Читај ми!

Štramplica - dečja igraonica gde se vežba srpski jezik

Na inicijativu i uz veliki entuzijazam, vaspitačica Jasmina Drinjak Malogajski i Radmila Milovanović, pokrenule su neformalnu dečju igraonicu pod nazivom Štramplica.

Prva okupljanja bila su u svečanoj sali srpske pravoslavne crkve Sveti Sava u Berlinu, a interesovanje je veliko.

Vi ste već imali iskustva sa decom u Beogradu, koliko se razlikuje rad sa decom u dijaspori?

"Da, nekoliko godina sam radila u vrtiću, u mestu Leštane, nedaleko od Beograda i ovim putem ih sve pozdravljam...a rad sa decom ne razlikuje se mnogo...od vrtića do vrtića se razlikuje broj dece i uslovi rada ili opremljenosti, ali deca su uvek ista", kaže Radmila Milovanović.

Koliko truda treba da uložite deca i vi truda da bi deca vladala srpskim jezikom, kao i ona u zavičaju?

"Pre svega je to važno u porodici, da se krene pravilno, i to je preporuka i pedijatara ovde. Do treće godine deca koja koriste samo maternji jezik, vrlo lako savladaju nemački jezik. Problem se javi kasnije, ili u bilingvalnim porodicama, gde neko od partnera govori neki drugi jezik, a roditelji žele da im deca govore oba jezika. Kasnije, sa polaskom u vrtić, ako roditelji nemaju vremena, deca počinju da zamenjuju termine i da gube polako kontakt sa svojim jezikom, zato su ovakva druženja bitna.

Planirali smo do sada od radionice do radionice, tematske su, i bitno je da je zastupljeno od svega po malo, što se i inače radi po vrtićima...igre su pokretne, razvijaju se socijalne veštine, kognitivne, muzičke...", kaže Radmila Milovanović.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи