Читај ми!

Magazin Srbija na vezi, RTS Svet, 20.40

U emisiji "Magazin Srbija na vezi" govorimo o srpskoj akademskoj zajednici u Španiji. Najavićemo izložbu u znak sećanja na velikog srpskog i francuskog slikara Miloša Šobajića. Upoznaćemo autora umetničkog poduhvata pod nazivom "Biseri srpske umetničke solo pesme", a predstavićemo i jednu od najstarijih pravoslavnih parohija u Sjedinjenim Američkim Državama. Gledajte "Magazin" i na RTS2 u subotu,4. decembra u 11.30.

Veliki broj srpskih profesora predaje na univerzitetima u inostranstvu. Neki su karijere počeli u Srbiji, a potom nastavili na prestižnim svetskim fakultetima. Jedan od njih je i prof. dr Slobodan Bojanić sa univerziteta Politehnika u Madridu. O životu i radu u rasejanju, srpskoj dijaspori u Španiji govori u emisiji Magazin Srbija na vezi.

Velikan srpskog i francuskog slikarstva Miloš Šobajić prerano nas je napustio. Za njega kažu da je bio među najcenjenijim i najpriznatijim slikarima današnjice koji su ostaviti neizbrisiv trag u vremenu i umetnosti. U znak sećanja na Miloša Šobajića biće organizovana izložba o njegovom životu i stvaralaštvu. Gost emisije Maja Iskjerdo profesor arhitekture i supruga velikog slikara.

Sakupiti na jednom mestu i objaviti izdanje pod nazivom „Bisere srpske umetničke solo pesme" predstavlja veliki autorski poduhvat. Kako i na koji način objediniti najlepše što su stvorili srpski kompozitori sa početka i tokom 20. veka sve do današnjih dana, govori autor mr Slavko Nikolić operski pevač.

Crkva Svetog arhangela Mihajla u Lensingu obeležava dvadeset godina postojanja. To je jedna od najstarijih pravoslavnih parohija koja datira još od 1880 godine. U to vreme prva bogosluženja bila su u srpskim kućama. O tradiciji crkve, Aleksandar Žigić razgovarao je sa ocem Milošem Vesinom, starešinom hrama.

Jelena Gvozdenović je srpska slikarka, koja od 2014 godine živi i radi u Parizu. Izgleda da se nastavlja tradicija srpskih slikara koji našu zemlju predstavljaju u svetskom centru likovne umetnosti. Prilog Vladana Jočića.

Muzički gosti Ansambl Ratislav Blagojević i Gledanice.

Repriza na RTS Svet u 02.03 i sutradan, u četvrtak u 13.55.

Urednici emisije Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić

Reditelj Dragica Gačić

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара