Читај ми!

Put koji vodi u život - moto prvog srpskog koledža u Sidneju

Pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, otvaranje srpskog koledža u Sidneju, jedan je od najznačajnijih događaja u istoriji australijskih Srba.

Vizionarski projekat SPC i svih australijskih Srba konačno je otvorio svoje kapije za buduće naraštaje Srba i našu pravoslavnu braću u Sidneju i okolini.

Ideja o osnivanju koledža rođena je pre više od tri decenije, a nakon svega što smo prošli kao narod bilo je sve manje onih koji su verovali da će koledž jednog dana i biti otvoren.

Ipak, budućnost pripada samo onima koji u nju veruju i baš tako je bilo ovog puta. Simbolično, na Dan Svetog Save, 27. januara ove godine, svečano je otvoren prvi srpski koledž u Australiji.

Ovaj koledž koji nosi ime velikog srpskog prosvetitelja Svetog Save nalazi se u severozapadnom sidnejskom predgrađu Varovel, nedaleko od Liverpula, gde živi najveći broj naših iseljenika.

Na vratima koledža sačekala nas je direktorka škole gospođa Ana Nikolau. Ana je druga generacija pravoslavnih Grka u Australiji i naravno, kao i svi Grci, sve Srbe doživljava kao svoju braću. Započinjemo odmah razgovor, kao da se znamo godinama, dok Ana nestrpljivo želi da mi pokaže unutrašnjost koledža.

Iz razgovora sa direktorkom saznao sam dosta bitnih informacija. Škola već ima 30 učenika u prvom i drugom razredu i dvadesetoro dece u predškolskom uzrastu. Direktorka je posebno ponosna na grb koledža Svetog Save i zvanične dečje uniforme koje izgledaju impresivno. Nakon par minuta ulazimo i u prostoriju gde deca uče srpski jezik. Čitav jedan zid oblepljen je Vukovom azbukom.

"Koledž Sveti Sava je zvanično akreditovana škola u državi Novi Južni Vels, gde učenici pored regularnog australijskog nastavno-obrazovnog programa, izučavaju i srpski jezik, istoriju i kulturu, kao i srpsku tradicionalnu muziku i kuhinju", kaže direktorka Nikolau.

"Moto naše škole je - Put koji vodi u život. To su prve reči, prva fraza tzv. tropara, himne koju pevamo Svetome Savi, kao učitelj puta u život. Ikona koju vidite na ovom zidu, govori sledeće: pustite decu da dolaze k meni. To su reči Hristove, iz Jevanđelja. Sa leve strane je Sveti Sava, koji drži maketu koledža, i prinosi Hristu maketu koledža, odnosno koledž, a Hristos blagosilja", kaže otac Rade Radan.

Koledž Svetog Save u Sidneju je najveći projekat koji je SPC i srpska dijaspora u celini, pokrenula ikada u svojoj istoriji.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара