Читај ми!

Udruženje "Hercegovac" u Čikagu obeležilo slavu

Udruženje Hercegovac Čikago proslavilo je svoju slavu, Sveti Vasilije Ostroški. Bila je to prilika za sećanje na stari kraj, čuvanje tradicije i druženje sa druge strane okeana.

Slava udruženja Hercegovac u Čikagu, Sveti Vasilije Ostroški, svečano je proslavljena u društvenoj sali crkve Vaskrsenja Hristovog na Palmer skveru u Čikagu.

Udruženje deluje oko 5 godina, a sve je počelo jednim neformalnim okupljanjem i sećanjem na stari kraj u bašti kuće predsednika, Dušana Magazina. Bilo je sve teže održati i očuvati tokom perioda koronavirusa, ali se nadaju da će skupovi sada biti održavani bez poteškoća.

Na događaj je objavljen i spisak niza humanitarnih priloga u organizacijama i pojedincima koji su poslati u stari kraj u skorije vreme.

Goste je pozdravio generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović.

"U narednom periodu voleo bih da se još više družimo, više razgovaramo, da više razmenjujemo ideje i naravno, da srpski konzulat u Čikagu doživljavate kao svoju kuću u koju uvek možete da svratite, i uvek da me potražite, i da sve ono što možemo da rešimo, a i ono što ne možemo, da bar pokušamo da zajedno rešimo", reako je Damjan Jović, generalni konzul Srbije u Čikagu.

O Svetom Vasiliju Ostroškom, govorio je otac Aleksandar Petrović, starešina hrama Sveti Stefan Dečanski.

"Da mu se zahvalim za svu ovu dobrotu koju kroz nas projavljuje i slaveći Svetog oca Vasilija Ostroškoga, čini mi se, ne bismo mogli završiti ovo naše slavlje nekoliko dana, imali smo dosta toga da kažemo", kaže otac Aleksandar Petrović, starešina hrama Sveti Stevan Dečanski.

"Bitno je da sačuvamo našu tradiciju, da znamo ko smo i šta smo i normalno je da to prenosimo na našu decu, to je ono čemu težimo i na čemu radimo. Ja sam rodom iz Konjica, iz Hercegovine, ovde sam 20 godina", kaže Dejan Kuljanin, domaćin slave.

"Večeras sam prezadovoljna jer je ovo hercegovačko veče, a ja sam ponosna Hercegovka iz Bradine. Prelepo nam je, družimo se, mada je sve malo prepleteno nekom tugom", kaže Miljana Prostran.

Naredni događaj koji planira udruženje Hercegovac u Čikagu je Hercegovačko sijelo, koje će najverovatnije bitoi održano u oktobru ove godine, posle dve godine pauze zbog korona virusa.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво