Читај ми!

Etno i džez - gitarski vez snova

Naš gitarista Miloš Kračunović voli da eksperimentiše sa džez i etno muzikom i upravo želja da upozna evropsku muzičku scenu odvela ga je u Beč, gde je studirao, a zatim postao i predavač na Džem mjuzik klab univerzitetu, na odseku za gitaru.

Miloš je muzičku karijeru gradio je u Srbiji. Sa svojim bendom "Čuvari snova" izdao je album "Korak u prazno". Dok je studirao prava u Nišu bio je član grupe Kerber, a u Beogradu je nastupao po klubovima i sarađivao sa grupom Neverne bebe. Želja za usavršavanjem u džez muzici odvela ga je iz rodnog Negotina u Beč, gde je upisao studije gitare. Stečeno znanje sada prenosi mladima iz celog sveta.

"Ja sam ambasador u Džem mjuzik klabu, to je privatni univerzitet koji ima profesore raznih nacionalnosti, i predajem gitaru. Postoji mogućnost da studenti koji su veoma talentovani besplatno studiraju, kroz stipendiranje. Imamo sve muzičke instrimente, radi se pop i džez. Ima dosta studenata iz Kine, Japana...i svi oni imaju isti pravac kao što sam i ja imao - da dođu do višeg nivoa obrazovanja, recimo džeza, popa...dolaze deca iz Srbije, ali ne tako puno jer naš fakultet nije jeftin, privatan je, ali postoji mogućnost da država pomogne da se dobiju stipendije i mislim da to ide jednim dobrim pravcem", kaže Kračunković.

Osim pedagoškog rada na polju džez muzike, Miloš Kračunović, želi da promoviše našu etno muziku. U pripremi je album koji radi sa svojim prijateljima.

"Od ove godine stupio sam u kontakt sa svetskom zvezdom, Patršom Daez koja je radila sa Tinom Tarner 2 godine, a 3 godine sa Džejms Braunom kao njegova denserka, a ostali su jedan profesor, Italijan sa kojim sam postao nerazdvojan, basista je takođe jedan od mojih prijatelja, on nije školovan, a ostali su svi završili akademije, i to je odlična fuzija dobrih ljudi koji su hteli da daju doprinos celoj toj priči", kaže naš muzičar.

Naredne godine publika u Srbiji imaće prilike da ih sluša na Nišvilu i Egzitu.

"Osim toga sviraćemo u Berlinu, Beču... gde nas pozovu veoma rado ćemo se odazvati", kaže za RTS Miloš Kračunković.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво