Читај ми!

Srpska zajednica u Tirolu aktivna i u vreme korone

Oliver Ranisavljević, jedan je od najvrednijih aktivista u srpskoj dijaspori Austrije, koji doprinosi očuvanju istorije, kulture i tradicije Srba u pokrajini Tirol. On je predsednik Zajednice Srba Tirol i potpredsednik Srpskog pravoslavnog udruženja mladih Inzbruk (SPOJI). Od njega smo saznali o čemu je razgovarao sa A. Gujonom, direktorom Uprave za dijasporu i Srbe u regionu u Beogradu i na koji način su se obavljale aktivnosti srpske zajednice u Tirolu za vreme pandemije koronavirusa.

Razlog što danas razgovaramo jesu brojne aktivnosti kojima se zajednica Srba pokrajine Tirol bavila poslednjih meseci uprkos vanrednim okolnostima. Kako ste uspeli da ih realizujete?

"Pošto nismo imali mogućnosti da organizujemo naše tribine i predavanja, kulturno umetnička, istorijska i naše humanitarne akcije uživo, lično, već smo morali preko Fejsbuka i instagrama. Veoma smo aktivni i uspešni u tome. Imamo fondove za Kosovo, za Krajinu, Republiku Srpsku gde pomažemo srpski narod na prostorima bivše Jugoslavije. Obilazimo porodice, vidimo šta im je potrebno i onda im to kupimo. Sada smo samo skupljali sredstva i nismo mogli uvek da idemo lično, imamo naša prijateljska udruženja, kao na KIM "Majka devet Jugovića", oni na terenu izvide situaciju, mi pošaljemo fondacijska sredstva i tako to funkcioniše", kaže Oliver Ranisavljević.

Nedavno ste se sreli sa gospodinom Gujonom koji se na svim frontovima zalaže za približavanje matice i dijaspore. O čemu ste razgovarali?

"Tema našeg razgovora je bila srpska škola u Inzbruku u Tirolu, koju smo mi već pokrenuli pre tri godine, ali nažalost, zbog pandemije se morao zaustaviti projekat, i pošto treba da se širimo na celoj pokrajini, hteli smo da vidimo koje su mogućnosti, koje bismo subvencije dobili od Republike Srbije..."

Koliko je bio upoznat sa situacijom u kojoj žive naši ljudi u tom području?

"Gospodin Gujon je veoma dobro upoznat sa situacijom u našoj pokrajini, kao i u Austriji, pošto je već bio naš gost u Inzbruku kada je predstavljao prvu njegovu knjigu. Bio je par dana kod nas i uputili smo ga u sutuaciju u kojoj je srpska zajednica, koliko nas je, kako smo organizovani...".

Srpsko pravoslavno udruženje mladih Inzbruk, čiji ste podpredsednik, pretežno e bavi humanitarnim radom. Na čemu je bio fokus delovanja u proteklom periodu?

"Imali smo veliki fokus na čuvanje sećanja na Dianu Budisavljević, na kome radimo već dosta godina, ali proteklih godinu dana se borimo da se istorijske činjenice prikažu i na njenoj spomen ploči, koja je postavljena pre mesec dana u Inzbruku. Grad Inzbruk nije hteo da napiše da je ona spasavala samo srpsku decu...jevrejska su spasavana od strane jevrejske zajednice, a Srbe nije imao ko da spasava, a njen suprug je bio Srbin, upoznali su se u Inzbruku i nije mogla da gleda kako ta deca pate u logorima, tako je spasila oko 15ooo srpske dece".

Austrija je jedna od zemalja koja maksimalno uvažava i nacionalne i verske različitosti. Da li je lako održati i negovati ideale pravoslavlja i prenositi ih na mlade ljude u jednoj zapadnoevropskoj zemlji?

"Sve zavisi od roditelja i porodice, ali mi primećujemo da se sve više mladih vraća u pravoslavnu veru i kulturu i neguje srpsku tradiciju."

Da li postoji poseban način na koji vi privlačite mlade ljude da postanu deo udruženja?

"Naš temelj je humanitarni rad, ali mi organizujemo i istorijska, verska predavanja i mladi to vole da čuju, i dosta posećuju naša predavanja i tako ih privlačimo."

Treća ste generacija Ranisavljevića koja živi u Austriji i veliki ste borac za radnička prava u pokrajini Tirol i na taj način borite se i za našu srpsku zajednicu, a time i za prava naših radnika. Od 2013. godine učestvujete na izborima za radničku komoru. kako vidite svoju političku budućnost?

"Naši Srbi u pokrajini me podržavaju, jer ako nismo svi zajedno i ako neko vuče na jednu stranu niko neće ništa uspeti. Ja kao predstavnik Srba u Radničkoj komori, trenutno sam zamenik u parlamentu Radničke komore, tako da na izborima 2024. bi trebalo da dobijem četvrto mesto na listi", kaže ranisavljević za RTS.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи