Читај ми!

Indonezija i Srbija - saradnja koja se uspešno razvija

Ambasada Republike Indonezije, u Beogradu, obeležila je 77 godišnjicu nezavisnosti, kulturno-umetničkim programom u beogradskom Narodnom pozorištu. Bila je to prilika da od ambasadora ove azijske zemlje saznamo nešto više o saradnji između Srbije i Indonezije.

Srbija i Indonezija uspostavile su bilateralne odnose 1954. godine i od tada nastavljaju da neguju prijateljstvo i saradnju u različitim oblastima.

Od sticanja nezavisnosti ova azijska zemlja je napredovala na mnogim poljima, a trenutno predsedava organizacijom najrazvijenijih zemalja sveta G20.

O odnosima dve zemlje ambasador Indonezije kaže:

"Odnosi i saradnja dve zemlje se uspešno razvijaju, ostvarili smo mnogo toga i odlučni smo da unapredimo saradnju i dovedemo je na još viši nivo. U prilog tome govore i nedavne uzajamne posete ministara spoljnih poslova dve zemlje, ministarke Retno Marsudi Beogradu, i uzvratne posete ministra Selakovića Džakarti", rekao je Mohamad Čandra Vida Juda, ambasador Republike Indonezije u Srbiji.

U foajeu Male scene beogradskog Narodnog pozorišta, organizovana je izložba najlepših turističkih destinacija i tradicionalnih instrumenata ove azijske zemlje, a plesna grupa Bidadaria osnovana pre 18 godina pri Ambasadi pripremila je plesnu dramu Mandalika.

"Predstava se zove Mandalika, kao što možete da vidite na posteru i koristili smo jednu veoma poznatu legendu sa ostrva Lombok u Indoneziji, o princezi koju su tražili svi prinčevi iz kraljevstva i koja se, da ne bi došlo do građanskog rata i spasila svoju naciju, skače sa litice u more. To je osnovni siže, koristimo dosta tradicionalnih indonežanskih elemenata, ali i savremene...koristimo i zapadne savremene instrumente i indonežanske, tako da je ova predstava fuzija tradicionalnog i savremenog, Istoka i Zapada, i mislim da će biti ponovo publici", kaže

Grupa Bidadaria otvorena je za nove polaznike, a mnogi članovi imali su prilike da studiraju umetnost i kulturu u Aziji, kroz program stipendiranja Vlade Republike Indonezije.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара