Čitaj mi!

Festival u San Markosu

Srpska pravoslavna crkva Sveta Petka u San Markosu, u južnoj Kaliforniji, okuplja tamošnje Srbe, ali i njihove brojne prijatelje. Tako je bilo i na ovogodišnjem Srpskom festivalu.

Na široj teritoriji San Dijega, na samom jugozapadu SAD postoje dve srpske pravoslavne crkve. Jedna od njih, Sveta Petka u San Markosu je na svom novom festivalu pokazala da imaju puno toga čime mogu da se ponose.

Pripremljena je izložba sa brojnim detaljima iz srpske kulture i istorije, nastupili su folklorni ansambli iz ove crkve i gosti iz Arizone.

Predavanje o misiji Halijard održao je Džon Kapelo, a pripremljeni su i srpski gastronomski specijaliteti.

Ove godine održan je i turnir u boćanju na koji su došli i gosti iz Las Vegasa. Za organizaciju i pripremu terena, pobrinuo se Željko Jovanić, nekada košarkaš koga je otkrio Ranko Žeravica.

Starešina crkve Sveta Petka u San Markosu je protojerej stavrofor Milovan Katanić:

"Mi smo poznati kao dobri domaćini i mnogi vole da dođu kada nam je slava, Sveta Petka", kaže otac Katanić.

Održana je i humanitarni košarkaški turnir Trojka iz bloka, a bila je to dobra prilika da se upozna veliki broj interesantnih ljudi, od doktora do inženjera i finansijskih stručnjaka.

Crkva je u Kaliforniji, okružena palmama, gde samo desetak dana pada kiša. Srbi u San Markosu su ponosni što su srpskog porekla i nisu ga zaboravili iako se nalaze više od 10000 kilometara.