Čitaj mi!

Dopunska škola za najmlađe u Kalazu

U Kalazu, nedaleko od Budimpešte, članovi srpske samouprave, za najmlađe stanovnike su pokrenuli, jednom nedeljno, nastavu na srpskom jeziku.

"Još 2020. godine potražili su nas roditelji sa idejom da li može da se pokrene čas srpskog jezika, bar nedeljno jedanput i pokrenuli smo to u novembru 2020. ali zbog pandemije, samo što smo počeli, morali smo već da završimo. 2021. godine Srpska samouprava u Kalazu obnovila je bivšu srpsku ispovednu školu i od oktobra meseca, počeli smo sa učiteljicom Vesnom Zečev da ponovo držimo časove srpskog jezika za naše mališane. To su uglavnom deca iz mešanog braka...ili roditelji slabo govore srpski jezik ili uopšte ne govore i zato deca nisu imala mogućnosti da kod kuće nauče srpski jezik. I to je bio cilj Samouprave, da deca ako zavole srpski jezik, da mogu da se upišu u našu školu u Budimpešti", kaže Katica Mirković, predsednica Srpske narodonosne samouprave.

"Kada su se stvorile dobre prostorije za rad, mi smo pokrenuli časove srpskog koji se odvijaju jednom nedeljno, dogovorili smo se da to bude sredom, jer tako roditeljima najviše odgovara...deca su uglavnom iz Kalaza, imamo i dva dečaka iz Pomaza, tako da su se i oni priključili časovima", kaže učiteljica Vesna Zečev.