Читај ми!

Nagrađeni književni stvaraoci iz dijaspore i regiona

Čuveni srpski pisac Rastko Petrović bio je i slikar, književni i likovni kritičar, diplomata, ali je osetio i život iseljenika. Prestižna nagrada za srpske književne stvaraoce iz dijaspore i regiona nosi upravo njegovo ime. Pored mnogih dobitnika iz Evrope, Amerike i Kanade, ovo visoko priznanje za prošlu godinu dobio je i pisac iz Republike Srpske, Banjalučanin Vicko Vid Vukelić.

Prestižnu nagradu Rastko Petrović, po oceni žirija Matice iseljenika i Srba u regionu dobili su Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac iz Pariza za zbirku poezije Koča, Katarina Kostić iz Toronta (Kanada) za životno delo, Tomislav Longinović iz Viskonsina (SAD) za roman "Fetiš Nulo" i Vid Vicko Vukelić iz Banjaluke (Republika Srpska) za knjigu za decu "Ljubav te češka".

Kako Vas češka ova nagrada, neočekivana...?

"Pošto postoji ovde jedna pjesma koja se zove "Ljubav te čeka", ja sam ubacio to jedno slovo da nas počeška i izgleda da je to slovo i iznedrilo ovu nagradu. Moram da kažem da mi zaista znači ova nagrada iz više razloga, a jedan od njih je da se dodeljuje upravo ovde, u Beogradu, a drugi razlog je što je dobijena tako što ju je žiri prepoznao, a nisam je slao kao predlog za nagradu", kaže Vid Vicko Vukelić.

Ali nagrada motiviše?

"Da, tako je, motiviše i daje snagu da i dalje radim i pišem za decu", kaže Vicko Vukelić.

Dve i po decenije je nagrade "Rastko Petrović", da li je bilo teško ovoga puta?

"Teško je u smislu što je bilo lepo, jer produkcija naših stvaralaca u svetu ne jenjava, i to je dobro. Imamo fenomenalnih i dela i autora. Ja lično nisam bio u žiriju i nisam odlučivao, ali sam zadovoljan izborom, jer nam je uvek drago i nekako se to namesti, da to bude neko preko Okeana, neko iz Evrope, pa i regiona, što je meni uvek jako drago, da imamo nekog iz bratske Republike Srpske, Crne Gore ili Rumunije, Mađarske...sve su to sjajni ljudi, ostvareni autori", kaže Miodrag Mića Jakšić, predsednik Matice iseljenika.

Pored pomenutih stvaralaca, godišnjom Poveljom nagrađeni su i: za dostignuća u oblasti informisanja časopis "Slovo" iz Toronta, za dostignuća u oblasti muzike Jovica Ilić kantautor iz Radoviša (Severna Makedonija), a posebna priznanja za informisanje i književnu kritiku dobile su i naše koleginice Marija Miljević Rajšić i Milica Jeftimijević Lilić.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи