Čitaj mi!

Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Početkom juna je u Zrenjaninu održan 9. Horski festival "Slobodan Bursać" na kome su nastupila 23 hora. Osim zrenjaninskih horova, na festivalu su učestvovali i gostujući horovi iz BiH, Beograda, Novog Sada i Sombora. Gosti emisije su Zorica Kozlovački i Vladimir Stojković. Repriza emisije u 02.39 i sutradan, u sredu, u 13.10 na RTS Svet.

Ovu manifestaciju pratila je i izložba posvećena 35. godišnjici osvajanja titule "Hor sveta" koju je Muzičko društvo "Josif Marinković" osvojilo u Langolenu (Velika Britanija) 1987. godine. Tim povodom pomenuti hor se okupio u originalnoj postavi i svojim nastupom zatvorio ovogodišnji festival.

O tituli "Hor sveta", o Zrenjaninu - gradu horova i utiscima sa festivala, u emisiji će govoriti učesnici takmičenja 1987. - Zorica Kozlovački, dirigent Omladinskog mešovitog hora Muzičke škole "Josif Marinković" iz Zrenjanina i Vladimir Stojković, direktor Horskog festivala "Slobodan Bursać".

Jedan od najpoznatijih pojaca srpske duhovne pravoslavne muzike - Ljubomir Manasijević slavi 3 decenije rada. O tome govori u prilogu našeg kolege Vladana Rakića.

Razlike između Čikaga i Londona primećuje neko ko dugo nije bio u glavnom gradu Velike Britanije. To iz Londona pokušava da odgonetne Aleksandar Žigić.

Urednici emisije Tanja Adamović i Nada Vukelić