Читај ми!

Koliko je važna kulturna diplomatija?

Uz brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, napisala je i dve knjige proze i pozorišni komad, a bavi se i prevodilaštvom. Nedavno je odbranila i doktorsku disertaciju "Kulturna diplomatija kao činilac promene imidža Republike Srbije u svetu". Tim povodom razgovarali smo sa glumicom Vjerom Mujović.

 Šta vas je zaintrigiralo da kulturnu diplomatiju odaberete za temu svoje doktorske disertacije?

"U ovo istražvačko polje ušla sam iz umetničke prakse, jer sam kao umetnik, a nekad i kao organizator i inicijator različitih kulturnih akcija, od kojih su neki imali i širi društveni angažman, nastupala u inostranstvu. Imala sam, posle nastupa, sa našom dijasporom dirljive susrete i to je nezaboravno. A znamo da je Srbija osma u svetu po broju svoje dijaspore u odnosu na svoju populaciju. Jedna od mojih teza je bila da istaknuti predstavnici dijaspore, naročito akademske, poslovne ali i umetničke, mogu da budu stožeri, nosioci kulturne diplomatije takođe".

 Kakva je sada slika Srbije u odnosu na onu od pre 20 i nešto godina, da li ima nekih pomaka, da li se nešto menja na bolje?

"Imidž je kategorija koja se menja jako sporo, a vrlo brzo se degradira i pokvari, tako da ne možemo očekivati brze rezultate. Jedan od takođe važnih elemenata i instrumenata kulturne diplomatije je kulturni turizam. Beograd je do pre ovih koronarnih neprilika bio važna destinacija. Beograd i Srbija i festivali kao što su Guča i Egzit bili su zaista atraktivna turistička lokacija. Mislim da je važno ponuditi kvalitetne kulturne sadržaje, naročito promovisati i srpsku i svetsku kulturnu baštinu na tlu Srbije", kaže Vjera Mujović za RTS.

Ceo razgovor sa Vjerom Mujović koji je vodila Dragana Živojnović pogledajte u našem video prilogu.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара