Читај ми!

Kampanja za zaštitu imovine Srba u BiH

Direktor Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Arno Gujon i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, održali su Konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena zajednička kampanja Srbije i Republike Srpske u cilju očuvanja imovine Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine. Oko 400 000 lica srpske nacionalnosti, kao i njihovi potomci, polažu pravo na svojinu u Federaciji.

Projekat Svetske banke, usklađivanja zemljišnih knjiga na teritoriji Bosne i Hercegovine, u federalnom delu doveo je do nesklada, jer veliki broj izbeglih Srba iz entiteta nije bio obavešten o tome. Pre svega oni koji žive u inostranstvu. Zbog toga postoji realna opasnost da imovina Srba dobije drugog vlasnika, o čemu svedoči određen broj upravo takvih slučajeva takvih. Kako bi se to sprečilo, Republika Srpska ponudila je besplatnu pravnu pomoć.

„Kancelarije se nalaze u Bijeljini, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Mrkonjićgradu. Pored ovih ovlašćenih kancelarija za pružanje pravne pomoći našim sunarodnicima koji svoju imovinu imaju u Federaciji, oni se mogu obratiti svim kancelarijama kojih imamo u skoro svim opštinama Republike Srpske", kaže Mlađen Cicović.

Zarad bolje informisanosti o mogućnostima prijavljivanja imovine, za oko 400. 000 izbeglih Srba iz Federacije, u pomoć je pritekla i Srbija i to kako kaže Gujon u pet koraka: preko konzularno-diplomatskih predstavništava, naših udruženja i organizacija u dijaspori, eparhija, društvenih mreža...

„I peti korak je ono što smo započeli danas, to je konferencija za medije, saradnja sa medijima i iz Srbije i iz naše dijaspore. Treba znati da su srpski mediji slušani, čitani, gledani ne samo u Srbiji već i celom svetu. Želim da se zahvalim RTS-u koji je napravio spot koji će se emitovati 30 dana na Javnom servisu, jer RTS postaje najgledaniji tv kanal u dijaspori i na taj način ćemo dopreti do ogromnog broja ljudi", kaže Gujon.

Na teritoriji fedaralnog Bosne i Hecegovine, pre rata živelo je više od pola miliona Srba. Danas ih je deset puta manje. Prema popisu iz 1991. godine, u vlasništvu su imali zemljište na nešto više od 30 odsto Federacije.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара