Читај ми!

Dodeljena nacionalna priznanja uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona

Dodeljene su četiri nacionalne nagrade koje nose imena najznačajnijih srpskih stvaralaca koji su živeli i radili u dijaspori, a poznat je i dobitnik specijalne nagrade Majka Srbija za životno delo.

Nagrada Vuk Karadžić za očuvanje srpskog jezika i pisma dodeljena je predsednici Matice srpske u Crnoj Gori, profesorki Filološkog fakulteta Jelici Stojanović.

Dobitnik nagrade Nikola Tesla za nauku i pronalazaštvo je dr hemije Vladimir Cmiljanović iz Bazela.

Predsedniku Nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilu Vuksanoviću pripala je nagrada Slobodan Jovanović za oblast politike, dok je nagradu za doprinos obrazovanju Dositej Obradović, dobio Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta iz Beča.

"Dobiti nacionalnu nagradu Vuk Karadžić za mene je jedno izuzetno priznanje, a ne samo za mene nego i Maticu srpsku, za Odsjek za srpski jezik u Nikšiću, za sve Srbe govornike srpskog jezika i za sve one koji vole najljepše pismo svijeta - srpsku ćirilicu!", kaže Jelica Stojanović.

"Nikola Tesla priznanje je ogromno priznanje za mene, ponosan sam što sam dobio jedno ovakvo priznanje od naše drage Republike Srbije, jer znamo ko je bio Nikola Tesla, naučnik svih naučnika, motivacija za svakog naučnika i ostao naučnik svih naučnika, tako da dobiti ovakvo priznanje je velika čast i istovremeno velika motivacija. Imam osećaj da mogu sad da poletim i da na polju nauke dam još veći doprinos", kaže dr Cmiljanović.

Nacionalne nagrade ustanovljene pre desetak godina dodeljuju se u cilju jačanja međunarodnog ugleda Srbije, afirmacije njenih interesa, kao i poboljšanju položaja i prava pripadnika dijaspore i Srba u regionu.

"Ovo je velika radost za mene, i verujem za sve moje saradnike i za našu decu u Austriji, nastavnike, roditelje...Ove godine se navršava decenija rada Prosvjete u Austriji, decenija Prosvjetinih škola, koje su se, zahvaljujući podršci Ministarstva i Uprave, od nekih 8 škola duplirale, sada ih imamo 16. Takođe je i broj dece dupliran, preko 400 ih je i to je nešto najvažnije što nas čini ponosnim", kaže Mijalković.

"Veoma sam srećan i lično, a i zbog svoje organizacije Srpski nacionalni savjet koji je decenijama radio na očuvanju identiteta, kulture, tradicije, i to u teškim uslovima za srpski narod u Crnoj Gori. To priznanje nam daje podstrek da i ubuduće nastavimo sa tim", kaže Vuksanović.

Nagrada Majka Srbija za životno delo pripala je Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu. Njemu će narednih dana u Grčkoj, uručiti ministar Nikola Selaković.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи