Читај ми!

Tesla - primer kritičkog mišljenja

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, bio je nedavno u Beogradu. Naša ekipa je bila u sedištu ove organizacije u našem glavnom gradu, koja podseća na Teslinu laboratoriju.

Istina o Tesli i promocija njegovog dela misije su Tesline naučne fondacije. Kako bi mladima približili njegove ideje, izume i filozofiju života, sarađuju sa obrazovnim institucijama u Srbiji i Americi.

"Amerika nema centralizovani školski sistem, svaka opština može da radi svoj program, a mi smo u jednom sistemu čarter škola. Došli smo do zaključka da je najbolje da radimo na otvaranju Nikola Tesla klubova u školama, nastava posle škola, aktivnosti posle škola", kaže Nikola Lončar za RTS.

Cilj Tesla klubova je razvoj kritičkog mišljenja i inteligencije kod najmlađih. Njihovim osnivanjem u Americi postignut je izuzetan uspeh u oblasti dodatnog obrazovanja dece, pa se počelo sa primenom istog modela i sa školama u Srbiji.

"Tesla je simbol nepravde, neko kome su naneli nepravdu bez razloga...prvo su ga izbacili iz američke istorije...neko ko je napravio Drugu industrijsku revoluciju, a njega nema nigde, nijedan filmski zapis, nijedan tonski zapis, jer su sve te filmske kuće posedovali Markoni, Edison i ta cela ekipa...sve su pokupili i sve izbrisali, nije to moglo da nestane samo od sebe", kaže Lončar.

A šta mislite, zašto je to urađeno?

"Konkurencija. Zamislite, vi ste Edison, kralj sveta, a onda dođe jedan Tesla, odnekud, pao s neba, i ispomera to sve", kaže Lončar.

Motivisani opstankom i jedinstvom srpskog naroda iz Tesline naučne fondacije pokrenuta je Peticija za izradu predloga Nacionalnog programa svih Srba sveta, kako bi se konkretizovali problemi dijaspore i ponudila rešenja. U toku je istraživanje putem ankete.

"Snimamo novi film, Teslin narod, koji će biti isključivo o problemima, kako dobiti srpske papire, kako investirati u Srbiju, kako se definiše naša penzija ako želim da se penzionišem ovde, zdravstveno osiguranje... tražimo rešenja koja bi nam olakšala i bar malo približili jednog s drugim", kaže Lončar.

Pre više od 10 godina Srpskoj pravoslavnoj crkvi podnet je zahtev za kanonizaciju Tesle, a peticiju su pored našeg, potpisali i mnogi drugi narodi, jer Tesla je simbol pomoći svim ljudima sveta.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара