Читај ми!

Srpska visoka moda traje 700 godina

U Konaku kneginje Ljubice održana je modna revija srpske narodne nošnje. Ovu reviju videla je i publika u Parizu. Novi poziv stigao je i za ovu godinu, pa je priprema nove kolekcije u toku.

Modnu reviju tradicionalnih srpskih nošnji pripremilo je Udruženje žena Jefimija iz Velike Hoče.

Njih tridesetak, vrednim i marljivim radom, čuva od zaborava stare zanate i tehnike izrade odeće, kao što su tkanje, pustovanje vune i zlatovez, koji potiče još iz doba Nemanjića.

"U zapisima koji datiraju još od 12. veka možemo da vidimo da su naši kneževi, kraljevi, nosili odežde sa zlatovezima i da je to bio centar neke naše srpske kulture. Nakon toga, pod Osmanlijama, ima određenih pravila kako Srbi treba da se odevaju, međutim to se menja. Zato smo večeras u Konaku kneginje Ljubice. Sultan je 1831. godine Hatišerifom doneo odluku da Srbi mogu u svom odevanju da nose crvenu i zlatnu, kao i zelenu i ponovo je počela da se pravi. Kneginja je insistirala na tome da se vratimo našoj srpskoj nacionalnoj nošnji", kaže modna kreatorka Milva Ignjatović Dugan.

Na poziv naše Ambasade i Saveza Srba iz Francuske, odevni predmeti inspirisani srpskom tradicijom, pre dve godine predstavljeni su publici u Parizu, u okviru manifestacije Dani srpske kulture i Fashion Week.

I ove godine Parižani očekuju da vide modele iz Srbije, pa se izrada nove kolekcije privodi kraju.

"Pozvani smo na 4 dana, a Francuzi su nas zadržali 4 meseca uz divan komentar da je srpska moda - visoka moda svih 700 godina. Dobili smo poziv nakon toga da se ponovo predstavimo na Paris Fashion Week-u. Mi smo zajedničkim snagama radili zajedničku kolekciju koju će naši posetioci moći i da vide", kaže Milva Dugan.

Modna revija upotpunjena je i izložbom narodnih nošnji starih dva veka iz privatnih kolekcija, ali i svečanih kostima, kakvi su, npr. tokom svojih diplomatskih misija nosili Jovan Dučić i Ivo Andrić.

Podršku ženama iz Velike Hoče pružila je i ovog puta Internacionalna policijska asocijacija (IPA).

"U sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti IPA Srbija posebnu pažnju poklanja promociji istorije, kulture i tradicije svoje države i svog naroda. Ovo je sedma godina za redom, gde mi u zemlji i inostranstvu, gde gostujemo, imamo priliku da prezentujemo srpsku istoriju i tradiciju. Ovo je jedan naš projekat pod nazivom Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta", kaže akademik Nebojša Pantelić, predsednik NS IPA Srbije.

Duh starih vremena iz doba Nemanjića, cara Dušana i Miloša Obrenovića, osim manekena, dočarali su i brojni umetnici, guslari, pesnici i pevači.

субота, 11. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара