Читај ми!

Položeni venci na spomen obeležje u mađarskom gradu Šarvaru

Sačuvati od zaborava - sa tim ciljem okupili su se potomci logoraša iz Drugog svetskog stradalih u logoru u Šarvaru, u Mađarskoj. Poštu su odali članovi Udrženja Kralj Petar Prvi iz Srbije i predstavnici srpske manjine u Mađarskoj.

Grad Šarvar nalazi se u zapadnom delu Mađarske, na 210 kilometara od mađarske prestonice, a malo njih zna da se, upravo u ovom gradiću, za vreme Drugog svetskog rata, nalazio mađarski logor, kroz koji je, pored Slovenaca i Poljaka, prošlo preko 10000 bačkih Srba.

"Hoćemo da otgnemo od zaborava tu priču, ti ljudi koji su bez ikakve krivice, nedužni, dospeli tu. Nisu ubijani, to moramo napomenuti, ali su zbog uslova i načina života umirali, najviše male dece, starih ljudi...", kaže Dušan Vilić, predsednik Udruženja "Kralj Petar Prvi".

Na dan oslobođenja logora u Šarvaru, 28. marta, potomci ondašnjih logoraša i članovi Udruženja Kralj Petar Prvi iz Srbije iz mesta Aleksa Šantić, posetili su ovo mesto i zajedno sa predstavnicima Srba u Mađarskoj, položili vence ispred spomen obeležja za sve nevino stradale žrtve, od kojih je najviše bilo dece.

"U logoru, u Barču je 62 deteta, a ovde je veći logor i više ima dece...to su deca od mesec dana do 2,3,12 godina...to je sve umiralo od bolesti, loše ishrane, nehigijene...", kaže Jovan Vukobratović, predsednik ogranka Udruženja "Kralj Petar Prvi" za Rastinje.

Spomen obeležje i krstovi na koje su uklesana imena stradalih, sa datumom rođenja i smrti grad Šarvar redovno održava. A kao negativna pojava ukazuje rušenje nekadašnje svilare u koju su bili smešteni logoraši od 1941. godine do 1944. godine, a samim tim i nestanak spomen sobe koja se u njoj nalazila.

Sve je ovo, prema rečima gradonačelnika Šarvara, Ištvana Kondora, posledica privatizacija.

"Tek sad treba da se počne obnova muzeja. To su u svoje ruke uzeli civilno udruženje koje neguje ova spomen obeležja i zamolili su nas kao predstavnike Srba u Mađarskoj, a doduše, tu bi zadatka imale i dve države da se pobrinu da ovakvi spomenici ne nestanu, a li sad, na sreću, ima realne šanse da se sve ovo vrati na prvobitno", kaže Ljubomir Aleksov, predsetavnik Srba u mađarskom parlamentu.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи