očekivala. Radimo na otvaranju Tesla klubova, u toku je osnivanje u Klivlendu, pa u Ohaju, a imamo i niz aktivnosti koje su u pripremi, pa ih ne bih sada otkrivala, ali radimo aktivno na tome", objašnjava Nada.

Nadina velika energija i entuzijazam su nepresušni. Zajedno sa istomišljenicima nastavlja da promoviše našu zemlju širom sveta na najbolji način.

"Bilo je mnogo ljudi koji su nam se našli i koji su nam pomogli i ja sam beskrajno zahvalna za to, počev od naših ljudi, našeg sveštenika, sada pokojnog oca Đure Majerle koji nas je dočekao na aerodromu i naravno, ljude koje nisam poznavala, Amerikanaca, koji su se jednostavno našli tu da pomognu. Ono što mi je ostalo u sećanju je da sam uvek htela da uzvratim, i odgovor koji sam najčešće dobijala je ako želiš da mi uzvratiš, samo učini dobro delo dalje, dakle, pomozi i ti nekome..eto, to je zaista nešto sa čim nisam imala prilike da se ovde susretnem, a što mi se jako dopada", kaže Nada.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се