Читај ми!

Teslina bista u Pomazu

Nedavno je u Pomazu kod Sentandreje postavljena bista srpskog i svetskog naučnika, jednog od najvećih - Nikole Tesle. Srbi iz ovog dela Mađarske ponosni su na to što je Tesla u nekoliko navrata boravio u Pomazu, i želja im je da i buduće generacije to pamte.

Bronzana bista velikog srpskog i svetskog naučnika postavljena je u Pomazu, mestu nadomak Sentandreje, koje je poznato i po prisustvu srpske zajednice, koja se krajem 17. veka iz svoje postojbine naselila u ove krajeve tadašnje Ugarske.

Malo je poznato da je Tesla u svojoj mladosti više puta navraćao u Pomaz kod svoga ujaka Paje Mandića, zeta čuvene i nadaleko poznate porodice Lupa.

Teslino ime u ovom gradu nosi jedna ulica, a od sada će ga krasiti i bronzani spomenik, delo istaknutog srpskog vajara Zorana Ivanovića.

"Za mene je izuzetna čast da sam realizovao skulpturu Nikole Tesle u Pomazu, u mestu u kome je proveo značajne trenutke svoga života, u saradnji gospodina Miloša Mandića i gospodina Milana Đurića. Imali smo to zadovoljstvo da se ta bista realizuje u Pomazu", rekao jevajar Zoran Ivanović.

Bistu su otkrili državni sekretar ministarstva kulture i inovacija dr Laslo Đerđ i Lejninger Ištvan, gradonačelnik Pomaza, a ovom svečanom činu prisustvovali su i ambasador Srbije Ivan Todorov, srpski predstavnik u mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov, predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj i srpskih samouprava, kao i predstavnici javnog života.

"Da li je to htela sudbina ili je logika presudila ili je sam Nikola Tesla hteo tako, ali je konačno postavljena bista našeg velikog naučnika i jedini spomenik trenutno u Mađarskoj i mestu koje je veoma značajno za Nikolu Teslu", rekao je Milan Đurić, predsednik Udruženja Krug.

Postavljanju biste prethodila je konferencija na kojoj su učestvovali dr Đula Madaj, dr Šandor Jesenski i Aleksandra Ninković Tašić, koji su Teslin lik prikazali sa različitih gledišta, ali uz zajedničku konstataciju da je Tesla bio najveći naučnik svih vremena.

"Kada su Nemci streljali đake u Kragujevcu, prvi koji se javio bio je Nikola Tesla. Rekao je: "Uhvatila su se deca za ruke, nisu to bila deca, to su bila srpska deca, to su bili junaci, nećemo vas zaboraviti, vaš brat Nikola Tesla", istakla je Aleksandra Ninković Tašić.

 

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи