Читај ми!

Tanjini snovi nisu plaže Sen Tropea već povratak u Srbiju

Srpska naučnica prof. dr Tanja Milosavljević, koja živi na jugu Francuske, bavi se lingvistikom i očuvanjem srpskog nacionalnog identiteta.

Hiljade i hiljade Srba ovde se sklanjalo od različitih vetrova koji su vekovima duvali Balkanom.

Tanja je mogla iz Srbije, ali Srbija iz nje - nije mogla. Ova doktorka lingvističkih nauka pripada poslednjem talasu naših migranata, a u najegzotičnijem delu Mediterana i dalje je posvećena Srbiji.

"Došla sam u Francusku pre 14 godina, na konkursu Francuskog instituta iz Niša, jer sam u to vreme bila svršeni student srpskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Nišu, kao profesor srpskog jezika i književnosti sam uveliko radila. Došla sam na konkurs, imala sam tu čast da dobijem prvo mesto, u pitanju je državni konkurs i da izaberem između Strazbura i Eksa Marseja.

Provela sam divnih 9 godina u Lektoratu za slovenske jezike na Univerzitetu u Eksu, koje su mi omogućile da usavršim francuski jezik, da dokučim svoj maternji...upoznala sam najrazličitije ljude, stekla divnih iskustava na raznim poljima, recimo u organizovanju konferencija, seminara...Kada radite kao lektor, onda imate tu čast da predstavljate svoj jezik i svoju kulturu i ja mislim da sam to uspešno radila 9 godina", kaže Tanja.

Tanja se intenzivno bavi našim nacionalnim identitetom.

"To je izuzetno bitno, i ja sam se kao naučni istraživač bavila našom dijasporom, ispitivala sam srpsku zajednicu na jugu Francuske i publikovala sam nekoliko naučnih radova, a to je bilo u periodu od 2007. do 2013. godine. Pisala sam koliko generacija postoji na jugu Francuske i na koji način se održava naš identitet", kaže Tanja.

Njena priča jeste atipična, a tek epilog! Ona koja živi kraj plaža Sen Tropea sanja povratak u Srbiju.

"Ja sam otišla iz Srbije kada je "odliv mozgova", da se tako izrazim, bio jako velik, član sam mnogih organizacija, mnogih povratnika koji se uveliko vraćaju u maticu. Smatram da Srbija sama po sebi treba da ima u vidu da smo mi njena buduća snaga...naši potencijali koji su rasuti svuda po svetu i služe drugim kulturama...izuzetno me raduje što se veliki broj ljudi vraća u maticu, a i ja sam povratnik u pokušaju", kaže Tanja.

Do tada, pozvala nas je da skupa sa njenim kolegom sa Korzike snimimo do sada neviđenu priču o srpskoj istoriji, između Tulona i Korzike.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво