Читај ми!

Objektivom uhvaćeno "između"

Naša umetnica Emilije Gašić je u maju imala izložbu u njujorškoj galeriji „Culture Lab LIC”, pod nazivom "Između". Za emisiju "Srbija na vezi" govori o nastanku izložbe, planovima i životu koji najčešće posmatra kroz svoj objektiv.

"Moja izložba fotografija "Između" je postavljena u Njujorku, u galeriji Culture Lab LIC i ona je u sklopu programa o umetnicima koji su stvarali ili su se reorganizovali za vreme pandemije.

Izložba je trebalo da bude prošle godine i na drugoj lokaciji, ali zbog svega što se desilo sa koronavirusom, nažalost ili na sreću, svi planovi za moju izložbu su stali, a onda sam dobila priliku da još jednom skeniram svoje fotografije, pošto uglavnom fotografišem na filmskoj traci i da sve reorganizujem, napravim jednu arhivu i da pogledam fotografije jednu pored druge. Tada sam shvatila da mi se potkrala tema i da izložba treba da bude u potpuno drugačijem obliku od prvobitne zamisli i da tema koja prati sve moje fotografije poslednjih 10 godina, koliko ja fotografišem, jeste da se uvek dešavaju negde usputno, između stanica, gradova, zemalja, između sela i grada...uvek sam bila sa koferom u ruci i sa fotoaparatom...i kada sam sve to videla jedno pored drugog, bilo mi je logično da izložba treba baš u tom obliku da se desi.

Drago mi je što je izložba prvo bila u Beogradu, pa u rodnoj Vrnjačkoj banji, i pošto se izložba tematski dešava između Srbije i Njujorka, ona simbolično i putuje...

Na otvaranju izložbe je bilo super, konačno sam videla Njujork u normalnom načinu funkcionisanja, kao što je bio pre pandemije...bilo je puno ljudi, bio je koncert na otvorenom i stvarno je bilo prelepo veče i ćaskanje sa starim i novim prijateljima koji su došli da me podrže.

A što se tiče projekata u budućnosti, kao scenarista i reditelj spremam svoj prvi dugometražni film koji se zove "78 dana" i vratiću se u Srbiju da ga snimim. On se bavi odrastanjem tri sestre koje se snimaju porodičnom kamerom za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Što se ostalih projekata tiče, pošto radim kao direktor fotografije, odnosno snimatelj, radim za druge reditelje i scenariste na njihovim projektima...ima nekoliko kratkih filmova koji su u fazi završavanja i treba uskoro da imaju premijere na festivalima", kaže Emilija Gašić za RTS.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи