Читај ми!

Moja baka Keti Fenslou

Keti Fenslou je osnivač i predsednica Humanitarne organizacije "Naši Srbi" u Čikagu. Za svoj rad dobila je brojna značajna priznanja, među kojima je i Orden Svetog Save drugog stepena 2019. godine. Život i rad Keti Fenslou, po rođenju Katarina Dujanović, inspirisao je njenu unuku Lizi da pokrene projekat posvećen baki.

"Keti Fenslou je moja baka, koja je rasla u Beogradu, glavnom gradu Srbije. Tamo je živela dok nije napunila 12 godina, u posleratnoj Jugoslaviji. U to vreme, Beograd je bio mnogo drugačije mesto nego danas. Baka je rekla da je njeno detinjstvo bilo teško, ali kada je došla u Ameriku, trudila se da nauči engleski bez akcenta da joj se deca ne bi podsmevala. Sredinom sveje karijere, baka je radila nekoliko poslova", kaže Lizi Fenslou, unuka Keti Fenslou, predsednice humanitarne organizacije "Naši Srbi" u Čikagu.

Lizi kaže da bi baka Keti završila fakultet, ali nije imala novca za školarinu, pa je zato želela da savlada puno veština i znanja.

"Znanje niko ne može da ti oduzme, a što više veština imaš, možeš se lakše izvući iz problema, ukoliko ih ima. Zato je moja baka primer jake i otporne osobe", kaže Liz Fenslou.

Jedan od najponosnijih trenutaka je kada je dobila 2019. godine Orden Svetog Save od patrijarha Irineja i to najviši orden koji građani mogu dobiti od SPC. Bila je jako radosna što ga je dobila, jer ona svoj humanitarni rad obavlja u dogovoru sa crkvom, koja preporučuje familije kojoj je potrebna pomoć.

Lizi kaže da je 2020. godina bila teška za sve.

"Moja baka je jedna od najjačih osoba koje znam, sve radi sa osmehom na licu i gleda pozitivno na budućnost. I pored pandemije, u 2020. godini humanitarna organizacija "Naši Srbi" uradila je puno važnog posla, dostavljali su hrani onima kojima je bila potrebna...

Moja baka je rasla u zemlji razrušenu ratom, u sirotištu, naučila jezik, a sada pomaže drugima i omogućuje im bolji život, i to je sve jako impresivno. To je portret moje bake Keti Fenslou", zaključuje Lizi Fenslou.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво